28-04-2023, 17:05
ENTER THE DRAGON i GAME OF DEATH II - one są w 2K.
Bruce Lee
|
28-04-2023, 19:18
O, faktycznie. Nie wyłapałem tego. A się trochę napaliłem na upgrejd. No cóż, trzeba będzie poczekać na inne wydanie.
Kino domowe
LG OLED 65 C9 Marantz SR 5015 Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA SVS SB-1000 Panasonic DP-UB820 Samsung BD-C5500 Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Warner zezwolił tylko na umieszczenie Wejścia smoka w wersji HD, bo sami mają zamiar wydać w tym roku remastera 4K. A co do Game of Death II to źródełko pewnie jest takie, że 4K/HDR w tym wypadku nie ma żadnego sensu. Nie wiem czy widziałeś screeny z wydania od Criteriona, słabizna i pozostaje tylko mieć nadzieję, że Arrow może coś więcej z tego wyciągnie. Ale cudów bym się nie spodziewał...
28-04-2023, 21:36
(15-04-2023, 01:36)Daras napisał(a): Mam złe przeczucia i obym się mylił. Tamte klisze wyglądały nieciekawie, może za wyjątkiem „Wejścia smoka”, bo to już inna produkcja. Dajcie znać po ewentualnej projekcji.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
28-04-2023, 22:13
Widziałem screeny. W recenzji na Blu-ray.com jest coś takiego: "Please note that the 1080p transfer is sourced from a standard definition master". Czyli jak upscale DVD? Tak przynajmniej wygląda. Najwyraźniej nie mieli dostępu do niczego lepszego. Z kolei Arrow - w tym, co wkleiłeś - chwali się swoją restauracją wersji międzynarodowej z "original film elements", co pewnie nie jest ani negatywem, ani pozytywem (bo by to napisali), tylko jakąś n-tą kopią. Ale nawet wyeksploatowana kinówka wyglądałaby lepiej po rekonstrukcji niż to, co zaprezentował Criterion. Dodatkowo Criterion ma audio w Dolby Digital, a Arrow ma mieć bezstratne audio. Wg mnie to wszystko sugeruje, że Arrow ma inne (lepsze) źródło niż Criterion. Ale okaże się. Co do "Wejścia smoka" - wygląda na to, że do boxu włożą płytkę BD prosto od Warnera, bez jakiegokolwiek authoringu po swojej stronie. Więc w razie czego, kiedy wyjdzie UHD od WB, będzie można kupić to wydanie i podmienić płytę z boxu Arrow. Na jedno wyjdzie.
28-04-2023, 23:06
Jest jeszcze jeden kłopot i tego wydawcy nie przeskoczą, a też nikt się nie połapie o jaki problem chodzi. Tak zwane oryginalne audio (chodzi bodajże o „Wielkiego szefa”) w wersji chińskiej i być może angielskiej obarczone jest błędem. Bruce L. wspominał, iż podczas dubbingu realizowanego w jakiejś stodole mylił postaci i gadał za inne osoby a ktoś za niego. Dziś nie podam źródła, ale czytałem o tym w książce z lat 80., której niestety już nie mam. To były produkcje niskobudżetowe. Ciekawym waszych recenzji po projekcjach w 4K.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
(28-04-2023, 22:13)slavekg napisał(a): Widziałem screeny. W recenzji na Blu-ray.com jest coś takiego: "Please note that the 1080p transfer is sourced from a standard definition master". Czyli jak upscale DVD? Tak przynajmniej wygląda. Najwyraźniej nie mieli dostępu do niczego lepszego. No zdecydowanie GAME OF DEATH II od Criteriona wygląda na jakiegoś upscala ze słabego SD. W tym Arrow jest wzmianka "contains some standard-definition material", ale nie wiem czy dotyczy to tylko HK kinówki czy obu wersji - trzeba będzie dopytać. Z Wejściem smoka kręciłbym nosem na sytuację, zważywszy na to, że Criterionowi udało się wyrwać jakiś nowszy transfer (ale wciąz ze skanu 2K) niż w tej wersji na 40. rocznicę, ale biorąc pod uwagę, że wkrótce Warner wypuści nowego remastera, to w sumie sprawa robi się bez większego znaczenia. A tak poza tym, gdybym był fanem tych filmów to skakałbym ze szczęścia z wydańska Arrow. EDIT: Zapowiadane Wejście smoka w 4K UHD od Warnera staje się faktem. Fajnie, że będzie też kinówka. Poniżej zdjęcie poglądowe kolekcjonerki: ![]() Cytat:"Celebrate Enter the Dragon's 50th Anniversary with this Ultimate Collector's Edition, featuring both the theatrical and original Special Edition cuts remastered in glorious 4K UHD.
07-06-2023, 16:39
Każda wersja "Wejścia smoka" (1973) BD / UHD będzie kolorystycznie lepsza od polskiej kinowej. Wypranie kolorów szczególnie doskwierało po dwu / trzech latach od krajowej premiery. Pamiętam to dobrze, a film widziałem w różnych kinach i w różnych miastach.
Pre-order na kolekcjonerkę Wejścia smoka już ruszył. Cena £45 z premierą 11 września: https://www.amazon.co.uk/Anniversary-Ultimate-Collectors-Steelbook-Blu-ray/dp/B0C6MNZQXD Piszą, że nakład wynosi 3 tys. sztuk na cały świat, więc jeśli ktoś jest zdecydowany to radziłbym się pospieszyć... Jest też zwykłe wydanie w cenie £20. ![]() https://www.amazon.co.uk/Enter-Dragon-Anniversary-Blu-ray-Region/dp/B0C6V56389 Co ciekawe jego premiera została ustalona na 7 sierpnia, czyli ponad miesiąc wcześniej niż kolekcjonerka.
12-06-2023, 08:39
Zavvi podaje specyfikację odnośnie wersji językowych: https://www.zavvi.com/4k/enter-the-dragon-50th-anniversary-ultimate-collector-s-edition-4k-ultra-hd-steelbook-includes-blu-ray/14842210.html?autocomplete=productsuggestion Lektor i polskie napisy tylko na płycie BD, co zaskoczeniem wielkim nie jest, ale wkurza mnie, że tacy Czesi potrafią zadbać o swoją wersję językową na 4K. Czyli czeski dystrybutor widzi potencjał sprzedażowy tego tyluły w takim małym kraju jak Czechy, ale polski dystrybutor u nas już takiego potencjału nie dostrzega... |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |