Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Słuchawki do TV

Strony (19): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 19 Dalej »

Opcje tematu
Słuchawki do TV
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

28-12-2020, 23:13
W poście zapomniałem przypomnieć, że korzystam (tylko) z projektora FHD 10 bit, nie UHD. Różnice w odcieniach kolorów pomiędzy BD a UHD są u mnie ewidentne. Niemniej inaczej sprawy mogą wyglądać podczas porównania rzutnika FHD vs UHD.
W ślad za Twoim postem (w ramach testów) odłączę „pudełeczko” Sony na czas dodatkowych porównań. Kto wie, może ustrojstwo poddam utylizacji  Wink  

P.S. Gwoli przypomnienia - moje HDR z rzeczonym 10 bit stanowi jedynie namiastkę pełnego HDR. Niemniej jestem zadowolony. Wielkość ekranu przyćmiewa niedostatki.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

28-12-2020, 23:49
Pudełko od słuchawek ma porty hdmi 1.4 nie ma prawa przepuścić HDR. Skoro korzystasz z projektora FHD to i tak na urządzeniach odtwarzających masz ustawioną rozdzielczości i przestrzeń barw pod FHD więc to one odpowiadają za "zmianę" obrazu z HDR na SDR. Pudełko Sony przepuszcza już wypatroszony sygnał, więc jego wpięcie lub wypięcie jest bez znaczenia.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

29-12-2020, 01:36
W kilku miejscach na forum wspomniałem o swoich projektorach 10 – bit FHD. Owszem - tyle jednostek one wpuszczają.
Również, wiele razy zaznaczyłem, iż to stanowią one jedynie namiastkę HDR. Mnie wystarczy. Osobiście widzę różnicę w porównaniach BD vs UHD. Nadal odczuwam satysfakcję z obecnych projekcji. Ekran 100 cali+ mój skromny sprzęt posłuży mi lata. Mam taką nadzieję.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

29-12-2020, 10:03
Daras wciąż nie rozumie czym jest HDR, że - abstrahując od obowiązującego standardu - nie ma on ścisłego związku z głębią kolorów i teoretycznie HDR mógłby być i na 8-bitowych, zwykłych krążkach Blu-ray, oraz tego że HDR po konwersji do SDR to nie żadna namiastka HDR, ale, jak sama nazwa wskazuje, po prostu SDR. Tyle.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

29-12-2020, 13:22
Nie spotkałem człowieka, który wyjaśniłby jednoznacznie czym jest HDR. Różnie to wygląda na poszczególnych wyświetlaczach (LCD, OLED, DLP). Osoby poszukujące wrażeń wynikających z tej technologii mogą przywiązywać wagę do jej odmiennych cech. Ba, mam kumpla, z którym chwilę pogawędziłem o HDR. W reakcji na mój krótki wywód znajomy zareagował słowami: Teraz wiem dlaczego widzę taki kijowy obraz. W efekcie nałogowy gracz wyłączył funkcję i cieszy oko startymi przyzwyczajeniami.

Pablo, nie sprawdzałem specyfikacji gniazda HDMI w pudełeczku Sony. Ale jeśli nie wypuszcza ono HDR, to OK. Niemniej jako posiadacz wyświetlacza 10 bit powinieneś uzyskać efekt zwany Deep Color. Napisz mi coś więcej o swoich wrażeniach na priva. W tym miejscu słowo „namiastka” może być różnie rozumiane.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

29-12-2020, 13:59
(29-12-2020, 10:03)Mierzwiak napisał(a):  Daras wciąż nie rozumie czym jest HDR, że - abstrahując od obowiązującego standardu - nie ma on ścisłego związku z głębią kolorów i teoretycznie HDR mógłby być i na 8-bitowych, zwykłych krążkach Blu-ray, oraz tego że HDR po konwersji do SDR to nie żadna namiastka HDR, ale, jak sama nazwa wskazuje, po prostu SDR. Tyle.

Nawet marketingowcy nie wpadli na pomysł aby filmy na UHD w SDR, Rec. 709 i z 10 bitową głębią kolorów nazywać HDR lite czy coś w tym stylu Smile
Jakby jeszcze Daras wiedział z czym się je ta cała 10 bitowa głębia kolorów... wielokrotnie próbowałem tłumaczyć, że różnice w kolorkach jakie widzi pomiędzy BD, a UHD po konwersji do SDR/Rec.709 nie mają z tym nic wspólnego, ale to jak grochem o ścianę.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

29-12-2020, 14:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2020, 14:55 przez Mierzwiak.)
(29-12-2020, 13:22)Daras napisał(a):  Nie spotkałem człowieka, który wyjaśniłby jednoznacznie czym jest HDR.
Powiem Ci czym nie jest HDR - nie jest obrazem SDR który wyświetla Twój projektor.

Natomiast definicja tego czym jest HDR jest dziecinnie prosta i wcale nie trzeba szukać po świecie mędrców którzy umieliby to wytłumaczyć, wystarczy np. google.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

29-12-2020, 14:55
Dwie kwestie:
1. Możliwa jest konwersja HDR 10 bit do SDR 10 bit.
2. Ostatecznie nie interesuje mnie czy odtwarzacz dokonuje interpolacji do 10 bit (źródło mimo wszystko ma jakieś znaczenia), czy wypuszcza taki sygnał. Na ekranie widzę ewidentną różnicę pomiędzy BB, a analogicznym tytułem w wersji UHD.

Sorry, rycerzyki – bardziej trafiają do mnie subiektywne wrażenia niż cyferki. Jestem zadowolony ze swojej namiastki HDR. Czy ktoś ma z tym problem?

Wolę dyskusję na privach (nawet jeśli merytorycznie oberwę). Tutaj jak grochem o ścianę.
Spadam. Bawcie się dobrze (w niezmiennym towarzystwie). Rolleyes

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

29-12-2020, 15:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-12-2020, 15:02 przez Mierzwiak.)
(29-12-2020, 14:55)Daras napisał(a):  Sorry, rycerzyki – bardziej trafiają do mnie subiektywne wrażenia niż cyferki. Jestem zadowolony ze swojej namiastki HDR. Czy ktoś ma z tym problem?
Tak, ja mam problem z nazywaniem SDR namiastką HDR i Twoje subiektywne wrażenia nie mają tu nic do rzeczy.

Rower to pewnie według Ciebie namiastka motoru?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

29-12-2020, 15:14
Pytanie było retoryczne. Na wszelki wypadek mogłem o tym wspomnieć.

Wszelkie wrażenia oparte są o subiektywizm. Powtórzę – wszelkie. Ale to nie temat na niniejsze forum. Cyfry załatwiają sprawę jedynie na poziomie fundamentalnym (tam zresztą nawet czasu nie płynie Wink ).

Jestem zadowolony ze swojej namiastki HDR. Nie mam z tym problemu. Nadal będę kupował płyty UHD. Żyj z tym jakoś.

Odpowiedz
Strony (19): « Wstecz 1 ... 9 10 11 12 13 ... 19 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku