Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 7 8 9 10 11 ... 25 Dalej »

Alita: Battle Angel

Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7

Opcje tematu
Alita: Battle Angel
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

16-12-2022, 14:37
Nie wierzę że tak ma wyglądać obraz 4K, musi coś być u mnie skopany w tych trybach HDR. Dla kogo niby taki ciemny obraz ma być dla kretów? A z drugiej strony jednocześnie oślepiająca biel i efekty...

Te problemy w ciemnych cenach zauważyłem również w mumii drugiej części na początku filmu, ostatnio włączyłem też ligę zacka którą niedawno oglądałem jeszcze na starej plazmie i ciemno... dopiero włączenie tonowania poprawia sytuację.

Męczę się z tym tv mam nadzieję że się popisuje na tyle aby mógł go reklamować, mówię to poważnie.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

16-12-2022, 15:34
Nie wiem jak bardzo rozjechana jest krzywa EOTF w Twoim egzemplarzu, więc się nie wypowiem. Ale znanym faktem jest, że fabrycznie C1 ma nieco ograniczoną widoczność detali w cieniach coby poprawić sytuację z tzw. near black handling - czyli piętą achillesową OLEDów. Więc jeśli w B1 jest podobnie to choćby z tego powodu skusiłbym się na kalibrację.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

16-12-2022, 16:35
Wydać prawie 1000 zł (zwłaszcza w obecnej sytuacji gospodarczej) tylko po to, by LG spieprzyło to przy okazji aktualizacji softu? Nie dzięki Smile

Alita to nie jest żadne demo HDR, ale też w żadnym razie nie jest ciemnicą jaką opisujesz.

Proponuję włączyć jakiś film w Dolby Vision, zgasić światło i podbijać jasność tak długo, aż pasy na górze i dole ekranu będą pozostawać czarne. W razie czego można sobie pomóc rurką np. po papierowym ręczniku przytkniętą do TV żeby nic nam nie zakłócało percepcji czerni. W ten sposób naprawiłem sobie black crush w trybie DV.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

16-12-2022, 16:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2022, 18:52 przez prodarek.)
Żeby nie było że mówię że cały film jest ciemny mówię głównie o ciemnych scenach, dzisiaj zrobię zdjęcia w trybie manualnym aparatem bo patrzyłem już próbnie że fajnie pokaże to problem.

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

16-12-2022, 17:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2022, 17:24 przez misfit.)
Mierzwiak - lepiej się męczyć z obrazem jak prodarek? Nah. U mnie w ciągu blisko 5 lat nic takiego nie miało miejsca na C7 aby aktualizacja wprowadziła zmiany w obrazie powodujące, że kalibracja straciła sens. Ale gdyby się zdarzyło to osoba u której robiło się kalibrację powinna zaoferować realną pomoc w rozwiązaniu sprawy i jeśli nie da się tego zdalnie załatwić to ponowny przyjazd do klienta na rekalibrację za jakąś drobną opłatą + ew. zwrot kosztów dojazdu. Tak to widzę.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

16-12-2022, 20:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-12-2022, 20:52 przez prodarek.)
Starałem się najlepiej jak się da niby na tel ładnie to wygląda a jak teraz patrze to jakościowo kupa... ale to też nie o to chodzi tylko pokazanie jasności sceny to jest najważniejsze w tym przykładzie i różnice jakie widać doskonale.
https://slow.pics/c/2WmetswH

@misfit ps zjechałem jasnością do 30 nie jest to jakaś tragiczna wartość względem 40.

@Mierzwiak
A sprawdziłem jasność i co ciekawe z domyślnych 50 dopiero reakcja jest na 53 a 54 to już pasy z mlekiem, pomaga to znaczenie... sprawdzę na dłuższą metę to podbicie.

Jak widać w trybie Kino domowe jest dużo lepiej ale to dalej nie jest to brakuje tego czegoś... tak czy siak poeksperymentuje przy profilu kino domowe.

@misfit jeszcze przed kupnem tv linkowałem ci kiedyś te testy troszkę faceta wyśmiałeś że jest mało profesjonalny, no ale jak by nie patrzeć na moim egzemplarzu wady widać jak na dłoni

"Niestety, na treściach Dolby Vision średnie szarości były reprodukowane ze zbyt niską jasnością i to zarówno w trybie Dolby Vision kino, jak i w nieco lepszym (ale nadal niepoprawnym) Dolby Vision kino domowe (na wykresie poniżej)."

Minusy
- zbyt ciemny obraz w trybie Dolby Vision,
- trochę gubi detale w cieniach (ale da się poprawić),

https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-i-recenzja-telewizora-lg-oled55b1/

Coś jest na rzeczy i w zasadzie sam sobie odpowiadam że żeby cieszyć się z obrazu należy jednak wykonać kalibrację.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

17-12-2022, 12:38
Kadr prodarka = 00:27:12 gdyby ktoś chciał u siebie sprawdzić.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,013
Reputacja: 73

17-12-2022, 14:18
Sprawdziłem na swoim C9. Nie wiem, na ile zdjęcia oddają rzeczywisty obraz u Prodarka, ale u mnie na skalibrowanym DV Cinema widać wyraźnie detale twarzy doktorka (np. oprawki okularów, oczy, cienie na twarzy), ale nie jest też tak jasno jak na prodarkowym zdjęciu lg dv kino domowe. Sprawdzałem w zaciemnionym pomieszczeniu bez innych źródeł światła.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

17-12-2022, 14:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2022, 17:54 przez prodarek.)
No u mnie w trybie kino nic nie widać Big Grin oczywiście foto nie oddaje tego jak to wygląda, taki to urok robienia zdjęć telefonem. Na razie wrzucam fragment ality w 1080p, fragment ze zdjęć to 1 klatka zaraz po tym jak alita zeskakuje z budynku i mamy ujęcie doktorka.
https://we.tl/t-qSXN5h9WKn

Co tu dużo mówić rozjechany mam tv wpiz... Smile dokończyłem film w wersji BD na oppo miód malina ale i tak myślę że może być lepiej.

Dodałem 4K fragment
https://we.tl/t-NkS0d4KxXn

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku