Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Amazon Prime

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Amazon Prime
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

13-02-2024, 14:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2024, 14:08 przez fire_caves.)
"Użytkownicy na terenie wybranych krajów mają teraz wybór: albo pozostać przy starej cenie, ale dodatkową atrakcją w postaci przerw reklamowych, albo zapłacić dodatkowe 2,99 dolarów lub euro miesięcznie za wyższy pakiet. Dość powiedzieć, że zmiana nie każdemu przypadła do gustu. Jak się jednak okazuje, korzystając z tańszej subskrypcji tracimy nie tylko czas na oglądanie reklam. Z podstawowego pakietu Prime Video usunięto także obsługę formatów Dolby Vision i Dolby Atmos. (...)
Póki co subskrypcja z reklamami dostępna jest w USA, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Niemczech. Kolejne kraje, w tym m.in. Francja, Hiszpania i Włochy, otrzymają ją jeszcze w tym roku. Polski nie ma aktualnie na liście krajów, dla których potwierdzono nową wersję usługi."

https://www.telepolis.pl/wiadomosci/aplikacje/amazon-prime-video-dolby-platne

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

13-02-2024, 15:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2024, 16:35 przez Mierzwiak.)
Nas ogółem omijają póki co zmiany, bo wciąż mamy Prime za zaledwie 49 zł miesięcznie rocznie. W innych krajach usługa jest duuużo droższa.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Reacher
Stały bywalec
Liczba postów: 643
Reputacja: 61

13-02-2024, 15:09
Raczej 49 zł rocznie Smile

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,720
Reputacja: 127

13-02-2024, 15:13
(13-02-2024, 15:09)Reacher napisał(a):  Raczej 49 zł rocznie
Tak. Ciekawi mnie jak długo to jeszcze potrwa. Na starcie cenę rozumiałem jako podejście do Allegro, którego Smart chyba właśnie tyle kosztował. Lecz minęło 5 lat i chyba Amazon już nie robi sobie nadziei, że zepchnie Allegro z piedestału w Polsce?

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,583
Reputacja: 88

22-06-2026, 13:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2026, 13:24 przez Mister Tadeo.)
"Po pierwsze – ponieważ wyszło tak, że oglądam ostatnio w kółko „La Grazia” Sorrentino, to postanowiłem sobie włączyć na innym streamingu „Boginię Parthenope”, albowiem ukochałem ten film miłością absolutną. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazało się, że na streamingu (Prime Video) jest wersja, która trwa 130 minut, podczas kiedy kinowa była o sześć minut dłuższa. Nie żeby Sorrentino już wcześniej nie zmieniał filmów. Zmieniał. Ale zawsze było to ogłaszane. A tu cisza. Okazuje się, że krótszy czas trwania wynika ze zmiany klatkażu z 24 na 25 klatek na sekundę. Miało wprowadzić ją automatyczne przetwarzanie materiału, a zmiany miały być niezauważalne dla ludzkiego oka. A jednak nie. Są zauważalne, bo zaburzają rytm i relacje między postaciami. W sumie wypadło sześć minut. I zupełnie inaczej wchodzi się teraz w ten świat. Jednak czasami kilka ujęć, parę sekund wszystko zmienia. Zwłaszcza gdy mówimy o filmach, które w całości oparte są na długich, kontemplacyjnych ujęciach. Tu skompresowano i to bardzo ujęcia panoramy Neapolu, skupianie się w kilku scenach na twarzy Parthenope, oraz niektóre puenty (np. śmierć brata ma teraz zupełnie inny rytm, podobnie jak pogrzeb). Niby drobiazgi, automat twierdzi, że widz nie zauważy. No jednak nie. Jednak to się czuje. Dla porównania aż sprawdziłem sobie czas trwania kinowej "La Grazia". 132 minuty w kinie. W streamingu 128 minut. Czyli znów poleciały klatki. I zacząłem sobie przypominać, że w scenie, w której Toni Servillo palił papierosa i słuchał hip hopu, wszystko trwało dłużej i dotarło do mnie, że niebawem czeka nas świat, w którym każdy film będzie wyglądał zupełnie inaczej w kinie i zupełnie inaczej w streamingu i będzie ciekawie. Albo smutnie. (Na szczęście na blu-ray "Parthenope" trwa 136 minut i nikt nie bawił się w zmiany).
Robię sam sobie edit, bo chciałbym być dobrze zrozumiany. Zmiany klatkażu nie są niczym nowym. Po prostu w przypadku niektórych filmów, gdzie kadr jest zaplanowany, a wszystko co w nim się pokazuje jest istotne, skutki tego przyspiszenia bywają opłakane. „Pathenope" to bardzo dobry przykład na to jak zaburzono rytm, pozornie niczego nie robiąc."
[Źródło: Post Po Godzinach. Robert Ziębiński - fb]
O czym ten facet pisze? To wyleciało z filmu 6 minut czy nie? Czy zmiana fps wpłynęła tak na odbiór, że ma się wrażenie, że czegoś brakuje?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,857
Reputacja: 772

22-06-2026, 14:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2026, 14:03 przez misfit.)
Coś tu nie gra. Skoro Bogini Partenope w kinie i BD (24 fps) trwa 136 minut, to wersja 25 fps powinna trwać 132, a nie 130 minut, jak twierdzi koleś.
Sprawdziłem i na naszym Prime trwa 130 minut i 53 sekundy. Nie wiem z czego może wynikać ta różnica nieco ponad minuty, może inne loga produkcyjne, a może faktycznie coś ucięte...

W każdym razie jeśli pytasz czy znam kogoś kto potrafi wychwycić różnicę w przyspieszeniu obrazu o 4% (na tym w praktyce polega różnica między 24, a 25 fps - żadne klatki nie są ucinane), to nie - nie znam takich świrusów. Jednak znam takich, którzy słyszą różnicę w dźwięku, ale to już inna historia Wink

Odpowiedz
Offline Mister Tadeo
Redaktor
Liczba postów: 1,583
Reputacja: 88

22-06-2026, 15:12
W wydaniu włoskim 4K od Eagle Pictures film trwa 132:04:
https://dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=75124

(22-06-2026, 14:00)misfit napisał(a):  Jednak znam takich, którzy słyszą różnicę w dźwięku
Chyba Gieferg kiedyś wspominał, że przy dopasowywaniu lektora z VHS do BD i przy zmianie fps był w stanie usłyszeć różnicę w przypadku tych ścieżek audio, gdzie występowały znane mu piosenki.

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 598
Reputacja: 53

22-06-2026, 15:16
Filmowe życie pana Roberta było kłamstwem, bo urodził się w regionie gdzie obowiązywał PAL.

Smile

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

22-06-2026, 15:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2026, 15:53 przez Mierzwiak.)
Ostatnio na Prime trafiło sporo filmów w 4K HDR (głównie tytuły Warnera) i niektóre są mpcno skopane - jak nie szare pasy zamiast czarnych to inne problemy. Niech ktoś włączy pierwszą Kung Fu Pandę i powie mi że ten film powinien być oślepiająco czerwono-żółto-zielony Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,857
Reputacja: 772

22-06-2026, 15:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-2026, 16:38 przez misfit.)
(22-06-2026, 15:12)Mister Tadeo napisał(a):  W wydaniu włoskim 4K od Eagle Pictures film trwa 132:04:
https://dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=75124

To jest "La Grazia", ja pisałem o "Bogini Partenope".

24 fpsowe 132:04, powinno trwać 126:47 w 25 fps, przy założeniu, że w obu przypadkach wszystko jest identyko, włącznie z logami początkowymi, itp. Nie wiem ile dokładnie ten film trwa w streamingu.

(22-06-2026, 15:12)Mister Tadeo napisał(a):  Chyba Gieferg kiedyś wspominał, że przy dopasowywaniu lektora z VHS do BD i przy zmianie fps był w stanie usłyszeć różnicę w przypadku tych ścieżek audio, gdzie występowały znane mu piosenki.

No ja też tak mam, niekiedy nawet nie muszę czegoś wcześniej znać czy porównywać z oryginałem 24 fps, od razu słyszę, że coś nie gra z dźwiękiem.

EDIT:

(22-06-2026, 15:36)Mierzwiak napisał(a):  Ostatnio na Prime trafiło sporo filmów w 4K HDR (głównie tytuły Warnera) i niektóre są mpcno skopane - jak nie szare pasy zamiast czarnych to inne problemy. Niech ktoś włączy pierwszą Kung Fu Pandę i powie mi że ten film powinien być oślepiająco czerwono-żółto-zielony Smile

Taa, coś tutaj nie wyszło z kolorami - na UHD-BD ten film wygląda zupełnie inaczej.

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku