Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Telewizory LG OLED seria 8

Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Opcje tematu
Telewizory LG OLED seria 8
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 568
Reputacja: 22

07-01-2023, 12:39
Jestem w szoku po tym co napisałeś, bo "Wściekłe psy" to powinien być "łatwy" film dla TV, a skoro w takim filmie ASBL się załącza, to nie chcę wiedzieć co się dzieje w tych "trudnych" i o ile misfit jest świadomy tego co się dzieje i reaguje, to większość użytkowników LG nie ma zielonego pojęcia i ogląda jak leci.

Tak na marginesie, gdyby ktoś oglądał scenę o której wspominał misfit (scena od ok. 30 minuty), to zwróćcie uwagę jak dopasowano rekwizyty pod kolor ściany - zielone skrzynki, krzesło itd. jarają mnie takie rzeczy w filmach  Tongue

♥ J. S. BACH: 989 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,853
Reputacja: 416

07-01-2023, 17:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2023, 17:07 przez misfit.)
Wściekłe psy to jest trudny przypadek, zdarzający się tak powiedzmy raz na kilka lat - chodzi o to, że ASBL w LG czy Samsungu uaktywnia się po kilku minutach gdy APL w niewielkim stopniu się zmienia, a tutaj masz ponad 80% akcji w tym samym pomieszczeniu, do tego z długimi ujęciami i nie pomaga też to, że jasność szczytowa niemal cały czas jest na tym samym poziomie 150-250 nitów. I głupi alogrytm w TV traktuje to jako statyczny obraz i przyciemnia obraz, pomimo tego, że nic tam statycznego nie ma.

Jest teraz CES, będą inne spotkania i ja tak to widzę, że Vincenty, Kopery, itd. powinni przy każdej okazji przypominać LG o tym problemie i dopytywać się kiedy to zostanie poprawione. Ja w każdym razie bym tak robił gdybym miał takie możliwości jak oni. Na ten moment jest to zdecydowanie najbardziej wkurwiający mankament w telewizorach OLED tej marki. Nawet w testach telewizorów prawie nikt o tym nie wspomina.
Tymczasem wkrótce przed sobą mam do obejrzenia Ród smoka Big Grin

EDIT:
Pobawiłem się z tą sceną ze Wściekłych psów ponownie i wychodzi mi, że ASBL różnie zachowuje się na C2 w zależności od tego czy puszczam film w HDR10 czy DV i nawet od trybu obrazu (DV Cinema vs Cinema Home).

Scena puszczona od piątego rozdziału (28 minuta):
- W DV Cinema od 31 minuty widzę, że obraz zrobił się ciemniejszy, a od. ok 35 minuty efekt już jest taki jakby z dnia zrobiła się noc. ASBL odpuszcza dopiero w 37 minucie, krótko po tym jak ekipa wyszła na zewnątrz.
W DV Cinema Home widzę, że pomiędzy 28, a 37 minutą ASBL kilka razy odpuszcza - pierwszy raz w 31 minucie (obraz robi się ciut jaśniejszy) i ogólnie brak efektu aby obraz zrobił się absurdalnie ciemny. Nawet jak wybiorę Cinema Home i zmienię Peak Brightness z High na Medium czy Low, czyli z średnią jasnością kadru mniej więcej odpowiadającą DV Cinema z Peak Brightness na High, to też nie ma efektu aby z dnia zrobiła się noc.
W HDR10 Filmmaker sprawa ma się podobnie jak z DV Cinema Home.

Czyli wychodzi, że DV Cinema na C2 zdecydowanie najgorzej radzi sobie w tego typu filmach narażonych na działanie ASBL. Ciekawe, nie zauważyłem takich różnic na C7, ale to jeszcze sprawdzę kiedy indziej na innych filmach.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 7,313
Reputacja: 146

07-01-2023, 18:11
Opisywane wyżej problemy to jakaś specjalność LG czy spotyka się to też gdzie indziej?
Bo jak słyszę o czymś takim to z miejsca skreślam telewizory tej marki z listy opcji do ewentualnego zakupu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 1,639
Reputacja: 58

07-01-2023, 19:09
https://forum.filmozercy.com/watek-przemyslenia-na-temat-hdr?pid=95146#pid95146

LG Oled 65 B1,
Oppo 105D, Panasonic UB824, UB424, Apple TV 4K 1gen, 2gen,
Panasonic S-VHS NV-HS960, Pioneer DVR-560,
Onkyo RZ810
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-01-2023, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2023, 19:22 przez misfit.)
Każdy telewizor OLED, niezależnie od producenta, ma mechanizmy mające zapobiegać wypalaniu się matrycy i w pewnych scenariuszach potrafią stopniowo przyciemniać obraz lub jego elementy gdy np. wykryją, że jest on statyczny. Ale nie ma żadnego powodu aby one się uaktywniały w "zwykłych" filmach czy serialach, tym bardziej z płyty.
W moim LG z 2017 roku zjawisko było rzadko odczuwane, jeśli już to podczas długotrwałych ciemnych scen np. w Łowcy jeleni, Bez przebaczenia, nowej Diunie i jeszcze kilkunastu innych filmach. W zeszłorocznym LG C2 raczej jest pod tym względem gorzej, przynajmniej jeśli chodzi o tryb DV Cinema.
Powyższe dotyczy obrazu HDR - w SDR nigdy nie odczułem tego typu rzeczy w filmach.

Jest na to rada - trzeba wbić do menu serwisowego i wyłączyć opcję TPC i wtedy jest spokój z przyciemnianiem obrazu. Ale wiąże się to z ryzykiem utraty gwarancji jeśli TV jeszcze ją posiada...

Jak ma się sprawa u innych producentów z zupełnie bezsensownym przyciemnianiem obrazu w niektórych filmach? Z tego co słyszałem to w Samsungu jest podobnie, a najnowszy Sony czy Panasy są tego pozbawione. Ale czy wszystkie to nie mam pojęcia - tak jak pisałem mało kto w ogóle przywiązuje uwagę do tego zjawiska, a jeśli już to dopiero od niedawna jak np. Vincentowy hdtvtest.

Łap:

Przy okazji ktoś mi powie co to jest za serial sądowy w tych pierwszych sekundach powyższego video?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 3,769
Reputacja: 163

07-01-2023, 19:37
To nie serial sądowy tylko film Pieces of a Woman.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-01-2023, 15:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2023, 15:15 przez misfit.)
Daję znać o bugu, który występuje w C2 i być może też G2/CS - sprawdźcie jeśli macie TV z tej serii.

Chodzi konkretnie o efekt "brudnego" ekranu, który pojawia się u mnie na treściach DV (parę razy też widziałem w HDR10, ale już nie pamiętam czy nie oglądałem ich w OPPO po konwersji do DV). Poniżej jeden z kadrów z "No Time to Die" z widocznym bugiem (góra) i bez niego (dół):

[Obrazek: YhA0dfZl.jpg]

[Obrazek: nxEtIBUl.jpg]

Tak jak widać jest on zauważalny głównie na jasnych jednolitych obszarach, szczególnie jeśli mamy ustawioną opcję "Adjust Logo Brightness" na High.
Przy opcji ALB na Low lub High w trakcie seansu można zmienić tryb obrazu z Cinema/Cinema Home na Vivid i z powrotem na Cinema i powyższy bug przestanie być aktywny - aż do ponownego włączenia telewizora.

Inny scenariusz:
- włączam telewizor, odpalam treść w HDR10, a następnie DV - buga nie ma.
- włączam telewizor, odpalam treść DV - bug jest widoczny.
- włączam telewizor, odpalam treść SDR, a następnie DV - bug jest widoczny.

I tak za każdym razem przy ponownym wyłączaniu i włączaniu telewizora.

Jedyna znana mi metoda całkowitego pozbycia się występowania tego buga to wyłączenie na stałe opcji "Adjust Logo Brightness".

Powyższe dotyczy u mnie zarówno przy oglądaniu treści przez HDMI oraz przez aplikację w telewizorze.

Odpowiedz
Offline afflux
Nowy użytkownik
Liczba postów: 40
Reputacja: 1

26-01-2023, 09:16
(25-01-2023, 15:14)misfit napisał(a):  Daję znać o bugu, który występuje w C2 i być może też G2/CS - sprawdźcie jeśli macie TV z tej serii.
Czy we wcześniejszych modelach ten bug występuje? Czy dopiero pojawił się w serii C2?

LG 55 B9
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

26-01-2023, 13:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2023, 13:38 przez misfit.)
Nie mam pojęcia - wiem, że na pewno bug występuje w C2 i CS. Podejrzewam więc, że w G2 może być to samo skoro jest tam ten sam procek α9 Gen5.

Najprościej ustawić sobie Adjust Logo Brightness na High, zrestartować telewizor i następnie włączyć jakiś film w DV z jasnym ujęciem - może być np. Diuna od 02:48 i od razu na niebie będzie widać, że coś jest nie tak z obrazem jeśli TV ma tego buga.
Na ALB = Low bug też występuje, ale dużo rzadziej rzuca się w oczy, więc można go kompletnie przegapić jak ktoś nie ma wprawnego oka.

EDIT:
Pobawiłem się jeszcze innymi opcjami w TV i doszły mi nowe wnioski, którymi się dzielę poniżej.
Jeśli używamy upłynniacza TruMotion (lub mamy wyłączony Real Cinema) to bug obrazowy się u mnie nie pojawia.
Jeśli mamy ALB wyłączony to bug obrazowy się nie pojawi niezależnie od innych ustawień.
Jeśli mamy włączony Real Cinema wraz z opcją ALB na Low lub High to bug obrazowy jest obecny, ale wystarczy wyłączyć i ponownie włączyć Real Cinema i buga już nie ma - aż do ponownego restartu telewizora.

Dziwi mnie tylko dlaczego to ustrojstwo pojawia się tylko na treściach DV, a nie HDR10 czy SDR.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,015
Reputacja: 26

26-01-2023, 14:18
(26-01-2023, 13:38)misfit napisał(a):  Jeśli używamy upłynniacza TruMotion

A da radę go w ogóle używać, czy już przy ustawieniu na 1 lub 2 sypie artefaktami jak seria 8?

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku