Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

"Poprawianie" wyglądu filmów

Strony (21): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 21 Dalej »

Opcje tematu
"Poprawianie" wyglądu filmów
Offline MiMiK
Użytkownik
Liczba postów: 163
Reputacja: 3

23-04-2015, 11:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 11:56 przez MiMiK.)
Cytat:Ale przyciąć można na różne sposoby. Możesz po prostu uciąć dół i górę [ŹLE] albo z każdego ujęcia wybrać to, co rzeczywiście powinno zostać [DOBRZE], czasami "przesuwając kamerę" gdy w trakcie danego ujęcia istotny element przesunie się z dołu w górę czy odwrotnie.
przeczytaj jeszcze raz co napisałeś jak przesuniesz kadr w górę lub dół ucinasz górę lub dół (lub obie) jak przesuniesz lub "wybierzesz" "kamerą" jak to ująłeś to przycinasz po bokach tutaj masz 1920x1080 i więcej z tego nie "wyciśniesz" , więc trzeba iść na kompromis kadrujesz i przycinasz czy robisz resize i spłaszczasz i chodź nic nie tracisz to obraz może wtedy "śmiesznie wyglądać" lub poprostu nic z tym nie robisz
Cytat:Jaką odpowiedź? Dowiem się wtedy ile jest klatek w IMAX, a ja chcę wiedzieć ile czasu ci zajmie zrobienie tego.
ja za ciebie nie mam zamiaru zliczać ile jest ujęć w minutach i sekundach IMAX w filmie no sorry lenistwo pierwsza klasa

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

23-04-2015, 12:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:06 przez Gieferg.)
Ciężko to idzie, ale spróbujmy inaczej - powiedz mi ile ci w przybliżeniu zejdzie czasu ze zrobieniem 1 sekundy filmu (24 klatki), gdzie występuje ruch istotnego obiektu sprawiający, że na początku tej sekundy musi ci zostać dolna część kadru, a na końcu górna.

Cytat: lub "wybierzesz" "kamerą" jak to ująłeś to przycinasz po bokach

Nigdy nic nie przycinam po bokach. Nie wiem skąd to wziąłeś Tongue Chodziło mi wyłącznie o pionowy "ruch kamery", po co miałbym robić inny?

Cytat:więc trzeba iść na kompromis kadrujesz i przycinasz czy robisz resize i spłaszczasz

Trudno mi w tego rodzaju dyskusji traktować poważnie kogoś, kto w ogóle bierze pod uwagę tę drugą opcję.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline MiMiK
Użytkownik

23-04-2015, 12:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:11 przez MiMiK.)
Dobra to ja może inaczej wstawki IMAX rozumiem skadrowali z 4096 x 2160  czyli 4k (taśma 35mm) i zostawili nam 1920x1080p i teraz wybierając sobie kadr (zakładając 1 klatke) z tych 1920x1080p (bo nie wybierasz całego 1080p tylko pewną część)  zawsze coś tracisz albo z lewej/prawej strony albo z góry/dołu
Cytat:Spróbujmy inaczej - powiedz mi ile ci w przybliżeniu zejdzie czasu ze zrobieniem 1 sekundy filmu (24 klatki)
tyle ile ci zajmie ustawienie kadrowanie 24 klatek (1s)
Cytat:Trudno mi w tego rodzaju dyskusji traktować poważnie kogoś, kto w ogóle bierze pod uwagę tę drugą opcję.
a czemu dalej nie zacytowałeś ??
Cytat:robisz resize i spłaszczasz i chodź nic nie tracisz to obraz może wtedy "śmiesznie wyglądać" lub poprostu nic z tym nie robisz
ja podałem wybór i możliwość (2 formy a nawet 3) gdyż ty SAM NAPISAŁEŚ
Cytat:Wciąż mnie kusi żeby nad tym przysiąść i poza kolorkami zrobić też porządek z kadrowaniem (
Mnie też trudno nad tym dyskutować!!

Odpowiedz
Offline Nakf
-
Liczba postów: 99
Reputacja: 8

23-04-2015, 12:11
(23-04-2015, 11:30)Gieferg napisał(a):  A przyciąć można na różne sposoby. Możesz po prostu uciąć dół i górę [ŹLE] albo z każdego ujęcia wybrać to, co rzeczywiście powinno zostać [DOBRZE], czasami "przesuwając kamerę" gdy w trakcie danego ujęcia istotny element przemieszcza się to w dół, to znowu w górę.
Pisząc o przesuwaniu kamery masz na myśli pan&scan w pionie? Przy statycznej scenie coś takiego pewnie ujdzie, ale przy dynamicznej chyba nie będzie to wyglądać najlepiej, oko bez problemu wyłapie "fałszywy" ruch kadru.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

23-04-2015, 12:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:21 przez Gieferg.)
Moje doświadczenia temu przeczą. Fałszywy ruch kadru rzuca się w oczy głównie w statycznych scenach, w których nie powinno być żadnego ruchu kadru (kilka takich pomyłek mi się zdarzyło w Avengersach), albo ruch kadru trwa dalej, choć ujęcie się zmieniło bo źle zaznaczyłem punkt kiedy kamera się powinna zatrzymać. W dynamicznych scenach akcji nie jestem w stanie wyłapać przesunięć, które zrobiłem poza tymi, które dobrze pamiętam, że zrobiłem. Może wrzucę jakieś przykłady jak będę miał chwilkę, ale parę stron wcześniej była z tym próbka, możesz sobie rzucić okiem (to wersja robocza w której się głównie bawiłem w przesuwanie kamery w pionie, praktycznie nie stosując stałego położenia dla poszczególnych ujęć). Oczywiście jak zrobisz zbyt szybkie przesunięcie to wtedy się od razu rzuca w oczy.

O, tutaj:

Tutaj czasami to widać, więc potem sporą część ujęć poprawiłem, żeby ten fałszywy ruch kamery wyeliminować, ale już finałowa bitwa jest w sporej większości zrobiona tym sposobem.

Cytat:tyle ile ci zajmie ustawienie kadrowanie 24 klatek (1s)

No to ile ci mniej więcej zajmuje ustawienie kadrowania 24 klatek? Naprawdę takie trudne jest to pytanie? To może powiedz ile ci zajmie ustawienie jednej?

Cytat:Dobra to ja może inaczej wstawki IMAX rozumiem skadrowali z 4096 x 2160 czyli 4k (taśma 35mm) i zostawili nam 1920x1080p i teraz wybierając sobie kadr z tych 1920x1080p (bo nie wybierasz całego 1080p tylko pewną część) zawsze coś tracisz albo z lewej/prawej strony albo z góry/dołu

A trawa jest zielona. Tylko po co mi o tym mówisz?

Odpowiedz
Offline MiMiK
Użytkownik

23-04-2015, 12:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:25 przez MiMiK.)
Cytat:A trawa jest zielona. Tylko po co mi o tym mówisz?
ktoś tu się chyba zdenerwował, a mi chodziło przecież że ponownie kadrując (już skadrowany obraz) tracisz zawsze coś i tu nie ma bata
Cytat:No to ile ci mniej więcej zajmuje ustawienie kadrowania 24 klatek? Naprawdę takie trudne jest to pytanie? To może powiedz ile ci zajmie ustawienie jednej?
głupie pytanie (kolejne) kadrowanie 1-ej klatki może mi zająć 1minute a może i 10min (wszystko widzę na podglądzie i na podglądzie kadruje na live a jak mi pasi dopiero generuje)

EDIT: To co pokazałeś jest bez znaczenia gdyż musiałby być materiał porównawczy bez kadrowania a wtedy jak na tacy wychodzi co jest przycięte (które boki )

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

23-04-2015, 12:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:30 przez Gieferg.)
Ja się nie denerwuję tylko zastanawiam po co piszesz rzeczy oczywiste.

Cytat:głupie pytanie

Niby czemu? Chcę porównać czasochłonność różnych metod.

Cytat:kadrowanie 1-ej klatki może mi zająć 1minute

A w Vegas kadrowanie 1 sekundy (24 klatki) z dynamicznym ruchem zajmie z 10 sekund góra. Tam po prostu zaznaczysz położenie kadru na wybranej klatce, przejdziesz do punktu w którym kadr ma być w innym konkretnym położeniu, również zaznaczysz, a między tymi dwoma punktami będzie następowało płynne przejście od jednej pozycji do drugiej, którego nie musisz samemu ustawiać.

Innymi słowy, twoim sposobem Avengersów bym skończył po przejściu na emeryturę Wink

Odpowiedz
Offline MiMiK
Użytkownik

23-04-2015, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:39 przez MiMiK.)
A co innego robisz w Avisynth ?? Po co jest funkcja TRIM w zakresie od do ?? Po co jest podgląd w AvsPmod ?? Po co jest AignedSplice? Te wszystkie funkcje automatyzują proces który ty robisz w Vegas. Celowo napisałem 1 klatki dlatego że taka automatyzacja którą Ty stosujesz w Vegasie nie zawsze jest dobra (sceny dynamiczne)
Cytat:A w Vegas kadrowanie 1 sekundy (24 klatki) z dynamicznym ruchem zajmie z 10 sekund góra
mówisz o podglądzie już przekadrowanego obrazu czy mówisz o materiale wyjściowym bo to 2 różne rzeczy
W avisynth podgląd ewentualnego przekadrowania mam odrazu a materiał wyjściowy ustawiam wg mojego widzi mi się (parametry kodowania x264 w dowolnym programie)

Cytat:Ja się nie denerwuję tylko zastanawiam po co piszesz rzeczy oczywiste.
no chyba nie oczywiste
Cytat:Nigdy nic nie przycinam po bokach.
boki może i nie ale góra lub dół (albo jedno i drugie) już tak

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

23-04-2015, 12:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-04-2015, 12:39 przez Gieferg.)
Cytat:mówisz o podglądzie już przekadrowanego obrazu czy mówisz o materiale wyjściowym bo to 2 różne rzeczy

Pytałem o to, ile ci zajmuje to, co robisz sam, nad czym musisz siedzieć, a nie ile czasu komp będzie to potem renderował. Czyli ile czasu będziesz się bawił z kadrowaniem 1 sekundy nim będzie gotowa żeby puścić do renderowania. A ty mi mówisz że:

Cytat:kadrowanie 1-ej klatki może mi zająć 1minute a może i 10min

Czyli co, 1 sekundą materiału robisz 24-240 minut?

Niezależnie od tego czy mówimy o samym kadrowaniu czy o renderowaniu tej... jednej sekundy, raczej nie jest to imponujący wynik Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

23-04-2015, 12:39
Nie wiem jak to jest w TDK bo ten zmienny AR mi w nim nie przeszkadza, ale TDKR i Interstellar oglądałem z aktywnym cropem (tyle samo ucięta góra i dół) dla scen IMAX aby uzyskać stałe 2.40:1 i poza kilkoma momentami nie miałem wrażenia aby z kadrowaniem coś było nie tak. Oczywiście nie jest to optymalne rozwiązanie, ale na przekadrowanie scena po scenie brak mi czasu Smile

MiMiK -> za skrypcik dziękuję. Podoba mi się ten filtr BlindDeHalo3 jak maskuje obecność EE, chociaż za bardzo rozmiękcza obraz jak na mój gust. Ale może uda się nieco ujarzmić jego siłę działania...

Cytat:taki projekt avs potem wrzucacie do czegokolwiek co obsługuje kodowanie x264 i finito

Jako, że odtwarzam na HTPC to ja takie rzeczy robię sobie w locie bez potrzeby rekompresji obrazu (ffdshow zakładka Avisynth).

Odpowiedz
Strony (21): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 21 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku