Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

The Creator (2023)

Strony (14): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Opcje tematu
The Creator (2023)
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

12-08-2023, 15:40
W 2023 roku niektórzy odkryją, że jak reżyser wymienia tytuły którymi się inspirował to nic to nie znaczy Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

12-08-2023, 16:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2023, 16:40 przez ILSA FAUST.)
(12-08-2023, 13:41)HAL 9000 napisał(a):  liczę też na takie świeże pomysły jak niedawny TENET Nolana i tym wypadku również nie potrzebuję kontynuacji mimo że film ma u mnie ocenę 10/10

W końcu ktoś kto traktuje NOLANA na poważnie...bardziej poważnie niż Nolan sam siebie...

(01) TENET (09/10) (1x OSKAR w kategorii technicznej)
(02) INTERSTELLAR (08/10) (1x OSKAR w kategorii technicznej)
(03) INCEPCJA (08/10) (4x OSKAR w kategorii technicznej)
(04) DUNKIERKA (07/10) (3x OSKAR w kategorii technicznej)
(05) PRESTIŻ (07/10)
Reszta Nolanów mnie nie obchodzi, z tego co Nolan się wypowiadał na temat swoich batmanów to jego też nie obchodzi...Smile
HAL, polecam naszą dyskusję nt. Nolanów, w tym moją nt. TENET 2
https://filmozercy.com/wpis/ktory-film-christophera-nolana-jest-najlepszy-bylo-az-trzech-faworytow

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TENET - oglądałem 2 razy dość dawno, tj. po premierze a potem na nośnikach, nie przesądzam czy po trzeciej projekcji film nie dostanie oczko wyżej...ale chcę zrobić sobie w 4KUHD w jeden weekend maraton INTERSTELLAR, INCEPCJA, TENET, dokładnie w tej kolejności, z dodatkami i odsłuchami soundtrackackami z vinyla, ponoć Tenet to sequel Inccepcji...wtedy poddam ponownej ocenie...
Nolan, Scott i Blomkamp powinni kręcić sci-fi a nie jakieś tam swoje reżyserskie marzenia...nawet jeśli ktoś inny nazwie je arcydziełami...

(12-08-2023, 13:41)HAL 9000 napisał(a):  Też to mam, głupie, ale lubię, dżungla robi swoje, no i Robert Downey Jr.  

głupie jak dwa lewe buty ale nie mogę się powstrzymać przed równoległymi seansami Spopielara z Napalmem....

(12-08-2023, 13:41)HAL 9000 napisał(a):  kampania reklamowa marna raczej

tak marna, że mam wrażenie, że HAL 9000 robi większą...
i jest na liście płac Disney'a (to rewanż, wiesz za co) Smile

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

13-08-2023, 11:48
Zdaje się, że Disney działa trochę jak prezes Ryszard Ochódzki:

[Obrazek: pwRwe09.jpg]

Tak dla przypomnienia:

Więc, nic na to nie poradzimy  Tongue

Jeżeli chodzi o filmy Nolana, to "Interstellar" jest u mnie na pierwszym miejscu 10/10 Heart
Pamiętam, że wgniotło mnie w fotel przy pierwszym seansie i tu przydało się unikanie zwiastunów, bo widziałem tylko pierwszą zajawkę w której było pole kukurydzy i w zasadzie niewiele więcej, więc miałem pewne obawy, natomiast Nolan ma u mnie duży kredyt zaufania i na jego filmy idę w ciemno, i jeszcze się nie zawiodłem, i oby tak dalej Smile
Przed "Interstellar" gdyby ktoś zapytał mnie czy jestem jego "fanem", to odpowiedziałbym że absolutnie nie, ale jak się tak na chłodno zastanowiłem, to wychodzi na to że tak, bo lubię wszystkie jego filmy i oceniam wysoko - najmniej podobała mi się "Bezsenność", ale widziałem tylko raz, więc najwyższy czas na powtórkę.

ILSA, trochę się dziwię, że nie oglądasz np."batmanów" itd. jest tam dużo dobrego nawet dla kogoś, kogo nie interesuje taka tematyka, ale w sumie nic mi do tego.

Ciekawe, że Gareth Edwards nie wymienił Star Wars w inspiracjach, ale to też nam mówi czego można się spodziewać i to w sumie dobrze  Smile

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

13-08-2023, 13:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2023, 13:08 przez ILSA FAUST.)
(13-08-2023, 11:48)HAL 9000 napisał(a):  ILSA, trochę się dziwię, że nie oglądasz np."batmanów" itd. jest tam dużo dobrego nawet dla kogoś, kogo nie interesuje taka tematyka

Scorcese, Coppola, Scott...zabronili, więc nie oglądam...Smile
to nie jest tak, że nie daję szansy, nie próbuję, po prostu duszę się tym całym nurtem superhero...
przez ostanie 15 lat to koszmar, gdzie box-office przy równoległych premierach zabija całe franczyzy...Alien, Blade Runner, Matrix, nie powstają kontynuacje moich ulubionych filmów, opóźnione są specjalne wydania steelbooków bo w kolejne jest ileś tam superhero do wydania (zobacz na listę FAC Czechów, można umrzeć szybciej niż doczekać się na kolekcjonerkę ulubionego filmu bo superhero się rozrasta), na vinyle czekam po 12-18 mcy...! Mondo po latach wydaje moje ulubione soundtracki, gdzie superhero w dniu premiery możesz sobie kupić...a każdy film przerabia ten sam scenariusz: jakiś tam większy lub mniejszy nieudacznik życiowy podchodzi do szafy, zakłada zaciasneciuszki i ratuje znowu świat...x 500 filmów i setki seriali...nie daję rady po prostu z tym wszystkim...
moi ulubieni aktorzy, aktorki marnują MÓJ czas kręcąc superhero...moi ulubieni reżyserzy (Nolan, Snyder...) to samo...a potem taki Nolan się wstydzi i wypiera się swoich batmanów, albo takie Coming out-y Scarlet Johanson o jakieś 10 lat za późno...moi ulubieni kompozytorzy mają pełne grafiki pod ścieżki dźwiękowe pod superhero...no ale jak rozumiem nurt umiera tak jak bojkotowane także przeze mnie westerny umarły swego czasu...
co kilka lat coś tam włączę na próbę, no wiesz, może mi przejdzie...
kilka lat temu włączyłem jakiś tam mega hit, i myślę, że coś ze mną jest nie tak skoro cały świat się zachwyca...
włączam a tu przez 15 minut jakiś ...k....a...pieniek lata po ekranie...i powtarza w kółko...jestem pieniek, jestem pieniek...,
na prawdę nie dałem rady....
kiedyś w latach 90 tych oglądałem Batmana z Fajfer i to pamiętam ale już wtedy mnie to nie kręciło...generalnie byłem wychowany na innych komiksach, Thorgrale, Szninkiel, Yans, Poszukiwanie Ptaka Czasu, etc. i zawsze całe życie pod prąd, unikam popkultury na ile się da i jak się da...to ma odbicie w filmach, muzyce, w życiu...
ale ostatnio pod ogólnym zachwytem nad Batmanem Pattinsona dałem znowu szansę...dobre zdjęcia, muzyka, nawet klimaty Blade Runnera...ale nudny ten film strasznie był...ten kot nawet pazurów Michelle nie mógłby lizać...po godzinie zasnąłem...potem zrobiłem drugie, trzecie podejście, za każdym rażem jakieś 15 minut więcej pokonałem...nie wiem czy to był Poirot czy superhero....nie dałem rady, przepraszam bardzo się starałem...wolę Poirota Branaghta (świetnie nakręcone) a Pattinsona zamkniętego z butelką wódki w latarni...
I takim oto sposobem mam 500 filmów mniej na półce, 500 steelbooków, full slipów mniej, 500 przesiadek na 4K mniej,
wiesz jaki jestem z tego powodu szczęśliwy? Teraz to dopiero doceniam....mój upór i konsekwencję...nawet jeśli to kręci Nolan a filmie gra Pattinson...
przepraszam...mam jeden film superhero a nawet 2...skłamałem...w dziale animacji pixara:
[Obrazek: attachment.php?aid=1774]

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 176
Reputacja: 46

13-08-2023, 14:44
(13-08-2023, 11:48)HAL 9000 napisał(a):  ILSA, trochę się dziwię, że nie oglądasz np."batmanów" itd. jest tam dużo dobrego nawet dla kogoś, kogo nie interesuje taka tematyka
+1 Rolleyes

(13-08-2023, 13:02)ILSA FAUST napisał(a):  a potem taki Nolan się wstydzi i wypiera się swoich batmanów
Hmm, jakiś szerszy kontekst takiej rzekomej wypowiedzi a najlepiej link? Wink

Odnośnie Nolanowskich Batmanów: nie zamierzam bynajmniej nikogo namawiać i przekonywać na siłę jeśli nie ma ochoty, ale nie zobaczyć ani razu Mrocznego Rycerza (chociażby po to, żeby wyrobić sobie o nim własne zdanie) - filmu, który jest właściwie najlepiej ocenianym z gatunku superhero (chociaż moim zdaniem to określenie do trylogii Nolana - zwłaszcza w "negatywnym kontekście" - wybitnie nie pasuje) i przede wszystkim nie zobaczyć kreacji Jokera w wykonaniu Heatha Ledgera to jest tak gigantyczna strata, że nawet ciężko mi ją sobie wyobrazić Cry
Sam nie przepadam za niektórymi gatunkami filmowymi, ale od czasu do czasu decyduję się na obejrzenie co lepszych pozycji - nawet jeśli tylko po to, aby utwierdzić się w przekonaniu że nadal za nimi nie przepadam. Jeśli komuś nurt superhero nie pasuje (co absolutnie mogę sobie wyobrazić i zrozumieć zwłaszcza w kontekście zatrzęsienia tego typu produkcjami kina w ostatnich latach), ale jednocześnie nie obejrzał właściwie najlepszego ich przedstawiciela (chociaż jeszcze raz podkreślę, że trylogia Nolana w ogóle nie podpada moim zdaniem pod klasyczne produkcje superbohaterskie) to moim zdaniem traci w tej kwestii prawo głosu Tongue

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

13-08-2023, 15:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2023, 15:59 przez ILSA FAUST.)
(13-08-2023, 14:44)Piotrek P napisał(a):  ILSA FAUST napisał(a):  
a potem taki Nolan się wstydzi i wypiera się swoich batmanów
Hmm, jakiś szerszy kontekst takiej rzekomej wypowiedzi a najlepiej link?

tak na szybko nie dam rady podać linka bo jestem tuż przed urlopem, ale było kilka wywiadów na youtube przy okazji premiery OPEN(H), w których szukałem TENET 2, a gdzie Nolan stwierdził, że nigdy w życiu już nie nakręci superhero

(13-08-2023, 14:44)Piotrek P napisał(a):  nie zobaczyć kreacji Jokera w wykonaniu Heatha Ledgera to jest tak gigantyczna strata, że nawet ciężko mi ją sobie wyobrazić

z tego co się orientuję to kreacja Legera "zabiła" gościa...chcę zapamiętać Ledgera z kreacji z Zakochanej Złośnicy, Casanovy i przede wszystkim jako Obłędnego Rycerza...a nie mrocznego Jokera...i nie czuję żadnej straty z tego powodu, wręcz ulgę na sumieniu...

(13-08-2023, 14:44)Piotrek P napisał(a):  Sam nie przepadam za niektórymi gatunkami filmowymi, ale od czasu do czasu decyduję się na obejrzenie co lepszych pozycji - nawet jeśli tylko po to, aby utwierdzić się w przekonaniu że nadal za nimi nie przepadam.

Tak właśnie zrobiłem z batmanem ale tym ostatnim z Pattinsonem i nie dałem rady,
to był test, którego nie zdałem...chciałem porzucić etykietę "superhero" i starać się znaleźć KINO w tym filmie,
wiem że gdzieś tam jest to KINO, pewnie w batmanach nolana także, ale jednakże postacie i schemat, konwencja filmu, całe dobre wrażenie poszło na marne...pierwsze 30 minut było prawie "nawróceniem" dla mnie...ale ciągle myślami byłem w Blade Runnerze...a potem stwierdziłem po godzinie że oglądam Poirota...ale słabego strasznie...
Nie uwierzysz ale taki miałem plan, że jak łyknę nowego Batmana z Pattinsonem to kolejnym krokiem miały być batmany nolany i ten joker z feniksem...ale mam psychikę tak zrytą tym zalewem superhero, ze po prostu nie jestem w stanie podejść nawet do tych najlepszych filmów z gatunku co powyżej chyba wymieniłem...podobne eksperymenty robię z produkcjami oskarowymi (Parasite także nie dałem rady się przekonać, choć obejrzałem do końca i przyznaję że film jest "świeży" ale nic poza tym)...

(13-08-2023, 14:44)Piotrek P napisał(a):  ale jednocześnie nie obejrzał właściwie najlepszego ich przedstawiciela ....to moim zdaniem traci w tej kwestii prawo głosu

Nie uzurpuję sobie prawo do głosu w dyskusji nad batmanami nolana ani nad filmami superhero, których w 99,99 % nawet nie wiedziałem, dlatego też zaznaczyłem w moich rankingu filmów Nolana, że dotyczy on tylko filmów, które mnie interesują, a HAL mnie chciał nawrócić i stąd ta dyskusja...pamiętaj, że jesteśmy w wątku CREATORA - kino sci_fi i nagle zeszło na TENET, INCEPCJĘ i INTESTELLAR, stąd nagle pod ostrzał padły batmany...:
HAL, proponuję założyć odrębny wątek TENET jeśli nie ma albo NOLAN_tylko SCI_FI....albo przenieść dyskusję w podobne wątki tak aby nie mieszać te Nolany z innymi Nolanami (np. cenię wysoko Dunkierkę)...
Piotrek P., wiem, że odnosisz wrażenie że hejtuję superhero, ale tak nie jest, po prostu mam dość i duszę się tym...otwieram lodówkę a tu 5-6 spider-manów wyskakuje naraz...nie wypowiadam się więc w wątkach superhero ani w postach nt. filmów superhero...tylko w postach odnośnie box-office (tam wolno) oraz w postach dotyczących MOJEGO KINA jeśli superhero wypiera moje kino...a tak jest od 15 lat...
Mój problem polega na tym, że jestem postępowy i nie stawiam kreski, że filmy po 2000 roku są be...i tyle...poszukuję swojego KINA w nowościach zarówno tych w mainstreamie jak i to kino niszowe i znajduję takie perły jak Midsommar, Lighthouse, Under the Skin...(wiem wymieniłem najlepsze produkcje studia A24) ale także jestem w stanie "wygrzebać" w mainstreamie co nie co...Gundpowder Milkshake Tarantino, M3GAN, Renfielda z Cagem, wcześniej Mandy i Massive Talent...cieszą mnie powroty Cronenbergów (obu) Crimes of the Future, Infinity Pool, Possessor...świętuję uzyskaną po 30 latach właściwą ekranizację DUNE, i wiele więcej...nie narzekam jak podstarzali pseudo-recenzenci że nowa Diuna jest nudna (bo nie mają zapłacone za ten film) a kolejny superhero, który w box-office przeszkadza DUNE to wniebogłosy...(zapłacone darmowym filmem), poszukuję swojego KINA i cieszę na każde znalezisko, gdzie CREATOR ma być ponoć wg. HALA takim skarbem...ale jak mi poszukiwania nie idą albo brnę za głęboko i nie daję radę to nie tracę czasu i odpuszczam, nawet tych najlepszych przedstawicieli gatunku jak batmany nolana...
mając kolekcję 1200+ a nie mam 30 lat na karku, więc po prostu sumienie mi nie pozwala, tyle powtórek czeka w kolejce, m.in. trzy Nolany sci_fi....że już wiem, że nigdy nie znajdę KINA w superhero ale mam tyle do okrycia na własnych półkach, po powtórkach, że nawet jak produkcja kinowa stanie na amen (a tak się właśnie dzieje) to mam do końca życia co oglądać i życia mi nie wystarczy....dlatego też nie poszukuję KINA w starszych filmach poniżej odysei kosmicznej...dlatego też nie wracam do gatunków na które postawiłem krzyżyki...starzeję się, zaczynam zrzędzić jak Scorcese, Scott i Coppola...

(no właśnie HAL zakładasz wątek do MEGALOPOLIS bo ja wierzę w ten film)...

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik

13-08-2023, 16:45
(13-08-2023, 15:52)ILSA FAUST napisał(a):  tak na szybko nie dam rady podać linka bo jestem tuż przed urlopem, ale było kilka wywiadów na youtube przy okazji premiery OPEN(H), w których szukałem TENET 2, a gdzie Nolan stwierdził, że nigdy w życiu już nie nakręci superhero
Jeśli masz na myśli ten sam wywiad, który oglądałem (klik), to chyba przyznasz, że wysnucie z odpowiedzi: (początek cytatu) "nie" (koniec cytatu) na pytanie czy nakręci jeszcze jakiś film superbohaterski wniosku, że wypiera się swoich Batmanów to już nawet nie manipulacja, a raczej projekcja własnej podświadomości? Tongue

(13-08-2023, 15:52)ILSA FAUST napisał(a):  Tak właśnie zrobiłem z batmanem ale tym ostatnim z Pattinsonem i nie dałem rady,
to był test, którego nie zdałem...chciałem porzucić etykietę "superhero" i starać się znaleźć KINO w tym filmie,
wiem że gdzieś tam jest to KINO, pewnie w batmanach nolana także, ale jednakże postacie i schemat, konwencja filmu, całe dobre wrażenie poszło na marne...pierwsze 30 minut było prawie "nawróceniem" dla mnie...ale ciągle myślami byłem w Blade Runnerze...a potem stwierdziłem po godzinie że oglądam Poirota...ale słabego strasznie...
Nie uwierzysz ale taki miałem plan, że jak łyknę nowego Batmana z Pattinsonem to kolejnym krokiem miały być batmany nolany i ten joker z feniksem...ale mam psychikę tak zrytą tym zalewem superhero, ze po prostu nie jestem w stanie podejść nawet do tych najlepszych filmów z gatunku co powyżej chyba wymieniłem...podobne eksperymenty robię z produkcjami oskarowymi (Parasite także nie dałem rady się przekonać, choć obejrzałem do końca i przyznaję że film jest "świeży" ale nic poza tym)...
Nie chcę urazić niczyich gustów/opinii, bo każdemu może się podobać co innego, ale jednak The Batman z Pattinsonem (sugerując się szeroko pojętymi rankingami ale i ocenami krytyków) to gorszy film niż Mroczny Rycerz. Stawianie więc tezy, że "słabszy" film mi się nie podobał, więc "lepszy" (ponownie odwołuję się do pewnego rodzaju chociaż częściowo obiektywnych rankingów, bo dla kogoś oczywiście może być odwrotnie) też Ci się nie spodoba jest trochę bez sensu. Tak czy inaczej myślę, że Twój problem polega na tym, że wrzucasz wszystkie filmy "superbohaterskie" do jednego worka, a więc zakładam, że są tam jednocześnie: Avengersi (a i tu przekrój poziomu filmów jest różny), DCEU, ale też i Batmany Nolana czy np. Deadpool, co sprawia że ten worek - przynajmniej moim zdaniem - jest zdecydowanie zbyt duży i po prostu nie ma sensu. I to jest w sumie jedyna rzecz, z którą się nie zgadzam, bo z tym co komu się podoba lub też nie na pewno nie zamierzam dyskutować.

(13-08-2023, 15:52)ILSA FAUST napisał(a):  Piotrek P., wiem, że odnosisz wrażenie że hejtuję superhero, ale tak nie jest, po prostu mam dość i duszę się tym...otwieram lodówkę a tu 5-6 spider-manów wyskakuje naraz...nie wypowiadam się więc w wątkach superhero ani w postach nt. filmów superhero...tylko w postach odnośnie box-office (tam wolno) oraz w postach dotyczących MOJEGO KINA jeśli superhero wypiera moje kino...a tak jest od 15 lat...
Ja nie odnoszę tego wrażenia, ja jestem pewien że trochę hejtujesz Tongue Oczywiście masz do tego prawo i tak jak pisałem wcześniej trochę Cię rozumiem (ogólny przesyt filmami tego typu jest zauważalny nawet wśród fanów tego gatunku) - ja zresztą nie występuję tutaj nawet jako adwokat kina superbohaterskiego, tylko staję w obronie wrzucania tak różnych typów filmów do jednego worka, bo to trochę tak jakby powiedzieć, że nie lubi się komedii i wrzucić do jednego worka Notting Hill czy Dzień świstaka razem z American Pie Wink Oczywiście może być tak, że komuś nie spodoba się i jedno i drugie, ale odgórne odrzucanie filmów na podstawie tak szeroko przyjętych kryteriów nie wydaje mi się po prostu zbyt logiczne i tylko to chciałem zasugerować.

Natomiast racja, że moje komentarze nie są za bardzo na temat w kontekście "The Creatora", ale wydaje mi się jednak, że ten offtop zaczął się już wcześniej - może rzeczywiście rozsądniej byłoby przenieść te wypowiedzi do innego wątku Smile

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF

13-08-2023, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2023, 17:27 przez ILSA FAUST.)
(13-08-2023, 16:45)Piotrek P napisał(a):  Tak czy inaczej myślę, że Twój problem polega na tym, że wrzucasz wszystkie filmy "superbohaterskie" do jednego worka...co sprawia że ten worek - przynajmniej moim zdaniem - jest zdecydowanie zbyt duży i po prostu nie ma sensu. I to jest w sumie jedyna rzecz, z którą się nie zgadzam, bo z tym co komu się podoba lub też nie na pewno nie zamierzam dyskutować.

Piotrek P, poprzestańmy więc na tym, że ten "worek" jest zbyt duży i nie dam rady go udźwignąć...Smile zgoda?
Nolan także już nie chce dźwigać, Johanson także, inni także się wypisują, nawet Bob Iger zauważył, że tabelki z jego premiami się nie zgadzają...wszystkim to ciąży, a zakładam że prawdziwym fanom takim jak Ty także...
A nawet lekko mi na sercu, że mam 500 filmów z głowy i mogę się skupić na moim KINIE, a ile oszczędności to już nikt nie zliczy Smile
Zachęcam do dyskusji nt. Creatora oraz Nolanów tych sci_fi, bez innych Nolanów (ale to HAL albo ja przeniesiemy do innego wątku)...a American Pie, owszem, uwielbiam tę komedię...jest tak durna, że aż kultowa i stoją na półce pierwsze 4 części w sekcji komedie...a Murraya nie trawię, więc świstaka nie oglądam, Nothing Hill chyba w sekcji "komedie romantyczne małżonki" stoi na półce ale głowy nie dam sobie uciąć...
Podsumowując: nie wszystkie komedie mi pasują, ale niestety wszystkie superhero mnie drażnią i to mocno Smile
Ale coś w tym jest bo nawet jak ktoś się nie przyzna to komedie każdy ogląda (cyt. "kremówki są pycha...każdy lubi kremówki!")...te komedie co kto lubi...a oprócz mnie i Scorcese, Scotta, Coppoli i innych starych zrzęd jest rzesza ludzi, którzy są anty-superhero...jakby było mniej tych filmów dobrej i bardzo dobrej jakości i ten cały box-office nie byłby taki agresywny to by to jakoś po kościach się rozbiło...
ale po znakomitym LAST DUEL Scottowi żyłką pękła...i mi pękła już wcześniej przy BR2049...i wcześniej i wcześniej...cały chodzę w popękanych żyłkach przez to superhero...Smile
Piotrek P - zapraszam na dyskuje na inne tematy, z wyłączeniem superhero...Smile

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik

13-08-2023, 18:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2023, 18:55 przez Piotrek P.)
(13-08-2023, 17:27)ILSA FAUST napisał(a):  Piotrek P, poprzestańmy więc na tym, że ten "worek" jest zbyt duży i nie dam rady go udźwignąć...Smile zgoda?
Jasne, spoko Wink Mnie bardziej chodziło o to, że ze swojego przykładu wiem, że gdybym podchodził sztampowo do pewnych gatunków, to pominąłbym wiele bardzo fajnych filmów - nawet jeśli to ostatecznie nie były dzieła "wybitne", to przyjemnie spędziłem czas.

(13-08-2023, 17:27)ILSA FAUST napisał(a):  Nolan także już nie chce dźwigać, Johanson także, inni także się wypisują, nawet Bob Iger zauważył, że tabelki z jego premiami się nie zgadzają...wszystkim to ciąży, a zakładam że prawdziwym fanom takim jak Ty także...
Pozwolę sobie tylko sprostować jedną rzecz: ja jestem fanem niemalże wszystkich filmów Nolana (w tym szczególnie Mrocznego Rycerza), ale na pewno nie jestem fanem filmów o superbohaterach jako takich (choć rzeczywiście sporo ich widziałem) Big Grin

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

13-08-2023, 21:47
ILSA tutaj masz temat o MI:
https://forum.filmozercy.com/watek-mission-impossible--1612

Ogólnego o filmach SF Nolana nie znalazłem, musisz sam założyć, bo jak rozumiem interesują cię kontynuacje już tych istniejących, a mnie bardziej nowe pomysły Smile

O MEGALOPOLIS chętnie założę jak już coś więcej będzie można powiedzieć.

Ten offtop jest naturalną konsekwencją braku materiałów reklamowych itd. i nie jest moim zdaniem groźny, bo to nie dział techniczny i nikt tu konkretów szukał nie będzie.
Zasadniczo to inspiracje Edwardsa są temu winne  Tongue

Co do filmów których unikasz, zgadzam się tutaj z Piotrek P, że zabrałeś się do tego od pleców strony  Big Grin

Ja też wychowałem się na europejskich komiksach SF i pierwszy "Spider-Man" kupiony w Budapeszcie w 1989 roku, był dużym rozczarowaniem - zarówno fabuła jak i rysunki.
Do dzisiaj mam lekką alergię na MC/DC, ale można z tym żyć Big Grin

Ogólnie nie namawiam, osobiście najbardziej cenię sobie film "Watchmen" (2009) 10/10  Heart
[Obrazek: watchmen.-stra%C5%BCnicy---backdrop-w1280.jpg]

Znajomym polecam również "Jokera" (2019) i jeżeli ktoś nie widział to jak najbardziej "Mrocznego Rycerza" (2008).

Wracając do tematu, czy "Twórca" będzie "skarbem", tego nie wiem, ale już mi się podoba, wizualnie jest w dobrym guście SF, a czy fabularnie da radę, to się okaże - jakoś jestem dziwnie spokojny, że będzie OK  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku