14-11-2021, 10:31
@prodarek
Masz na myśli bluetooth (czyli stereo) plus załączone 3D?
Masz na myśli bluetooth (czyli stereo) plus załączone 3D?
niespotykanie spokojny człowiek
|
Słuchawki do TV
|
|
14-11-2021, 10:31
@prodarek Masz na myśli bluetooth (czyli stereo) plus załączone 3D?
14-11-2021, 10:33
Tak dokładnie.
Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
14-11-2021, 15:52
Sprawdzałem jak to działa, choć nie tak intensywnie jak połączenia przewodowe. Jeżeli chodzi o muzykę (stereo) plus wirtualizacja 3D, to takie połączenie jak dla mnie nie ma za bardzo sensu. Muzyka powstaje w formacie stereofonicznym i jest miksowana z uwzględnieniem faktu, że będzie odtwarzana na systemie przede wszystkim dwukanałowym. Owszem, da się włączyć tryb 3D, ale to nie wprowadza jak dla mnie niczego istotnego do przekazu. Dźwięk "wyjdzie" z głowy, ale czy w przypadku nagrań muzycznych, odtwarzanych z wykorzystaniem słuchawek, to jakiś problem, że instrumenty są słyszane w taki właśnie sposób, jakby muzycy grali wewnątrz naszej głowy, lub jej pobliżu? Jak dla mnie nie, taki urok reprodukcji dźwięku przez słuchawki. Ponadto, coraz więcej osób preferuje właśnie taki rodzaj prezentacji, bo uniezależnia od akustyki otoczenia, pozwala bardziej skupić się na detalach przekazu. Nie bez przyczyny mamy taki dynamiczny rozwój słuchawkowego audio w ostatniej dekadzie. Reasumując, myślę że jak album jest dobrze nagrany, to nie ma sensu go poprawiać przez zaaplikowanie trybu 3D. Jak album jest kiepsko nagrany, to tryb 3D niczego nie poprawi. Co innego filmy. Tutaj nie dysponowałem odpowiednim zapleczem sprzętowym (do pewnego czasu), więc sprawdziłem takie połączenie, ale pobieżnie - min. dlatego o tym nie wspomniałem. Źródłem dźwięku i obrazu był ten sam Samsung Galaxy S20FE, co przy słuchaniu muzyki, ale tym razem połączony do TV przez HUBa na USB-C, z wyjściem HDMI. Pracowało to w "trybie" desktopowego Androida, z wykorzystaniem Samsung DeX. Kodi było odtwarzaczem filmów. Dźwięk oczywiście po Bluetooth, z kodekiem LDAC, ale z ograniczeniem częstotliwości próbkowania do 48kHz (dokładnie tyle co w przykładowo formacie DTS). Zresztą, jak wspomniałem wcześniej, przy fs 96kHz nie da się włączyć trybu 3D. Działało to bardzo przyzwoicie, chociaż telefon to problematyczne źródło sygnału video - wymuszone odświeżanie ekranu na 60Hz przykładowo, czy brak pilota (kontroler XBOX-owy całe szczęście nieźle działał). Dźwięk w filmie to co innego niż muzyka i trudniej doszukać się różnić pomiędzy połączeniem kablowym a radiowym. Od kilku dni użytkuję NVIDIA Shield, wiec pewnie pokuszę się o porównanie bluetooth+LDAC+3D kontra USB-audio+3D, na materiale filmowym. Na Shieldzie jak dotąd nie udało się przesłać po USB sygnału multichannel (ale się jeszcze nie poddaję ), wiec nie ma wyraźnego argumentu przemawiającego za połączeniem kablowym. Pozbycie się kabelka jest więc kuszące. Ze wstępnego zaznajomienia się tym trybem, mogę napisać, że nie było niczego niepokojącego. Muszę jednak przesłuchać te kilka znanych mi scen z sprawdzanych filmów, żeby jednoznacznie ocenić "jak to gra". Na pewno jest opóźnienie sygnału, ale da się to wyeliminować w ustawieniach NVIDIA Shield, ale i chyba samego Kodi. Jeszcze coś o tym napiszę.
14-11-2021, 19:17
Ok rozumiem pomijając 3D czy tryby dźwięku wbudowane lub te customowe można sobie przełączać bezpośrednio z poziomu słuchawek jakimś guzikiem?
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
14-11-2021, 20:26
(13-11-2021, 23:04)sebas napisał(a): To opinia o ciekawych słuchawkach, która może się okazać się pomocna dla wielu ForumowiczówŚwietna robota, z ciekawością przeczytałem. Dzięki
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
15-11-2021, 10:59
(14-11-2021, 20:26)HAL 9000 napisał(a): Świetna robota, z ciekawością przeczytałem. DziękiJa również dziękuję Tobie i Forumowiczom, którzy zaplusowali wpis o Mobiusach. (14-11-2021, 19:17)prodarek napisał(a): czy tryby dźwięku wbudowane lub te customowe można sobie przełączać bezpośrednio z poziomu słuchawek jakimś guzikiem?Nie wiem o które customowe konkretnie chodzi, ale wygląda to tak, jak wspomniałem opisie: (13-11-2021, 23:04)sebas napisał(a): Nie sposób nie wspomnieć o sterowaniu wszelakimi funkcjami, a tych jak się zaraz okaże, jest sporo. Wszelkie manipulatory znajdują się w lewym nauszniku. Składają się na nie:Czyli musiałbyś spojrzeć na zdjęcie tej ściągawki które wkleiłem w poście i zobaczyć czy jest tam to, czego szukasz. Ogólnie sterowanie wygląda tak:
15-11-2021, 12:39
Wiesz chodziło mi bardziej o to czy można sobie zaprogramować właśnie profile audio korzystając z oprogramowania, wgrać je do słuchawek i następnie przełączać dowolnie podczas odsłuchu. Pytam bo MEE Audio Matrix Cinema które mam mają guziczek do włączania i przełączania trybów co sobie bardzo cenię.
15-11-2021, 13:15
@prodarek Ok, rozumiem. W Mobiusach masz tylko wbudowane profile dźwiękowe - nie możesz tworzyć własnych, tak jak przykładowo w modelu Penrose. Tutaj masz link z dokładnym opisem jakie tryby są dostępne i jak je wybierać.
15-11-2021, 15:46
Wszystko jasne dzięki.
No, w końcu znalazłem chwilę na analizę pracy Sebasa. Sebas napisał (dotyczy AUX): Gdy włączymy tryb 3D, to ta "elipsa" się powiększa. Niemal wszystkie dźwięki wychodzą daleko poza obręb głowy słuchacza. To wszystko to oczywiście dźwięk wirtualny, tworzony z sygnału stereo lub wielokanałowego, gdzie źródła dźwięku są pozorne. Jest to więc pewien trick, bo słyszymy położenie głośników wirtualnych, w miejscach, w których faktycznie ich nie ma. Bardzo dobrze słychać to chociażby na testowym filmiku Dolby TrueHD Channel Check w wersji bezstratnej 7.1 kanałów. Lewy boczny surround i lewy tylny surround to dwa różne miejsca z których będzie wydobywał się dźwięk w trybie 3D. Nie mam pewności czy dobrze zrozumiałem. Moje słuchawki Sony MDR HW700DS reprodukują cyfrowy dźwięk przestrzenny ze źródła np. 7.1., jeśli taką płytkę zechcemy zapuścić. Zatem nie chodzi tu o symulację 3D w rozumieniu: urządzenie dostaje sygnał 2.1 i przerabia to na 7.1 za pomocą np. Pro Logic (choć taka możliwość opcjonalnie istnieje). Jak sprawa dokładnie wygląda w przypadku Mobius w kontekście AUX? Sebas napisał (dotyczy USB): "Battleship" - ponownie, bo jest czego posłuchać. Gdy podajemy do słuchawek sygnał 7.1 to w trybie 3D zyskują dialogi, bo są bardziej "punktowe", nie ulegają tak łatwo rozmyciu w porównaniu do wejścia AUX, przy tych samych nastawach wirtualizacji. Wszelkie przeloty pocisków, czy samolotów bardziej precyzyjnie osadzone w przestrzeni. Dźwięki z kanałów bocznych i tylnych są bardzie odseparowane od siebie i "dalej" od naszej głowy. Ogólnie przestrzeń zyskuje na precyzji i rozmiarze. Skąd mogą brać się różnice w odsłuchu pomiędzy AUX a USB? Może AUX stanowi symulację 3D, natomiast opcja USB jest reprodukcją dźwięku przestrzennego stricte (lub „stricte”, aby ktoś się nie czepiał)? W czerwcu Daras napisał: Kiedyś napisałem, że rywalizują ze sobą co najmniej trzy systemy słuchawkowego dźwięku przestrzennego. W czołówce na pewno mamy Sony VTP i Dolby Headphone. Czyżby do gry wkroczył ktoś czwarty? Wiesz coś więcej o modelu Mobius? Ciekawym z jakiego systemu dźwięku przestrzennego skorzystał producent Mobiusów? Wygląda na to, że opracowali własny (?). Dygresja. Z opisu zrozumiałem, że brakuje wejść HDMI lub coaxial. Jeśli tak, to trochę szkoda. Słuchawki można by podpinać pod stacjonarne odtwarzacze DVD / BD / UHD.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości |