Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Muzyka filmowa
« Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

CD vs. winyl vs. streaming (spotify)

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
CD vs. winyl vs. streaming (spotify)
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

01-06-2020, 01:13
(31-05-2020, 23:21)pearlzfan napisał(a):  Spotify ma już od dłuższego czasu opcję, że można ściągnąć utwór na urządzenie i słuchać offline.
Tylko gdy masz płatną subskrypcję, kluczowa kwestia w tym przypadku Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

01-06-2020, 08:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2020, 08:52 przez pearlzfan.)
(01-06-2020, 00:24)Mefisto napisał(a):  Ściągać to ja sobie mogę i bez spotify akurat, także tym bardziej bezcelowe.
Odniosłem się do twojego stwierdzenia, że do słuchania muzyki przez Spotify trzeba mieć zawsze i wszędzie połączenie (co jest nieprawdą), także nie mam pojęcia co ma do tego to, że możesz sobie ściągać muzykę z innych źródeł?

(01-06-2020, 01:13)Mierzwiak napisał(a):  Tylko gdy masz płatną subskrypcję, kluczowa kwestia w tym przypadku
A to fakt Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

01-06-2020, 13:20
(01-06-2020, 08:50)pearlzfan napisał(a):  Odniosłem się do twojego stwierdzenia, że do słuchania muzyki przez Spotify trzeba mieć zawsze i wszędzie połączenie (co jest nieprawdą), także nie mam pojęcia co ma do tego to, że możesz sobie ściągać muzykę z innych źródeł?

Ma to, że mogę je sobie ściągać bez patrzenia na dostępność i płacenia za spotify. Poza tym tak, musisz mieć to połączenie, żeby te utwory ściągnąć, zatem o ile nie zrobisz tego "na zaś", to w przypadku stracenia połączenia nie zrobisz tego w ogóle.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

01-06-2020, 16:14
(31-05-2020, 07:18)Glaeken napisał(a):  W dzisiejszych czasach zbieranie muzyki na cd to jak zbieranie filmow na dvd. Gdybym miał zbierać muzykę to poszedłbym - rzekomo nabliższe oryginalnemu brzmieniu - w vinyle.

Zbieranie muzyki na winylach to raczej jak zbieranie filmów na taśmie 16 mm, ewentualnie 35 mm. Wink

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

01-06-2020, 20:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2020, 20:39 przez Glaeken.)
(31-05-2020, 21:46)Mefisto napisał(a):  Nie ma i długo mieć nie będzie, o ile w ogóle. Co czegoś tam nie chciałem znaleźć, to nie było, także sorry.
Fakt, hitów Zenka Martyniuka może tam nie być. Apologie accepted Wink
(31-05-2020, 21:46)Mefisto napisał(a):  Poza tym musisz mieć połączenie zawsze i wszędzie, żeby móc odtwarzać zawsze i wszędzie.
(31-05-2020, 21:46)Mefisto napisał(a):  Ściągać to ja sobie mogę i bez spotify akurat, także tym bardziej bezcelowe.
Kiedyś też miałem identycznego bulwersa: "mam płacić za coś co mogę sobie ściągnąć?! wtf?!". Ale to były czasy gdy miałem od groma czasu i studencki budżet Wink
Jak się ma mało czasu, często się podróżuje lub wiesz, że przez kilka-naście godzin/dni będziesz offline to właśnie takie z pozoru drobne wynalazki jak ściągnięcie dowolnego filmu czy muzyki (i to na legalu!) jest czymś zajebistym. A to wszystko zmieścisz w kieszeni spodni - w smartfonie. Dzięki temu mogę sobie np.: załadować cały sezon Expanse na lotnisku i lecąc samolotem obejrzeć (nawiasem mówiąc kiedyś zastanawiałem się dlaczego 80% pasażerów jopi się w smartfon podczas lotu skoro jest offline... teraz już wiem Wink ) lub uraczyć się drynkiem w barze z wifi na plaży ładując album Clannad by następnie lekko podjebanym wypłynąć w morze na dmuchanym fotelu ze słuchawkami na uszach Wink Dzisiaj przejechałem jakieś 300km autem słuchając soundtracku Drive na przemian z muzyką Ennio Morricone w samochodzie mając zaledwie smartfon i JFa. Nie muszę planować, ściągać, szukać po torrentach, zgrywać chuj wie na co bo X nie odtwarza Y a ten jest niekompatybilny z tamtym a tu się plik urywa a ten się zgrał z jakimś gównem,a tu szumy a tam piski, a tu napisów nie ma, a te się nie odtwarzają a tam się obraz zacina, a tego odcinka nikt nie ma, prądu nie ma korki siadły.... argh... Szkoda czasu i życia.
(01-06-2020, 16:14)Pan Anatol napisał(a):  Zbieranie muzyki na winylach to raczej jak zbieranie filmów na taśmie 16 mm, ewentualnie 35 mm
Trafne porównanie Smile Nie mam żadnego znajomego który zbierałby vinyle i znam się na tym jak świnia na gwiazdach więc nawet nie wiem czy z ta jakością dźwięku na vinylach to prawda czy jakiś mit... a może retro-audio-fetysz.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

01-06-2020, 23:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2020, 09:10 przez Ethan.)
Raz jeszcze wkleję artykuł o działalności Spotify (PS żeby nie było, sam używam w opcji premium, bo lubię kupowac fizyczne nośniki):

Jakby co to facebookowy tekst Znajomego związanego z branżą muzyczną. Nie stać by mnie było na tak zwięzłą, długa formę Wink A co do bycia nie w temacie, nawiązywałem tylko do większości postów w tym wątku.

CI BIEDNI ARTYŚCI, CZYLI FAJNIE, SPOTIFAJNIE, ALE...

"Ankieta: ile wydajecie miesięcznie na muzykę?

a) 0 zł
b) 10 albo 20 zł na Spotify, itp.
c) 100+ zł, ale mam bogatych rodziców / dobrą pracę / własną firmę / zbieram winyle / kolekcjonuję dyskografię Stinga i Claptona na CD.

Większość z was to a) lub b), bo zwykle jakoś średnio z pieniędzmi, prawda? Spokojnie, wasi ulubieni artyści też często nie mają pieniędzy. Lubicie ich, streamujecie ich, linkujecie ich - ale oni prawie nic za to nie dostają. Tzn. dostają: migrenę. Jak dorośli ludzie w amerykańskich filmach obyczajowych: siedzą w nocy w kuchni, martwiąc się o rachunki i hipoteki. Nie mówię o muzykach lo-fi z Gruzji, tylko o tych z ekstraklasy alternatywy. W grudniu Zola Jesus opublikowała smutną serię wiadomości o swojej sytuacji finansowej - i ogólnie o tym, jak ciężko być tzw. niezależnym artystą. W skrócie: jest źle, jest coraz gorzej, a jak nie chcesz robić czegoś komercyjnego, to żyjesz od-do. Zola Jesus przez większość czasu - cytuję dosłownie - panikuje, że będzie musiała pójść do normalnej pracy. (Grafika: krew ją zalewa na myśl o prawdziwym życiu). A przecież to jest Zola fuckin' Jesus. Popularność level Grimes, "Visions"-era, pre-Elon.

U mnie połączenie "artysta + normalna praca" wywołuje prawie pogrzebową żałobę. Kiedyś widziałem Anję Orthodox za kasą w mundurku Empiku i to było depresyjne doświadczenie. Niestety nie tylko ona takie rzeczy robi(ła). Wokalista Los Campesinos (UK indie, znani) jeszcze parę lat temu, pomiędzy nagrywaniem i koncertowaniem, kosił trawniki na cmentarzu. W Wielkiej Brytanii mnóstwo członków rockowych zespołów (tych znanych, festiwalowych) pracuje głównie w pubach albo w salonach tatuażu. W NME był o tym długi artykuł, smutna lektura. Może to nie brzmi jakoś dramatycznie - artyści raczej nie chodzą głodni, nie są bezdomni, nie umierają na gruźlicę w przytułkach albo w rowach, jak poeci w XIX wieku. Poza tym ktoś powie: przecież sztuka to nie prawdziwa praca, tylko pasja! Dlaczego oni mają robić to, co lubią - i jeszcze na tym zarabiać?? Dlaczego mają być lepsi od nas??? Taka logika jest absurdalna. Dla prezesów banków mnożenie $$$ też jest pasją, więc może dawajmy im symboliczne - a nie astronomiczne - wynagrodzenie? Moim zdaniem tworzenie czegoś JEST prawdziwą pracą, czyli tak samo nieprawdziwą pracą, jak wiele innych "prawdziwych" prac. Bądźmy szczerzy: większość ludzi żyje z robienia rzeczy, bez których świat nie byłby gorszy. Byłby nawet lepszy. Praca w agencjach reklamowych, mediach, start-upach, korporacjach, etc. - nie są to czynności niezbędne dla ludzkości. Bo zgodnie z takimi kryteriami trzeba byłoby mówić: artyści - razem z większością populacji - do fabryki, do kopalni, do Biedronki. Jeśli oceniać pracę w oparciu o to, ile pochłania energii i czasu, to tworzenie czegoś może być cięższe niż inne zajęcia. Spróbujcie napisać książkę albo nagrać płytę. Ale nie byle jaką, kolejną kropelkę w morzu przeciętności, tylko coś dobrego, potencjalne arcydzieło. Trudno to zrobić w wolnych chwilach, na kolanie w autobusie, na przerwie w toalecie, pomiędzy życiowymi obowiązkami. Prawie nierealne.

Okej, dalej. Nie wszyscy artyści są biedni. Wielkie gwiazdy mają miliony. Tak jak napisała Zola Jesus: muzycy dostają duże przelewy tylko wtedy, gdy ich utwory pojawią się w telewizji, w filmach, w serialach, w reklamach. To dlatego np. Kasia Nosowska miała co jeść w święta - i miała co pić, bo pod jej domem stała ciężarówka Coca-Coli. Kevin Parker z Tame Impala za music placement w reklamach telefonów i tequili kupił sobie dom, tysiąc nowych szaliczków i zbudował studio nagraniowe. W przemyśle rozrywkowym naprawdę są gigantyczne, abstrakcyjne pieniądze, większe niż kiedykolwiek wcześniej. Ale nie każdy chce mieć na koncie taką artystyczną i pozaartystyczną działalność komercyjną. Nie każdy chce się "sprzedawać" (i np. kompromitować). Wielu muzyków - m.in. Zola Jesus - desperacko szuka ratunku w Patronitach i crowdfundingach. Tutaj jestem trochę sceptyczny, szczególnie jeśli chodzi o szukanie funduszy na nagranie płyty, bo takie rzeczy można już robić na komputerze w pokoju w bloku, ale wiem, że niektórzy potrzebują studia i profesjonalnej realizacji. A wszystko, cytując klasyka, kosztuje pieniądze - i to coraz większe pieniądze. Minęły czasy, kiedy artyści mogli być naprawdę biedni - w latch 60-tych i 70-tych, przed gentryfikacją metropolii - i często byli biedni, ale i tak było ich stać na mieszkanie, jedzenie, ubranie i narkotyki. Oczywiście popkultura dalej karmi nas przeterminowanymi bajkami o luksusowym życiu muzyków. W "A Star Is Born" gwiazda country ma prywatny odrzutowiec. Uniwersum: science-fiction. Z drugiej strony jest mitem, że muzycy zawsze żyli na granicy biedy. W drugiej połowie lat 90-tych nawet niszowy zespół indie w UK dostawał 500 tysięcy funtów za kontrakt na jedną płytę. Tak, to była anomalia (vide: przemysł muzyczny pokazany w "Kill Your Friends"), ale obecna sytuacja jest dużo gorszą anomalią.

A teraz o tzw. słoniu w pokoju, czyli o serwisach streamingowych. Skupmy się na Spotify. Spotify to wirtualna biblioteka muzyczna - pliki w chmurze, których słuchasz sb za 10/20 zł miesięcznie - należąca do torrentowców-napsterowców: bezosowego Daniela Eka, eks-CEO μTorrent, oraz Seana Parkera, człowieka od Napstera. Czyli piraci założyli firmę, żeby walczyć z piractwem. Spotify to typowa firma-pośrednik, która sama niczego nie produkuje - tylko udostępnia "produkty" innych ludzi i zarabia na tym kosmiczne pieniądze. Sprytnie. Spotify oficjalnie jest ciągle na minusie - lol, jakim cudem? - ale bossowie w firmie są milionerami & miliarderami. Spotify jest częścią tego samego mega-koncernu co Google, Facebook i Amazon - takie gigantyczne cyfrowe Cthulhu oplatające całą planetę. Spotify za 1 stream płaci mniej więcej $0.003 lub $0.006 - zależy od różnych rzeczy - ale to nie wszystko, bo te mikroskopijne kwoty nie idą do artysty, tylko na konto właściciela praw, czyli do wytwórni, która dzieli te nędzne grosze na jeszcze mniejsze nędzne grosze. Ogólnie artyści dostają ok. 12% zysków branży. Za 1 milion streamów Spotify płaci (wytwórni) około 4000 dolarów. Podam reprezentatywne przykłady ze świata tzw. alternatywy: w 2018 roku Jenn Champion (eks-Carissa's Wierd) miała na Spotify 2 miliony streamów, a Nicole Dollanganger 8 milionów streamów. Czyli Jenn zarobiła ok. 8 tysięcy dolarów, a Nicole 32 tysiące dolarów. Ile dostały na czysto - nie wiadomo. Mało. Bardzo mało. Mówiąc prosto: to są absurdalne, skandaliczne tantiemy. Amerykańska minimalna krajowa to ok. 1472 dolary, czyli analogicznie: każdego miesiąca muzyk musiałby mieć ok. 400 tysięcy odtworzeń na Spotify. Jeszcze jedno info: w 2017 roku za 99% wszystkich odtworzeń odpowiadało 10% utworów i 10% artystów. Artyści alternatywni, czyli nie-mainstreamowi, to tylko spotifajowy plankton.

Kontrargument nr 1: niech muzycy nie podpisują kontraktów z wytwórniami, czyli - totalna niezależność. Dla niektórych to może być najlepsza opcja, ale nie dla wszystkich. Wytwórnie załatwiają jednak pewną opiekę, dystrybucję, promocję, płatne pozytywne recenzje., itd. Kontrargument nr 2: niech muzycy grają koncerty, bo teraz zarabia się tylko na koncertach. Tak, kiedyś koncerty promowały płyty, teraz płyty promują koncerty. Więc: do roboty, na koncerty! Ale co z muzykami, którzy z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą występować na żywo? Poza tym spędzać co roku pół roku w trasie - zdrowy i stabilny tryb życia. Kontrargument nr 3: lepiej, żeby artyści dostawali te grosze od serwisów streamingowych niż totalne 0$. Nie, nie taka jest alternatywa. Alternatywa jest oczywista: PŁACIĆ WIĘCEJ ARTYSTOM. Tu nie ma żadnej dodatkowej filozofii, żadnej dyskusji.

Muzycy boją się Spotify, często w wywiadach krytykują Spotify, ale potem proszą, żeby wyciąć te fragmenty, bo Spotify rządzi światem muzycznym. Wytwórnie tryskają szczęściem i szampanem, bo znowu - po wielu latach kryzysu na rynku - zarabiają fortunę. A ludzie przyzwyczaili się do tego, że muzyka jest za darmo. Wszystko kosztuje, wszystko drożeje - ale muzyka jako jedyna rzecz na świecie jest darmowym dobrem. Trochę dziwne. Nie bez winy są zespoły takie jak Radiohead, które rozdawały swoje płyty na zasadzie "pay what you want". Łatwo być takim wspaniałomyślnym św. Mikołajem, kiedy jesteś rockmanem-milionerem, ale co z nowymi muzykami, którzy nie mają - i nigdy nie będą mieli - takiej pozycji? Bardzo brzydko, panie Yorke. Biznes muzyczny to biznes jak każdy inny. Żelazna zasada: maksymalizacja zysków, minimalizacja kosztów, oszczędzanie na pracownikach - czyli na artystach. Co można z tym wszystkim zrobić? Chyba nic nie można zrobić. Artyści mają założyć żółte kamizelki i pójść... gdzie? Na balkon na papierosa? Ludzie mają zacząć kupować płyty? Kogo stać na tzw. legalną kulturę, kiedy nie stać cię np. na dentystę? Dawno minęły czasy, gdy oryginalne kasety kosztowały 10 złotych. Te 10 złotych teraz dają ludziom dostęp do prawie całej muzyki na świecie. I ludzie się z tego cieszą i z tego korzystają. "Bardzo wygodna rzecz, mogę sb słuchać w pracy, w autobusie, kiedy i gdzie chcę" - napisał Słucham muzyki czysto ironicznie. Ja to rozumiem w 100%. Nie krytykuję użytkowników Spotify. Nie chcę wywoływać u nikogo poczucia winy. Zresztą nie piszę niczego odkrywczego. To są oczywistości, ale oczywistości, o których nikt - poza artystami, czyli ofiarami - nie myśli, bo woli o nich nie myśleć. Więc chodzi mi tylko o świadomość typu: "Fajnie, spotifajnie, ALE...".

Ale niefajnie. Sytuacja jest depresyjna. Świat, w którym nie można już nawet marzyć o byciu muzyczną gwiazdą (nawet na niezalową skalę) - to dla mnie totalna dystopia. Czy któryś artysta umrze w 2019 roku z głodu? Chyba nie. Jest źle, jest tragicznie, ale nie aż tak tragicznie. Po prostu się nie zdziwcie, jeśli wielu muzyków w tym roku nie wyda płyty i nie przyjedzie na koncerty, bo nie będą mieli pieniędzy albo będą siedzieli w "normalnej" pracy".

Odpowiedz
Offline eMAR
Nowy użytkownik
Liczba postów: 31
Reputacja: 2

02-06-2020, 10:10
(01-06-2020, 20:05)Glaeken napisał(a):  Pan Anatol napisał(a):
Zbieranie muzyki na winylach to raczej jak zbieranie filmów na taśmie 16 mm, ewentualnie 35 mm

Trafne porównanie Smile Nie mam żadnego znajomego który zbierałby vinyle i znam się na tym jak świnia na gwiazdach więc nawet nie wiem czy z ta jakością dźwięku na vinylach to prawda czy jakiś mit... a może retro-audio-fetysz.

Bezsensowne porównanie z punktu widzenia osoby, która ma słuch (bardziej sensowne byłoby porównanie do taśmy 70mm).
Jak ktoś kto przejmuje się obcięciem części oryginalnego obrazu, może lekceważyć obcięcie sporej części słyszalnego sygnału dźwiękowego !?
Rzadko która płyta CD czy standardowy (nie HiRes !) plik cyfrowy może zabrzmieć tak jak prawidłowo wykonany winyl na przyzwoitym gramofonie.
Jeśli ktoś posłuchał "winyli" z polskich: Bambino, Artura czy innego plastikowego wynalazku (MediaMarkt sprzedawał sporo takiego taniego badziewia od Koreańczyków), to rozumiem jego wątpliwości ale to nie powód do lekceważących uśmieszków. Wystarczy sprzęt za kilka setek, by zacząć zauważać różnicę w brzmieniu na plus.
Płyty winylowe to nie jest rozwiązanie dla każdego ze względu na upierdliwości w obsłudze (choć znam takich dla których to saaaama przyjemność Wink ) i większe niż CD lub streaming koszty ale z tego samego powodu większość do oglądania filmów itp. wybiera telewizory, a nawet tablety czy (o zgrozo !) smartfony, a nie projektory do kina domowego. Co nie znaczy, że większość ma rację.
Wygoda i taniość vs jakość - stary (stały) dylemat...

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

02-06-2020, 10:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2020, 10:30 przez Gieferg.)
Cytat:Jak ktoś kto przejmuje się obcięciem części oryginalnego obrazu, może lekceważyć obcięcie sporej części słyszalnego sygnału dźwiękowego !?
Normalnie.

Nie przykładam do tego najmniejszej wagi (i nie słyszę różnicy).

Cytat:a) 0 zł
b) 10 albo 20 zł na Spotify, itp.
c) 100+ zł, ale mam bogatych rodziców / dobrą pracę / własną firmę / zbieram winyle / kolekcjonuję dyskografię Stinga i Claptona na CD.

Bywa że 30 zł za jedną płytę, bywa, że 150 za jedną albo kilka.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

02-06-2020, 10:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2020, 10:54 przez Glaeken.)
(01-06-2020, 23:23)Ethan napisał(a):  Jakby co to facebookowy tekst Znajomego związanego z branżą muzyczną.
Znalazłem ten tekst na fejsie (autor nie raczył się podpisać własnym i mieniem i nazwiskiem) i jest równie wiarygodny co artykuł z serwisu purepc nt. nośników z innego wątku na forum - zero odnośników, statystyk, rankingów, porównań, liczników, jakichkolwiek twardych danych... czegokolwiek co by potwierdzało choć jedno zdanie. Oba teksty były pisane na zasadzie: wydaje mi się, że mam rację zatem zbuduję wokół tego niczym nie popartą teorię.

Spotify istnieje bo pozwalają mu istnieć. A pozwalają mu istnieć bo dociera do ok. 217mln użytkowników (razy X urządzeń na których zostaje zainstalowane) a to oznacza, że jakiś artysta który niekonicznie musi nawet znać nutki, może awansować z nieznanego Janusza na gwiazdę muzyki wartą miliony w ciągu kilku dni. Spotify to również narzędzie służące do promocji i reklamy wskazanego artysty za które zapewne płacą producenci/wytwórnie /managerowie. A to, że komuś tam skapnie jakaś kasa z odtworzeń to się niech cieszy. Za 20pln miesięcznie abonenci dostają praktycznie nieograniczony dostęp do muzyki, instalują sobie apkę na kilku urządzeniach z kolei z drugiej strony producenci mają bezpośrednią i tanią drogę do promocji swoich pupili. Sugestie które podrzuca spotify (jak zresztą każdy inny streamingowy serwis jak choćby Netflix) tylko z pozoru jest przypadkowy. Mało znanego filmu czy artysty i tak musisz się naszukać w odmętach każdego rozwiązania opartego na streamingu. Przypadek? Don't think so Wink

Moim zdaniem zarobki artysty to kwestia dobrego managera który potrafi sprzedać występy swojego artysty a nie tylko talentu (czasami mocno wątpliwego) samego artysty. Nie sądzę, żeby artyści byli źle opłacani. Po prostu jak niemal w każdej branży jest bardzo dużo pośredników i układów które powodują, że końcowy koszt styczności (płyta, live koncert itd.) z danym artystą jest znacznie większy. Z drugiej strony sam artysta niekoniecznie musi sobie ze wszystkim poradzić. Tak czy inaczej jest jak w życiu - jedni sobie radzą lepiej a drudzy gorzej. Pozostaje też kwestia aktualnych trendów, mód czy spontanicznej i nagłej popularności jakiegoś artysty.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline eMAR
Nowy użytkownik
Liczba postów: 31
Reputacja: 2

02-06-2020, 10:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2020, 10:43 przez eMAR.)
(02-06-2020, 10:21)Gieferg napisał(a):  Cytat:
Jak ktoś kto przejmuje się obcięciem części oryginalnego obrazu, może lekceważyć obcięcie sporej części słyszalnego sygnału dźwiękowego !?

Normalnie.

To była ironia. Jeden pasjonat zwraca uwagę na takie cechy jak oryginalne kadrowanie, inny na najbliższe oryginałowi brzmienie, a czasami (jak ja) na obie te rzeczy. Jeszcze inni mają to wszystko w d...

Tak jak napisałem: piszę to z punktu widzenia osoby, która ma słuch. Jak dopisałeś po edycji: Ty nie słyszysz...

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku