Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy › Reżyserzy
1 2 Dalej »

Wim Wenders

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Wim Wenders
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

06-06-2023, 18:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2023, 18:57 przez misfit.)
Od ładnych kilku lat regularnie na BD pojawiają się nowe rekonstrukcje filmów Wima Wendersa - dotychczas głównie w Niemczech, ale od zeszłego roku także brytyjski dystrybutor stanął na wysokości zadania i pod koniec 2022 r. wypuścił 22 dyskowy zestawik:

[Obrazek: 4xM5oVpm.png]

Link do Filmoskopu.

Nowsze transfery (w większości ze skanu 4K) posiadają następujące filmy: Wings of Desire, Paris, Texas, Kings of the Road, The American Friend, The State of Things, Tokyo-Ga, Notebook on Cities and Clothes, Until the End of the World, Lisbon Story, The Million Dollar Hotel, Wrong Move, Alice in the Cities, The Goalkeeper’s Fear of the Penalty.

Unboxing:

Wg. relacji użytkownika nicwood z forum blu-ray.com, kompresja obrazu sporej części brytyjskich edycji z powyższego zestawu pozostawia jednak sporo do życzenia, a krążek "Paris, Texas" opisuje wręcz jako jeden z najgorzej prezentujących się pod tym względem filmów jakie posiada w swoich zbiorach i w większości uważa, że lepszym wyborem jest sięgnięcie po niemieckie odpowiedniki. Nie będę jednak robił kopiuj/wklej całości jego wpisów, wskoczcie na poniższe linki i wszystkiego się dowiecie - są tam także dołączone screeny do każdego z filmów...

Wstęp:
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21176863&postcount=1

Płyty 1-6:    
The Goalkeeper's Fear of the Penalty, The Scarlet Letter, Alice in the Cities, Wrong Move, Kings of the Road, The American Friend.
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21178520&postcount=2

Płyty 7-15: Lightning Over Water, The State of Things, Paris, Texas, Tokyo-Ga, Wings of Desire, Notebook on Cities and Clothes, Until the End of the World, Faraway, So Close!, Lisbon Story.
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21178597&postcount=3

Płyty 16-22: A Trick of the Light, Buena Vista Social Club, The Million Dollar Hotel, Palermo Shooting, PINA, The Salt of the Earth, Every Thing Will Be Fine.
https://forum.blu-ray.com/showpost.php?p=21180742&postcount=11

Mamy także rodzynka na UHD BD, czyli "Niebo nad Berlinem" w edycji brytyjskiej (Curzon) oraz USA (Criterion):
[Obrazek: ghVGMcNl.jpg]

https://www.rarewaves.com/products/5021866010717-wings-of-desire-steelbook-rework-2023
https://www.amazon.co.uk/Wings-of-Desire-4K-Blu-ray/dp/B0BGSXKRWH

"Niebo nad Berlinem" - porównanie obrazu 4K UHD od Curzon vs BD Criterion z 2009 r.

Również moje starsze porównanie nowego i starego transferu "Niebo nad Berlinem" w niemieckich edycjach Blu-ray:
https://filmozercy.com/screencomp/niebo-nad-berlinem-1987-der-himmel-uber-berlin-bd-niemiecki-z-2013r-bd-niemiecki-z-2018r-46380/

"Paryż, Teksas" - porównanie nowego transferu z niemieckiego BD 2019 vs BD 2009 od Criteriona (stary transfer):
http://filmozercy.com/screencomp/paryz-teksas-paris-texas-1984-bd-studiocanal-z-2019r-bd-criterion-z-2010r-30998/

"The Million Dollar Hotel" - porównanie nowego i starego transferu z niemieckich edycji Blu-ray:
https://slow.pics/c/zJmJ0uG4

Na koniec link do strony fundacji Wima Wendersa, na niej najszybciej dowiecie się np. czy powstała już nowa rekonstrukcja "Tak daleko, tak blisko" (jeszcze nie Wink ).
https://wimwendersstiftung.de/en/films/

I link do ciekawego IMO filmu na vimeo "Restoring Time - The Restoration of Wim Wenders’ Early Works"
vimeo.com/118593800 (musicie skopiować sobie go do przeglądarki, inaczej mi się link kaszani - nie wiem czemu).

PS. Oczywiście żaden z filmów Wima Wendersa nie jest dostępny w polskiej dystrybucji na BD. A które jego filmy ukazały się na DVD to już może niech inni się wykażą - ja nie czuję się na siłach w tej kwesti... Smile

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 638
Reputacja: 22

30-09-2023, 09:31
Misfit, Ty zawsze masz jakieś dobre info. Wiesz gdzie to kupić w dobrej cenie i bez dopłat u listonosza?

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,825
Reputacja: 84

30-09-2023, 09:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2023, 09:38 przez piti198.)
Przecież nie polecają kupna tego zestawu. A jako ciekawostkę podam, że jak się pytałem misfita odnośnie jednej z recenzji "Paris, Texas" nt nienaturalnego koloru nieba, to stwierdził, że autor recenzji przesadza i mogę kupować. Czyli wynika z tego, że nie warto sugerować się opinią niektórych forumowiczów, bo też nie mają należytej wiedzy na ten temat. Bo o celowe wprowadzanie w błąd to ich nie posądzam.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

30-09-2023, 10:49
Doczytaj więc czego dotyczą te narzekania. Podlinkowany przeze mnie nicwood narzeka na słabą kompresję obrazu części tych filmów w UK od Artificial Eye, a nie remastery jako takie, w tym korekcję barwną. I na podstawie zamieszczonych przez niego screenów przyznaję mu rację. Wkrótce strzelę porównanko do moich niemieckich edycji.
Jak ktoś ma zamiar oglądać Paris, Texas z przepołowionym obrazem - z jednej strony ze starym transferem, a z drugiej z nowym - to w kilku scenach bez problemu zauważy tego strasznego teala. Nie zmienia to postaci rzeczy, że zdecydowana większość osób, które widziały remastera Paris, Texas, zachwalają go i uważają, że miażdży on stare transfery tego filmu - również należę do tej większości.

Bender - nie śledzę cen tego zestawu, ale z wysyłką do PL to nie ma za dużego wyboru. Na Amazonie UK dotychczas najniższa cena to było ok. £170 w lipcu. Może w zbliżającym się BF to przebiją... Smile

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

30-09-2023, 10:52
No własnie też przetrzepałem i wszedzie to samo i cena z grubsza stoi. No nic, poczekamy, moze wczesniej tego Triera wciągnę. Dzięki tak czy inaczej

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,271
Reputacja: 149

30-09-2023, 11:33
I pyknęło 500 Big Grin

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

30-09-2023, 13:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2023, 13:32 przez piti198.)
Doczytałem.

(30-09-2023, 11:33)Mefisto napisał(a):  I pyknęło 500 Big Grin
To idź z nim na wódkę.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

30-09-2023, 14:03
Paris, Texas - porównanie obrazu BD UK 2022 vs BD DE 2019.

Lisbon Story - porównanie obrazu BD UK 2022 vs BD DE 2020.

W prawie 5 godzinnym "Until the End of the World" nie chce mi się już porównywać kadrów do tych od nicwooda, ale sytuacja ma się podobnie jak powyżej.

Niech każdy sobie sam oceni czy takie błędy kompresji obrazu go obchodzą, na tyle na ile pozwalają na to statyczne screeny. Czy w części Criterionów BD ze skanu 4K zauważacie, że kompresja obrazu niedomaga (wygląd ziarna, szczególnie na jednolitym tle czy np. makrobloki w ciemnych obszarach obrazu)? Jeśli nie, to jest duża szansa, że i w tym zestawie Wima Wendersa z UK nie zauważycie niczego niepokojącego.

Ja na takie rzeczy zwracam uwagę i jeśli ktoś ma tak samo to lepszą opcją będzie sięgnięcie po niemieckie edycje ww. filmów oraz The State of Things i The Million Dollar Hotel, o ile nie potrzebujecie angielskich napisów w oryginale.
Pamiętam, że Geoff D głośno zastanawiał się czy "Paris, Texas" z DE był robiony przez Fidelity in Motion, ale nie sądzę - w ciemnych partiach David wyciągnąłby trochę więcej z obrazu, poza tym używa trochę innych ustawień x264. Ogólnie niemieckie płyty tych filmów nie mają idealnej kompresji, ale niewiele im do tego brakuje.
Kompresja obrazu w "Wings of Desire" od Niemców także jest lepsza niż w BD z UK, ale tutaj już do ideału brakuje więcej niż tylko troszkę. Jak macie kasę to lepiej szarpnąć się na 4K UHD z UK czy USA.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak

30-09-2023, 14:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2023, 15:02 przez piti198.)
Ja widzę tylko to, że w wyd. UK jest za bardzo odziarniony obraz, a co to są te makrobloki to nie wiem. Million Dollar Hotel mam sobie zamiar kupić, ale wyd UK, poza tym co w zestawie, luzem póki co nie ma, to wybór jest oczywisty.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec

17-11-2023, 22:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2023, 22:42 przez Bender.)
Dobra jakis tam deal na Black Friday na amazonie niby jest. Wenders zamówiony. Jak coś będzie na Ciebie, Misfit Wink

Lepsze niecałe 7 stów, niż 1800 na allergo. Pewnie coś mi przyjdzie zapłacic u listonosza jeszcze czy nie wiem jak to się tam teraz odbywa, ale i tak, nie jest źle chyba.

Odpowiedz
Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku