Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Troy / Troja (2004)

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Troy / Troja (2004)
Offline ifeelveryblah
Stały bywalec
Liczba postów: 324
Reputacja: 2

23-09-2026, 20:44
(23-09-2026, 18:54)misfit napisał(a):  Niestety znów będę się musiał dopieprzyć, bo ilość nieprawdziwych i dezinformujących informacji jest godna podziwu. Ale to dopiero jutro, na dziś mam inne rzeczy do roboty. Na razie daję wam szansę abyście sami wyłapali te babole
Dezinformująca informacja? Hmmm... Zamiast się kogoś czepiać, nie lepiej samemu nagrywać takie porównania?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,974
Reputacja: 794

23-09-2026, 22:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2026, 22:32 przez misfit.)
Jeśli proponujesz mi pracę youtubera - nie, dzięki. Niech inni się wykażą, jeśli jednak ktoś z filmożerców by chciał to nie ma problemu, przed publikacją nagrania mogę zerknąć i wyłapać wszelkie nieprawidłowości.

Wrzucałem za to takie porównania:

(12-09-2026, 13:03)misfit napisał(a):  Troy / Troja (2004)
Wersja reżyserska - brytyjskie UHD-BD z 2026 roku (Arrow Video) vs brytyjskie BD z 2008 roku (Warner Bros.)

I wersja HDR bez żadnych konwersji w postaci pliku video, który można sobie zgrać na pena i odpalić na wyświetlaczu przez wbudowaną aplikację lub na stacjonarnym odtwarzaczu:
https://mega.nz/file/UClAiYSS#BLmwZCZkxgT4IoxGXGkXtXEZHpqJqu3A32OcU22yx7o

Dzięki tej wiedzy sami możecie sobie odpowiedzieć czy np. Troja od Arrow to w zasadzie jasnościowe SDR w kontenerze HDR bez dodatkowych detali w jasnych partiach obrazu, czy koloryści trzymali wszystkie barwy w gamucie Rec.709, jak twierdzi Szymon, oraz czy wersja 4K dostała zupełnie odmienne kolory w stosunku do BD.
Wchodząc do filmoskopu możecie także zweryfikować jaki jest czas trwania obu wersji i czy aby na pewno wersja reżyserska trwa 3 godziny i 15 minut, jaki jest średni bitrate dla obrazu (raporty BDInfo), czy rzeczywiście waha się on pomiędzy 50, a 70 Mbps (załączone wykresy w galerii).

Jestem także w trakcie robienia porównania obrazu wersji kinowej do reżyserskiej, za jakiś czas powinna się pojawić na forum.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 634
Reputacja: 57

24-09-2026, 08:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2026, 08:18 przez Ash-9001.)
Jak Szymon będzie omawiał każde wydanie gdzie teal wkradł się do kolorków, to życia nie starczy żeby to wszystko obejrzeć Wink Na razie z tego co oglądałem to najlepszy był filmik newsowy o nadchodzących nowościach, tego powinno być wincyj. Pozdrawiam!

Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-09-2026, 17:22
Zakładam, że dla większości osób taka forma jest bardziej atrakcyjna niż czytanie tekstu, brakuje też tego typu kanałów w języku polskim poświęconym naszej pasji i w mojej opinii wszystko byłoby spoko gdyby tylko była jakaś konsultacja z kimś bardziej obeznanym w kwestiach technicznych, bo na ten moment na filmach Szymona jest zbyt dużo rzeczy wprowadzających widza w błąd.

Co do kolorów, w 2007 roku powstała wersja reżyserska i to wtedy Troja dostała zupełnie nową korekcję barwną, m.in. z tealem, którą można podziwiać w tej wersji zarówno w wydaniach DVD i BD z tego samego roku. Dla Wolfganga Petersena jest to wersja ostateczna, więc nie dziwota, że w edycjach 4K od Arrow została utrzymana ta kolorystyka, tu i ówdzie z niewielkimi zmianami kosmetycznymi.
Sęk w tym, że wersja reżyserska nigdy nie pojawiła się w polskiej dystrybucji na BD, więc najprawdopodobniej Szymon obcował tylko z wersją kinową, która faktycznie ma zupełnie inną korekcję barwną vs DC i nie wie o tym, że ta spora zmiana kolorystyczna Troi nie pojawiła się teraz przy okazji wydań 4K, lecz miała miejsce prawie 20 lat temu. Na caps-a-holic od ponad 10 lat można zobaczyć pod tym kątem porównanie BD wersji kinowej i reżyserskiej.

Natomiast wzmianka o tym, że w praktyce cały film jest w gamucie Rec.709 jest nieprawdziwa, o czym możecie się przekonać na moich porównaniach, a jeśli komuś mało, poniżej wykorzystanie WCG dla całości:

[Obrazek: UDFKPT1l.png]

Nie znaczy to oczywiście, że barwy cały czas wychodzą poza trójkącik Rec.709, osoby siedzące w temacie nie od dziś, wiedzą doskonale, że w edycjach UHD szeroka paleta barw na ogół unaocznia się okazjonalnie. Nie inaczej jest w przypadku Troi i pod tym względem jest to taki typowy średniak.

Poniżej wykresy jasności dla wersji SDR (BD Warner 2007) i HDR (UHD Arrow 2026).

[Obrazek: JWoNBkY.png]

[Obrazek: F0aA8fZ.png]

Szymona najbardziej oburza jasność ognia i twierdzi, że to jest dla niego największy minus, jak rozumiem całego tego wydania. Cytuję: "200-250 nitów na ogień? No po to jest HDR żebyśmy czuli te wszystkie elementy, które świecą. Po co w ogóle monitory referencyjne 4000 nitów, po co my w ogóle z tymi nitami idziemy do góry jeżeli chodzi o telewizory, o technologię".

Pójdę dalej i postuluję aby zakazać klatkaż 24 fps i przy okazji filmów czarno-białych na UHD. Po co szeroka paleta barw czy jakaś matryca 120Hz w telewizorach jak się tego praktycznie nie wykorzystuje w filmach Big Grin

Natomiast o finale Szymon mówi, że jest to po prostu SDR i jest nim załamany. "To są tak niskie zakresy dla płomieni, dla płonącej Troi... Troja nie płonie w tym filmie. Nie ma finału. W głowie możecie sobie ułożyć, że ona płonie i to było mocne. Koloryści tutaj siłą luminancji nie zagrali".

Przeżyjmy ten dramat razem z Szymonem, ale w postaci heatmap z płonącej Troi.

Wersja kinowa.

Wersja reżyserska.

Tu 200 nitów, tam 300 nitów, jeszcze gdzie indziej ponad 400 nitów, faktycznie SDR jak nic. Już nie będę wspominał, że w sporej części tych ujęć na UHD jest więcej widocznych detali w plomieniach vs BD SDR, ale kogo to obchodzi. Jak wiadomo liczą się tylko nity.

Strach się bać co będzie gdy Szymon odkryje rzeczywiste, a nie wymyślone SDR w kontenerze HDR, czy półSDR jak np. Heat Smile
Ktoś mu podpowie jaki stosunek do HDR ma zdecydowana większość branży filmowej, z reżyserami i autorami zdjęć na czele i że to wszystko się z tym wiąże jaką później jasność szczytową mają filmy w tym formacie?

Warto także pochylić się nad jakością kadrów po konwersji HDR->SDR prezentowanych na jego kanale:

[Obrazek: yY2nI2hm.png]

Nie dałoby się coś zrobić aby konwersja nie zjadała tylu detali w jasnych obszarach?

[Obrazek: EZB0781m.png]

Nic o ziarnie? Smuteczek, a jest o czym dyskutować. Resztę pomniejszych pomyłek już sobie daruję. Na koniec jeszcze wyjaśnijmy sobie jak to jest z tym skanem 4K negatywu. Arrow tutaj troszkę pokpił sprawę i dopiero z książeczki dowiadujemy się, że:

Cytat:For the Theatrical Cut, the original 35mm camera negatives were scanned at 4K/16 bit resolution at Warner Bros. Motion Picture Imaging. For those sections unique to the Director's Cut, a 2K DI was used. Both versions of the film were restored in 4K resolution and color-graded at Duplitech.

Przypomnę niezorientowanym, że wersja reżyserska nie polega po prostu na dodaniu 33 minut nowych scen, ale m.in. przemontowano i wydłużono również wiele scen znanych z wersji kinowej. Dodajmy do tego jeszcze ujęcia z efektami specjalnymi... Ile procentowo wersji reżyserskiej to upscal z 2K DI, a ile to negatyw? Nie policzę tego, ale sam chciałbym wiedzieć.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,131
Reputacja: 175

24-09-2026, 22:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-2026, 22:08 przez Gieferg.)
Cytat:Sęk w tym, że wersja reżyserska nigdy nie pojawiła się w polskiej dystrybucji na BD

Ale była u nas dostępna na DVD (i oczywiście już wtedy miała taki kolor). No ale może nie miał akurat do czynienia z tym wydaniem.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 123
Reputacja: 9

25-09-2026, 06:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2026, 06:52 przez afflux.)
misfit pid= dateline= napisał(a):Zakładam, że dla większości osób taka forma jest bardziej atrakcyjna niż czytanie tekstu, brakuje też tego typu kanałów w języku polskim poświęconym naszej pasji i w mojej opinii wszystko byłoby spoko gdyby tylko była jakaś konsultacja z kimś bardziej obeznanym w kwestiach technicznych, bo na ten moment na filmach Szymona jest zbyt dużo rzeczy wprowadzających widza w błąd.

Ekranizacja Troji mi się nigdy nie podobała, może na dzisiejsze standardy kina, ten film mocno zyskał z czasem, ale jednak nie zmieniam zdania.

Nie będę polemizował na aspekty techniczne, ponieważ nie mam takiej wiedzy i to co opisujesz do mnie przemawia. Jednak stanę troszeczkę w obronie Szymona. Myślę że Szymon ma dużo racji że filmy podnoszone do 4K z HDR powinny wyglądać lepiej, na co mamy dowód starych filmów podnoszonych do tego formatu jak Lśnienie, Blade Runner czy Thing itp. Tak na oko zwykłego widza, Troya wygląda słabo po remsteringu do HDR, więc tutaj Szymon ma rację jeżeli chodzi o "odczucia" wizualne co do jasności i szerokiej palety barw.
Tutaj dodam film porównawczy wersji jak mniemam właśnie wersji kinowej i HDR. Widać że kolorystyka ledwo wychodzi poza Rec 709.
Ogólnie przyjemnie ogląda się kanał "Język Filmu : na płycie"

LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,358
Reputacja: 291

25-09-2026, 09:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2026, 09:29 przez Mierzwiak.)
No tak, najlepiej wprowadzić więzenie za nieprzekraczanie 1000 nitów Smile

Po latach oglądania HDR i Dolby Vision i tak dla moich oczu najprzyjemniejszy jest obraz SDR i pewnie z tego powodu najbardziej podoba mi się obecnie subtelnie rozszerzony kontrast właśnie tak jak w Troi, bez dawania po oczach. Jak ktoś tak lubi to spoko, ja wolę filmowy obrazek nie odbiegający wiele od tego, co oglądam w kinie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,131
Reputacja: 175

25-09-2026, 09:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2026, 09:32 przez Gieferg.)
A mnie np irytuje jak film za bardzo świeci i wali po oczach rozbłyskami. Na końcówkę takiego Predators (gdzie mamy pełno ognia w nocy) w 4K UHD na Oledzie nie mogłem wręcz normalnie patrzeć.
To jeden z powodów dla których w ogóle nie mam ciśnienia na 4K UHD i choć odtwarzacz mam od przeszło półtora roku, to ledwie kilkanaście filmów na półce (i żadnych planów zakupowych na ten moment).

A co do Troi - na Blu-ray wygladała tak se, i z tego co widzę w 4K UHD też bez szału.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

25-09-2026, 10:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2026, 10:30 przez misfit.)
(25-09-2026, 06:50)afflux napisał(a):  Tutaj dodam film porównawczy wersji jak mniemam właśnie wersji kinowej i HDR.

Nie - to jest porównanie BD DC z 2007 roku vs UHD DC. Jednak wybaczam błąd, generalnie na tym kanale jest mało czytelne jakie konkretnie wydanie jest z czym porównywane. Sprawy nie ułatwia też ten znaczek 3D widoczny w prawym górnym rogu okładki Blu-ray - nie ma w naszym wszechświecie takiego wydania. Stawiam, że jest to jakiś wytwór AI... Big Grin

BTW autor kanału The HDR Dissector jest jednocześnie twórcą programu DoVi Scripts, na podstawie którego powstały materiały, które widzisz na tym filmiku. W swoich porównaniach SDR vs HDR korzystam dokładnie z tego samego oprogramowania, z tym, że moimi porównaniami mogą się delektować także osoby, które nie mają aplikacji youtube na swoich sprzętach i/lub gdy działa ona nieprawidłowo. Jeden minus, trzeba ruszyć dupsko i skopiować plik video na pendrive i następnie włożyć go do złącza usb w odtwarzaczu/wyświetlaczu.

(25-09-2026, 06:50)afflux napisał(a):  Widać że kolorystyka ledwo wychodzi poza Rec 709.

Więc widzimy zupełnie inne rzeczy. W co drugim kadrze na tym porównaniu widać, że szeroka paleta barw jest obecna - w trzecim kadrze 30% jego obszaru jest w gamucie DCI-P3, w czwartym 18%, w kadrze z kulami ognia (6:06) jest to wartość 88%. Jest to kolejne potwierdzenie, że Szymon nie ma racji twierdząc, że cały film jest w gamucie Rec.709.
W przytoczonym przez Ciebie The Thing z 1982 roku, szeroka paleta barw objawia się widzowi ciut częściej niż ma to miejsce w Troi, ale generalnie jest podobnie pod tym względem. Z kolei w Lśnieniu, WCG obecna jest w znacznie mniejszym stopniu niż w Troi.
Jeśli natomiast ktoś oczekuje, że szeroka paleta barw powinna być obecna w każdej klatce czy w każdym ujęciu filmu to kompletnie nie rozumie tego zagadnienia i nie wie w jakich okolicznościach WCG w ogóle ma prawo się pojawić.
Na tym porównaniu dobitnie też widać, że Troja nie jest ani SDR w kontenerze HDR, ani w fejkowym HDR, co czasami ma miejsce w innych filmach. Nawet na kadrach z niską szczytową jasnością ledwie przekraczającą 100 nitów, widać, że nowy remaster posiada wyższą rozpiętość tonalną od tego starego BD. Dla pełni obrazu sprawy przydałoby się jeszcze porównanie UHD do BD z nowego remastera i być może coś takiego kiedyś pojawi się ode mnie.

Co do opinii, że 300-400 nitów w szczycie (gdzieniegdzie na małych obszarach 600 nitów - głównie odblaski słoneczne) to za mało to spoko - każdy ma prawo do własnych preferencji i z tym nie zamierzam polemizować. Powiem ci jednak, że ponad połowa filmów jakie oglądałem w ostatnich 2-3 miesiącach, pod względem jasności w HDR ma te wartości na podobnym poziomie lub znacznie niższe niż ma to miejsce w Troi. Mam rzucić konkretnymi tytułami? Proszę bardzo - Rękopis znaleziony w Saragossie, Sanatorium pod klepsydrą, Nightcrawler, Dead Poets Society, Mrs. Doubtfire, Hunt for the Wilderpeople, 28 Days Later, Eyes Wide Shut, Pressure, The Drama, Pleasantville, Alice Doesn't Live Here Anymore, Tequila Sunrise, Innerspace, Falling Down, The 400 Blows (Criterion), Descent, Princess Mononoke, Rocco and his Brothers, Backrooms, Obsession.
We wcześniejszym poście wyjaśniałem dlaczego tak się dzieje i czym jest to spowodowane. Chcecie więcej filmów ze światełkami na poziomie 1000 nitów wzwyż? Przekonujcie branżę filmową do swoich racji, ale od razu uprzedzam, że zdecydowana większość was wyśmieje.

Odpowiedz
Offline afflux
Użytkownik
Liczba postów: 123
Reputacja: 9

25-09-2026, 11:21
(25-09-2026, 10:19)misfit napisał(a):  We wcześniejszym poście wyjaśniałem dlaczego tak się dzieje i czym jest to spowodowane. Chcecie więcej filmów ze światełkami na poziomie 1000 nitów wzwyż? Przekonujcie branżę filmową do swoich racji, ale od razu uprzedzam, że zdecydowana większość was wyśmieje.
Dziękuje za wyjaśnienia, szczerze. Ogólnie zostałem źle zrozumiany, nie wymagam aż takich wartości, nawet mój obecny Oled tyle nie wyciąga nitów. Jedynie zgadzam się z Szymonem że w formacie 4K HDR ten film mógł wyglądać lepiej, ale nie mam na to argumentów Wink Ale hej, mnie się podoba Terminator 2 w 4K HDR więc ...
Na szczęście "Troja" to nie mój ulubiony film.

LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   fire_caves, paniron, 7 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku