Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

FINA

Strony (13): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 Dalej »

Opcje tematu
FINA
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

13-08-2021, 12:56
Nie no, trzeba się cieszyć tak czy siak. Smile Na pewno biorę Hubala i Bazę. Da się jeszcze gdzieś kupić te wydania po taniości jak na początku serii, czy już raczej pozostaje tylko standardowe ~50 zł z DVDmax?

Co do jakości wydań, to w tym wypadku chyba zależy to w głównej mierze od jakości samej rekonstrukcji. Ostatni prom to chyba robota TVP, więc tu może być tak sobie, ale dwie pozostałe chyba były w miarę kompetentne. Szału raczej nie będzie, ale tragedii też się nie spodziewam.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,832
Reputacja: 84

13-08-2021, 13:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-08-2021, 13:54 przez piti198.)
Na bonito jest niższa cena.
https://bonito.pl/k-173207592-hubal-blu-ray

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

13-08-2021, 15:15
Wystarczy trochę poczekać i będzie po 40 zł albo i jeszcze taniej. Niemniej z pewnością kupie oba klasyki i mam nadzieję, że poszerzą jeszcze katalog filmów. Żeby tak ktoś chciał wydawać inne nowe rekonstrukcje, to też byłoby pięknie, bo jest z czego wybierać.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Ananas84pl
Użytkownik
Liczba postów: 138
Reputacja: 3

15-08-2021, 09:41
W zapowiedziach empiku razem z tymi trzema filmami jest też C.K. Dezerterzy ale tylko na dvd...jaja sobie robią?

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

22-08-2021, 15:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-08-2021, 15:30 przez MarianPaz.)
"Baza ludzi umarłych" 1080i

[Obrazek: ME31ES5_t.png] [Obrazek: ME31ES6_t.png] [Obrazek: ME31ES7_t.png] [Obrazek: ME31ES8_t.png] [Obrazek: ME31ES9_t.png] [Obrazek: ME31ESA_t.png]

Blu-ray (~35mbps) vs HDTV (~6,4mbps)

[Obrazek: ME31ESX_t.png] [Obrazek: ME31ET3_t.png] [Obrazek: ME31ET7_t.png] [Obrazek: ME31ETC_t.png]

"Hubal" 1080p

[Obrazek: ME31F5P_t.png] [Obrazek: ME31F5Q_t.png] [Obrazek: ME31F5R_t.png] [Obrazek: ME31F5T_t.png] [Obrazek: ME31F5U_t.png] [Obrazek: ME31F5V_t.png]

Blu-ray (~35mbps) vs HDTV (~4,2mbps)

[Obrazek: ME31F5Y_t.png] [Obrazek: ME31F63_t.png] [Obrazek: ME31F64_t.png] [Obrazek: ME31F65_t.png]

"Ostatni prom" 1080i

[Obrazek: ME31FBZ_t.png] [Obrazek: ME31FC2_t.png] [Obrazek: ME31FC5_t.png] [Obrazek: ME31FC8_t.png] [Obrazek: ME31FCB_t.png] [Obrazek: ME31FCD_t.png]

Dźwięk to standardowo LPCM 1536 kbps 2.0. "Baza ludzi umarłych" to rekonstrukcja z 2010 roku, natomiast "Hubal" i "Ostatni prom" to 2015 rok.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

22-08-2021, 16:07
Wielkie dzięki za te screeny. Zaczekam chyba jednak na jakąś promocję, bo kompresja jest słabiutka (a rekonstrukcje też nie najlepsze, ten Hubal jakoś miękki szczególnie). Niemniej z daleka wygląda znośnie. Wink

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

23-08-2021, 21:12
„Baza...” wygląda jak duppozytyw. To stary film, ale mam na krążkach zauważalnie lepsze wydania z tamtych czasów.
Zmartwiony też jestem „Hubalem”. Wisi u mnie ekran 100 cali.

Od lat coś mi w tych polskich rekonstrukcjach nie gra. Owszem, klisze Orwo miały swoje wady, ale co z tym ziarnem? Teraz nie przytoczę konkretnych tytułów, lecz w dawnych kinach wielkość ziarna niekiedy „irytowała”!

P.S.
Tak na szybko przypomniałem sobie polską premierę „Człowieka z żelaza” (1981). Fragmenty archiwalne ukazywały ziarno typowe dla taśm 16 mm, zatem dystrybucja kinowa obrazu A. Wajdy nie była spaprana (?).

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

23-08-2021, 21:35
To raczej kwestia rekonstrukcji, a nie właściwości taśmy filmowej. Ktoś kiedyś wpadł na pomysł, żeby te filmy odziarniać, rekonstruować, po czym na koniec dodawać ziarno od nowa - niby "ładniejsze" i drobniejsze. Szkoda tylko, że w trakcie tego procesu pozbywano się też szczegółów obrazu. Dlatego te filmy wyglądają tak, jak wyglądają. Na pocieszenie dodam, że, o ile dobrze się orientuję, już pewien czas temu zorientowano się, że to bezsensowna metoda i dziś rekonstrukcji nie robi się już według tego schematu.

Przyznam jednak, że miękki, średnio szczegółowy obraz jeszcze jakoś bym przeżył, natomiast słaba kompresja i związany z nią festiwal artefaktów zamiast ziarna odstręczają mnie bardziej. Na szczęście z pewnej odległości tego nie widać, ale posiadacze stucalowych ekranów raczej nie są zachwyceni.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

23-08-2021, 21:59
Zgoda. Z tego powodu napisałem: Od lat coś mi w tych polskich rekonstrukcjach nie gra. Cry

Pamiętam jak w zakładzie fotograficznym stosowaliśmy „triki” zmniejszające ziarno. Ono zawsze występowało, choć w zależności od światłoczułości negatywu miało inną wielkość.

No, nie po to kupuję BD aby widzieć kompresję. Rolleyes Wystarczy mi ta telewizyjna, choć dodam, że zmiękczanie obrazu (chyba) odczuwam mocniej.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,619
Reputacja: 117

08-09-2021, 12:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2021, 12:25 przez fire_caves.)
Właśnie dotarły do mnie trzy pierwsze filmy z kolekcji Biblioteka Narodowa. Tak się składa, że są tą "pany Kleksy", zakupione w trwającej obecnie promocji Empik Premium. Nie zamierzałem ich kupować, bo, pomimo sentymentu jakim darzę te produkcje (a przynajmniej dwie pierwsze), nie uważałem je za kluczowe w mojej kolekcji, ale dzieci mnie namówiły.

Kiedy widziałem wcześniejsze wydania tych filmów od Studia Blu, przyznam, że okładki mnie nie zachwyciły, ale, mój Boże, to co odwaliła FINA to woła o pomstę do nieba. Ja rozumiem, że filmy takie jak Hubal można wydawać w kolorach żałobnych, ale... Akademię Pana Kleksa?? Gdybym nie znał dzieła Brzechwy i jego adaptacji pomyślałbym, że jest to dramat egystencjalny o brodatym rektorze akademii sztuk pięknych opłakującym swojego tragicznie zmarłego syna (Adaś ze szpakiem widoczni są w tle - oczywiście czarno-biali i przydymieni. Wewnątrz plastiku czeka na nas równie "barwna" płyta okraszona białym tytułem na czarnym tle...

Wiem, wiem - widziały gały co brały, ale naprawdę słów mi brak.

Odpowiedz
Strony (13): « Wstecz 1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku