Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (56): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 56 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 623
Reputacja: 30

11-11-2018, 14:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2018, 20:51 przez MarianPaz.)
Niedawno nabyłem sobie amplituner Onkyo 686 (HDMI 2.0) i mam pewien kłopot. Otóż po podłączeniu do niego PS4 (HDMI 1.4) projektor (HDMI 1.4) wyświetla obraz prawidłowo, natomiast gdy próbuję obejrzeć coś za pomocą Fergusona ATV (HDMI 2.0), to raz działa, ale znacznie częściej wyskakuje błąd HDCP 2.2. Gdy samo urządzenie podłączę bezpośrednio do projektora czy monitora, funkcjonuje prawidłowo. Przyznam że już trochę zbaraniałem na temat HDCP. Czy aby nie mieć kłopotów powinienem używać wyłącznie urządzeń które mają starsze złącza HDMI 1.4 a do nowszych stosować spiltter który się z tym rozprawi? Niedługo chciałem sobie nabyć odtwarzacz Blu ray i teraz nie mam pojęcia czy jeśli będzie miał HDMI 2.0 nie wyskoczy mi ponownie błąd HDCP. Jak jest z tą kompatybilnością?

Edit:
Pierwsza część już  nie aktualna. Okazało się że po podpięciu urządzenia pod monitor znalazłem opcje którą pozbywa się problemu z HDCP 2.2 (mam nadzieję że definitywnie). Natomiast w dalszym ciągu jestem ciekaw jak wygląda kompatybilność urządzeń z różnymi wersjami HDCP.

Lista polskich filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 13.12.2020)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 13.12.2020)

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,505

13-11-2018, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2018, 15:02 przez Daras.)
(10-11-2018, 17:14)pred895 napisał(a):  Optoma chyba na razie tylko na amerykańskim rynku wypuściła projektor 1080p z możliwością przyjęcia sygnału UHD i wyświetlenia go z możliwością HDR.
(...)

Tak przy okazji...Czy ma ktoś sposobność obejrzenia płytki UHD na (zwykłym) projektorze Full HD z funkcją Deep Color i sprawdzenie kolorków. Ciekaw jestem czy możliwe będzie wyświetlenie poszerzonej palety barw.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 674
Reputacja: 29

27-11-2018, 13:34
Przenoszę tutaj.

(27-11-2018, 12:31)wolfman napisał(a):  Co kupiłeś za sprzęt?

Nic specjalnego bo to nie jest docelowa konfiguracja, tylko lekki upgrade ;-) w postaci LG50UK64 AI ThinQ

Po prostu przesiadka po kilku latach telewizora "salonowego", który ma być do wszystkiego i dla wszystkich.

Jeszcze nawiązując do postów użytkownika Bykovsky w temacie obok (nie wiem czy to będzie czytał).

Wydaje mi się, że skoro masz już TV, to łatwiej będzie kupić odtwarzacz i cieszyć się UHD na tych 55 calach, niż bawić się w projektor, choć to wszystko zależy od zasobności portfela ;-)
Ewentualnie możesz mieć i jedno i drugie (TV i projektor), ale mam wrażenie, że nie o to Ci chodzi.

Ja podejrzewam, że jeśli uda mi się kiedyś, ogarnąć moje otoczenie to tak to właśnie będzie wyglądać. Tzn, docelowe pomieszczenie z projektorem Full hd (projektor 4K jak już będę bogaty :-) ) i dodatkowo oled w tym samym bądź innym pomieszczeniu, gdzie w zależności okoliczności jak i materiału źródłowego, będę miał większe możliwość wyboru.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 5,680
Reputacja: 106

27-11-2018, 14:32
Kumam, chciałeś w końcu polizać 4k Smile. Do lepszego komfortu to jak się przekonałem trzeba więcej posmarować, ale warto.

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 874
Reputacja: 23

27-11-2018, 14:58
UHD na zwykłym krawędziowcu bez wygaszanie niestety nie smakuje najlepiej...

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 674
Reputacja: 29

27-11-2018, 16:38
Ja to wszystko rozumiem ;-) To nie był zakup pode mnie i nie pod moją skromną kolekcje UHD. Po prostu wspólny telewizor był dość stary i czasami już szwankował. Głownie używany jest to codziennej telewizji, a niektóre kanały nawet nie są nadawane w Full hd, wiec UHD nie było tutaj priorytetem.

Poza tym moje królestwo jest w PL w domu rodziców, gdzie mam projektor i ekran ;-) jak już znudzi mi się emigracja, to wszystko połączę w jedno.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 5,680
Reputacja: 106

27-11-2018, 18:11
(27-11-2018, 16:38)paniron napisał(a):  Poza tym moje królestwo jest w PL w domu rodziców, gdzie mam projektor i ekran ;-) jak już znudzi mi się emigracja, to wszystko połączę w jedno.
Albo przewieziesz do siebie od rodziców Wink

Odpowiedz
Online pred895
Posting Freak
Liczba postów: 2,445
Reputacja: 46

11-01-2019, 19:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2019, 19:35 przez pred895.)
Tak więc zakupiłem w końcu Amplituner który pogodził mój projektor 1080p i TV 4K z HDR. Podpiąłem pod niego Optome i TV Sony 65XE9005. TV na wyśjciu HDMI 1 - Monitor 1 a projektor na HDMI Monitor 2 i wszystko śmiga bezbłędnie. Dunkierka z pełnym HDR na ulepszonym formacie leci na TV a na projektorze w 1080p. Wszystko gładko bez komplikacji i zbędnych rozdzielaczy. Jestem mega zadowolony. Tak więc jak ktoś by tak jak Ja pogodzić TV z Projektorem bez zbędnych kombinacji to z ręką na sercu mogę polecić Denona AVR-X2500H Wink

Moje Blu >> Kolekcja
FS >> FS
Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 623
Reputacja: 30

11-01-2019, 21:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2019, 21:03 przez MarianPaz.)
Domyślam się że kupiłeś go na promocji o której pisałeś. Sam posiadam jego bezpośredniego konkurenta czyli Onkyo TX-NR686, który również powinien sobie z tym poradzić Nie mam okazji tego sprawdzić, ponieważ podłączony jest do niego wyłącznie projektor a nie planuje kupować telewizora. Swoją drogą miałem zamiar kupować Denona, ale wszyscy mi odradzali go w połączeniu z Zensorami. Smile

Lista polskich filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 13.12.2020)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 13.12.2020)

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,505

11-01-2019, 23:48
(11-01-2019, 19:31)pred895 napisał(a):  ...wszystko śmiga bezbłędnie. Dunkierka z pełnym HDR na ulepszonym formacie leci na TV a na projektorze w 1080p...

Bardzo mnie ciekawi Twoja opinia porównawcza dotycząca "Dunkierki" (rozumiem, że płyta UHD): TV vs projektor. Chodzi mi głownie o postrzeganie kolorków / rozpiętości tonalnej barw.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (56): « Wstecz 1 ... 27 28 29 30 31 ... 56 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2021 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2021 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku