Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
« Wstecz 1 ... 8 9 10 11 12 ... 14 Dalej »

X-men: Apocalypse (2016)

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
X-men: Apocalypse (2016)
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,015
Reputacja: 127

25-04-2016, 16:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 16:05 przez Mateusz.)
(25-04-2016, 14:41)Juby napisał(a):  Samo ostatnie ujęcie z wiadomo kim podjarało mnie bardziej od wszystkich dotychczasowych materiałów promocyjnych.

Mam tak samo. Big Grin Seans w kinie obowiązkowy, bo to Singer i mam do niego duży kredyt zaufania. Nowa ekipa jednak cały czas powoduje, że nie mam nawet złudzeń na coś tak dobrego jak DOFP.

Jest już w lepszej jakości:

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Verrax
Stały bywalec
Liczba postów: 466
Reputacja: 43

25-04-2016, 18:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2016, 18:20 przez Verrax.)
Ten trailer jest chyba pierwszym który faktycznie trzyma się kupy, ukazując jako tako klimat "iks menów" - o ile dwa poprzednie trochę odpychały mnie od ewentualnego seansu, to ten działa w sumie odwrotnie. Wciąż jednak martwi mnie jedna kwestia, czyli efekty (przy okazji dosyć sztucznie wyglądające, ale może będzie to działać lepiej jak film trafi już do kin) robione czysto pod 3D, w stylu "łubu dubu, walniemy ci regałem/kamieniem/laserem/patelnią w twarz", bo widać ich trochę na zwiastunach. Strasznie mnie to irytuje i wyprowadza z równowagi podczas oglądania jakiegokolwiek filmu, więc jeśli będzie tego sporo w "Apocalypse"... ugh.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba

20-05-2016, 21:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2016, 21:15 przez Mateusz.)
Nie jest to może najlepszy film z serii, ale z czystym sumieniem mogę go umieścić na podium.

Plusy:
- Dużo akcji (czasami na prawdę brutalnej jak na PG13),
- Apocalypse jest całkiem dobrym przeciwnikiem,
- w końcu dostaliśmy trochę szkolnego życia, a młodzi mutanci wypadli lepiej niż się spodziewałem,
- Mystique jako bohaterka młodego pokolenia mutantów Big Grin

Po występie Logana spodziewałem się czegoś lepszego, a jego spotkanie z Jean mogło mieć znacznie więcej emocji.

Aha, no i to co w tym filmie odpierdala Quicksilver to jest jakiś nowy poziom zajebistości.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

21-05-2016, 21:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2016, 12:39 przez Gieferg.)
Zawsze powtarzałem, że seria X-Men trzyma poziom. Między najniżej a najwyżej ocenionym filmem w skali 1-10 miałem całe dwa punkty różnicy, więc każdą kolejną część zawsze traktowałem jako pewniaka do wizyty w kinie.

Cóż...
Not anymore.

Może zacznijmy od tego, że nigdy nie lubiłem wizualnego stylu Singera, jakoś bardzo mi nie przeszkadzał, ale nie uważałem go nigdy za zaletę. Tym razem przeszkadzał mi bardzo. Raz, że częśc scen (zwłaszcza te w pewnej bazie) sprawiały wrażenie kręconych tanią cyfrą (choć może to jakiś problem z wyświetlaniem? nie wiem), to wszystko jest gładkie, plastikowe, wyprane z życia i SZTUCZNE. Sceny w których Apo z ekipą stoją na jakiejś górce niedaleko miasta wyglądają jak sklejki na poziomie Asylum, a w całym filmie jest takiego dziadostwa więcej. Ogólnie - jeden wielki rzygowy CGI crapfest, przy którym najbardziej nijakie wizualnie filmy MCU wyglądają zajebiście.

Po drugie - villain jest beznadziejny, co w sumie wystarczy by położyć film.
Trzy - ostatni raz tak się nudziłem w kinie na Godzilli Edwardsa. Chwilami oczy same mi się zamykały i na dobrą sprawę nie bardzo nawet wiem o co chodziło w finale - był tam jakiś wielki CGI-rozpierdolnik, ale że resztki zaangażowania wyparowały ze mnie jakieś pół godziny wcześniej, to nie wiem nawet co tam kombinował Magneto. I w sumie mało mnie to obchodzi.

Z innych spraw:
- Quicksilver kilkakrotnie bardziej przegięty niż ostatnio, ale tym razem przynajmniej postarali się zrobić coś, co go przystopuje zamiast zwyczajnie wywalić go z filmu gdy zrobił, co miał zrobić.
- Wolverine tak baaaaaaardzo niepotrzebny....
- Psylocke zresztą również. Daremna postać.
- Mam już dość dobrej Mystique i Lawrence w tej roli
- na zakazane mordy Jean i Scotta nie moglem patrzeć.
- na scenę po napisach nie chciało mi się czekać.
- z plusów - scena z Quicksilverem absurdalna, ale przynajmniej zabawna, poza nią było też kilka niezłych i nawet śmiesznych dialogów...
- kaleczenie języka polskiego całkowicie zabiło kilka scen - niby powinno być dramatycznie, a cała sala rechocze (i trudno się dziwić), najbardziej mnie rozwaliło:
"Jestem Henryk Górski (czy jakoś tak) jak to? Nie wierzysz mi? ", wypowiedziana łamaną polszczyzną, a ten osiłek, który w pewnym momencie mówi do Magneto "Nie rób tego" wydukał to tak, że powinni go byli zdubbingować z pomocą IVONY)

Po wyjściu z kina myślałem, że dam 5, ale że nie mogę się z bardzo doszukać jakichś konkretniejszych plusów...

4/10 - zdecydowanie najgorszy X-film.

Jeśli Singer będzie kręcil kolejną część, a jej zwiastuny będą tak "zachęcające" jak tego filmu, to w kinie z pewnością się nie pojawię. Seria właśnie stracila u mnie pozycję pewniaka oraz moje zainteresowanie jej dalszymi losami (nie licząc oczywiście sequeli Deadpoola i Wolverine'a, na te dalej czekam).

Cytat:Nie jest to może najlepszy film z serii, ale z czystym sumieniem mogę go umieścić na podium.

Razem z czym?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,083
Reputacja: 81

25-05-2016, 09:34
Widziałem wczoraj i wciąż nie mogę uwierzyć, ale to już trzecia z rzędu w tym roku adaptacja komiksu, która popełnia ten sam błąd - na siłę, zupełnie niepotrzebnie i przede wszystkim kiepsko, wciska jakąś postać. Najpierw Wonder Woman, później Spider-Man, teraz Wolverine i wszystko co dzieje się w Alkali Lake. Przecież gdyby Stryker nie pojawił się (totalnie z dupy) po rozwaleniu rezydencji, to Bestia i reszta grupy mogliby np. zejść do podziemi, odkryć, że odrzutowiec i wdzianka ocalały z wybuchu i lecieć stamtąd do Kairu. Wycięcie Strykera, Wolverine'a i wszystkiego w Alkali Lake byłoby dziecinnie proste i przydałoby się filmowi, bo szybciej przechodziłby do finałowej akcji, bo cameo Logana było słabiutkie (komicznie wyglądała z tym czymś na głowie) i w nowej linii czasowej Singer strasznie spłycił Strykera, który po prostu sobie porywa mutantów do bazy i nie ma słowa o relacji jego syna z Xavierem, o której była mowa w X2, a także wzmianka w DoFP.

Ogólnie film w miarę przyjemnie się oglądało, miał kilka bdb momentów (kilka emocjonujących i trzymających w napięciu scen), ale mam wrażenie że Singer zmarnował potencjał prawie tak samo jako zrobił to Ratner przy Ostatnim bastionie. Zdecydowanie największymi bolączkami filmu są:
- język polski - pewnie będzie to przeszkadzać tylko polakom, ale niektórzy w tym filmie (z Fassem włącznie) tak kaleczą polszczyznę, że idzie się uśmiać. "Dobry noc, Henryk". Tongue "Cieszć, skerbie". XD
- Moira - odkrywa Apokalipsa, opowiada kim jest ta postać Xavierowi i Havocovi, a potem... błąka się po drugim planie bez celu. Totalnie zbędna postać, która równie dobrze mogłaby nie jechać do posiadłości Xaviera, kończąc swoją rolę po 20 minutach filmu.
- część obsady młodych mutantów (przede wszystkim Jean i Scott - słabo grające straszne paszczury)!
- Strona wizualna filmu. Mój starszy brat twierdzi, że już przy DoFP widział, że Singer nakręcił film, który wygląda momentami jak dokument. Nie dostrzegałem tego i nie zgadzam się, ale przy X:A jest już coś nie tak. Film wygląda jak kino europejskie, albo film Polski, z tym, że jest jeszcze brzydszy, bo ma bardzo dużo mocno nasyconych kolorów, a efekty komputerowe... praktycznie nie poprawiły się względem pierwszego trailera i uważam że były jednymi z najgorszych efektów wizualnych jakie widziałem w wysokobudżetowym blockbusterze amerykańskim od wielu, wielu lat. Koszmar, straszny plastik, feel jak z gier komputerowych i momentami brak szczegółów, jakbym zapomnieli dodać tekstury.
- Brak akcji. Niby coś tam się dzieje, ale w zasadzie film ma tylko jedną, finałową akcję, która momentami strasznie ssie (za dużo efekciarstwa).

Reszta była okej. Nawet to, że nie widać po bohaterach z FC postarzenia o 21 lat i duża ilość JenLaw bez charakteryzacji robiąca za pozytywną bohaterkę mi nie przeszkadzały. McAvoy i Fassbender jak zwykle na plus, odstrzelenie Havoca też (zaskoczyło mnie to), odwołania do poprzednich filmów serii też, prolog z historią Apokalipsa też bardzo mi się podobał, szczególnie muzyka, która w całym filmie wypada bardzo dobrze.

A właśnie, Apokalips. Od pierwszej fotki psioczyłem jak to cienko się zapowiada, a był całkiem, całkiem czarnym charakterem. Jego historia, jego moce, jego działania (z przejęciem Cerebro i wywaleniem rakiet w kosmos na czele). Jedyne zastrzeżenia jakie mam to: 1. Wygląd (jest beznadziejny i raz chyba widziałem jak marszczy mu się charakteryzacja na policzku), 2. Wolałbym żeby cały czas mówił tym niskim, modyfikowanym głosem, 3. Trochę słabo go załatwiono (o czym za chwilę).

Finałowa akcja to popis mało oryginalnego efekciarstwa, gdzie ciągle nieciekawie się tłuką jakieś drugoplanowe postacie... aż do momentu, kiedy do walki staje Apokalips. To było zajebiste! Właśnie czegoś takiego oczekuję od Avengersów - grupa superbohaterów na jednego, supersilnego villaina. Atak Quicksilvera i późniejszy Psylocke, która okazuje się Mystique - super, później włączenie się reszty ekipy, w tym Magneto tworzącego X, a nawet Xaviera walczącego na umysły też dobre, aż tu nagle zonk. Zamiast jakoś fajnie pokazać jak Apokalips zostaje pokonany przez wspólną pracę wszystkich mutantów, ten zostaje załatwiony przez Jean, która od tak zmienia się w Feniksa - strasznie to było słabe.

Zakończenie na plus. Jedyne do czego się mogę jeszcze przyczepić to, że Xavier powinien wyłysieć naturalnie, bo inaczej nie rozumiem czemu włosy mu nie odrosły i czemu jego brat bliźniak z TLS, do którego ciała wszedł też był łysy.

Scena z Quicksivlerem, który jako druga osoba poza Xavierem dodaje sporo humoru filmowi, fajna, choć nie robi takiego wrażenia jak w DoFP, bo jest bardziej efekciarska, walą po oczach występujące w niej fatalne efekty komputerowe i nie jestem pewny czy w 1983 roku istniał już moonwalk. Tongue

5-6/10, powiedzmy że słabe 6, bo na razie dominuje wrażenie pozytywne. W każdym razie, w serii o X-Menach chyba tylko Geneza Wolverine'a była gorsza.

Na scenę po napisach nie czekałem, ale bracia mi powiedzieli co w niej jest i... z chęcią obejrzę kolejną część. Długo czekam na Sinistra, może w końcu się doczekam. Tylko poproszę zastępstwo za Singera i niech nie robią tego w kolejnej dekadzie, albo przynajmniej postarają się o jakąś charakteryzację dla starszych bohaterów.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Verrax
Stały bywalec
Liczba postów: 466
Reputacja: 43

25-05-2016, 09:37
Sam film zobaczę dopiero w ten piątek, ale tak z czystej ciekawości (i może żebym mógł się na to mentalnie przygotować) - ile czasu trwają w najnowszych "iks-menach" te polskie momenty? Tongue

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-05-2016, 10:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2016, 10:10 przez Gieferg.)
Kilka scen, łącznie może z 10 minut.
Cytat:Właśnie czegoś takiego oczekuję od Avengersów - grupa superbohaterów na jednego, supersilnego villaina.
Dokładnie.
Cytat:w serii o X-Menach chyba tylko Geneza Wolverine'a była gorsza.
Z tym, że nie była Tongue
Nie nudziła, miała więcej emocji, Gambit był lepszy od każdej postaci wprowadzonej w Apocalypse, a Victor był jednym z lepiej zagranych villainów w całej serii (wciąz mam nadzieję, że jeszcze wróci).
No i beznadziejnych efektów też miała mniej.
Cytat:Jean i Scott - słabo grające straszne paszczury)
No, a już myślałem, że tylko mnie odrzucają.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba

25-05-2016, 10:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2016, 10:46 przez Mateusz.)
(21-05-2016, 21:20)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Nie jest to może najlepszy film z serii, ale z czystym sumieniem mogę go umieścić na podium.

Razem z czym?

DOFP, X2, XA - tak wygląda aktualnie moje top 3 z filmami o X-men.

(25-05-2016, 09:34)Juby napisał(a):  i nie jestem pewny czy w 1983 roku istniał już moonwalk. Tongue

W tym roku Michael go pokazał. Big Grin

A właśnie, prolog  Apokalipsa też mi się podobał tak samo jak jego jeźdźcy z tego okresu.

(25-05-2016, 09:37)Verrax napisał(a):  Sam film zobaczę dopiero w ten piątek, ale tak z czystej ciekawości (i może żebym mógł się na to mentalnie przygotować) - ile czasu trwają w najnowszych "iks-menach" te polskie momenty? Tongue

Przygotuj się na mocno łamaną polszczyznę i salwy śmiechu na sali. Niestety to jest bolączka wszystkich krajów, w których aktorzy z hollywood próbują naśladować miejscowy język. Tym razem padło na nas.

(25-05-2016, 10:09)Gieferg napisał(a):  
Cytat:w serii o X-Menach chyba tylko Geneza Wolverine'a była gorsza.
Z tym, że nie była Tongue
Nie nudziła, miała więcej emocji, Gambit był lepszy od każdej postaci wprowadzonej w Apocalypse, a Victor był jednym z lepiej zagranych villainów w całej serii (wciąz mam nadzieję, że jeszcze wróci).
No i beznadziejnych efektów też miała mniej.

[Obrazek: colin-farrell.gif]

To geneza miała jakieś emocje? Jedyne co ten film we mnie wzbudził to zażenowanie. Na prawdę nie chce wracać wspomnieniami do tego potworka, ale rola Gambita sprowadzała się chyba do latania na kiju i zebraniu wpierdolu od Logana. Wklejona głowa Xaviera jest gorsza od wszystkiego w XA.

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

25-05-2016, 10:59
(25-05-2016, 10:20)Mateusz napisał(a):  To geneza miała jakieś emocje? Jedyne co ten film we mnie wzbudził to zażenowanie. Na prawdę nie chce wracać wspomnieniami do tego potworka, ale rola Gambita sprowadzała się chyba do latania na kiju i zebraniu wpierdolu od Logana. Wklejona głowa Xaviera jest gorsza od wszystkiego w XA.
A no miała, do teraz ten film wywołuje u mnie złość, obrzydzenie, wstręt i wszystko co najgorsze. Chyba Gieferg oglądał inną Genezę mówiąc o mniejszej ilości beznadziejnych efektów czy dobrze wprowadzonym Gambicie.

Moje top wygląda tak samo jak u Mateusza, Genezę natomiast zakopałbym na pustyni z nadzieją, że nikt nigdy tego czegoś nie odkopie.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-05-2016, 11:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2016, 11:21 przez Gieferg.)
Cytat:To geneza miała jakieś emocje? Jedyne co ten film we mnie wzbudził to zażenowanie. Na prawdę nie chce wracać wspomnieniami do tego potworka

Sam wkurw Logana na braciszka po "śmierci" wiadomo kogo to więcej emocji niż ma całe Apocalypse (gdyby nie to kaleczenie języka polskiego w scenie w lesie, pewnie by to nadrobiła, no ale w obecnej postaci wszelkie emocje zabił śmiech całej sali).

Origins widziałem 6 czy 7 razy, ocena bez zmian (7/10), Apocalypse nie mam za bardzo ochoty oglądać po raz drugi, ale pewnie kupię, jak będzie w jakiejś promocji (tylko dlatego, że mam na półce wszystkie dotychczasowe części, gdybym nie zbierał tej serii już bym o tym filmie zapomniał, albo, co bardziej prawdopodobne, nawet nie wybrałbym się do kina po takich zwiastunach jakie miał).

Co do podium:

1. First Class (zdecydowanie najlepszy)
2. X1/X2/The Wolverine/DOFP - wszystkie w granicach 7-8/10.

Cytat:Wklejona głowa Xaviera jest gorsza od wszystkiego w XA.
Fakt, ale wciąż lipnych efektów jest więcej w X:A.

Cytat:ale rola Gambita sprowadzała się chyba do latania na kiju i zebraniu wpierdolu od Logana.
I wciąż była to zdecydowanie lepsza rola niż Angel, Psylocke i Storm w XA, zarówno od strony gry aktorskiej jak i funkcji jaką pełnił w fabule (bo w przeciwieństwie do 3 z 4 "jeźdźców" przynajmniej jakąś miał).

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku