Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Co się dzieje z polskim rynkiem nośników fizycznych?

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
Co się dzieje z polskim rynkiem nośników fizycznych?
Offline Redrum
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 83
Reputacja: 3

15-05-2022, 14:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2022, 15:01 przez Redrum.)
W przypadku książek i muzyki produkt kupujemy raz i wystarcza na całe życie. Są różne tłumaczenia albo wynalazki typu SACD, ale najczęściej jest to jednorazowy zakup.
A miłośnik filmu najpierw idzie do kina, póżniej kupował kolejno VHS, DVD, BD teraz UHD. Za każdym razem płacimy za ten sam produkt.
Płyta CD kupiona przeze mnie w 1991 brzmi tak samo dobrze dzisiaj, a DVD kupiony w 1999 jest nie do obejrzenia (o VHS nie wspomnę).
Na rynku (który się zwija) pozostali najwytrwalsi kolekcjonerzy.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 711
Reputacja: 46

15-05-2022, 17:46
(15-05-2022, 14:32)Glaeken napisał(a):  Taka ciekawostka: czytniki i ebooki już od wielu lat nie mogą wyprzeć papierowych książek i stacjonarnych księgarń (mimo jakże licznych zapowiedzi znawców branży!) a streamingowi udało się szybko zmieść z powierzchni ziemi stacjonarne wypożyczalnie i znacznie ograniczyć sprzedaż nośników fizycznych Wink
Mimo wszystko, to nie są do końca podobne przypadki. Wypożyczanie swoje kosztowało a wybór filmów na ogół nie specjalnie duży, no może z wyjątkiem DVD. Streaming zaoferował dostęp do bogatej oferty w jakości lepszej niż SD, a do tego zazwyczaj tańszej i dostępnej natychmiast bez wychodzenia z domu. Do tego pewnie nie maly wplyw miała też dostępność filmów na pirackich serwisach.

Z książkami jest nieco inaczej, bo choć całkiem sporo małych księgarni zniknęło z rynku, to jednak głównie za sprawą sklepów internetowych sprzedających po cenach sporo niższych od tych z okładki. Ebooki są mniej konkurencyjne, bo niejednokrotnie są droższe od wersji papierowych, a i nie można ich np. odsprzedać. Do tego masz też całą masę bibliotek które często są naprawdę dobrze zaopatrzone, a co najważniejsze - darmowe. Pewnie z czasem serwisy typu Legimi zaczną wypierać wersje papierowe, niemniej na pewno zostanie całą masa entuzjastów tradycyjnych książek.

Poza tym istotną różnicą jest to, że filmy cieszą się znacznie większą popularnością niż literatura.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,539
Reputacja: 17

15-05-2022, 18:09
Film, muzyka, ksiązka to są dokładnie takie same przypadki gdy mieszkasz w kawalerce max 20 metrow kwadratowych i każdy metr jest na wage złota (w dzisiejszych czasach niemal dosłownie!). Wszelkie inne kryteria i argumenty nie mają żadnego znaczenia.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 711
Reputacja: 46

15-05-2022, 18:24
Sam mam trochę miejsca na ksiażki, a mimo wszystko częściej wybieram ebooki tym bardziej, że mam m.in. Legimi - jest to dla mnie wygodniejsze. Wersje papierowe kupuję juz z reguły gdy dany tytuł chce mieć również fizycznie na półce. Tak na dobrą sprawę, to gdyby patrzeć na kryterium o którym piszesz, to jednak z książek powinno się rezygnować najszybciej, bo zajmują masę miejsca i ważą najwiecej.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,539
Reputacja: 17

15-05-2022, 18:33
(15-05-2022, 18:24)MarianPaz napisał(a):  [...]z książek powinno się rezygnować najszybciej, bo zajmują masę miejsca i ważą najwiecej.
... zatem powinny zniknąć z rynku najszybciej (w porównaniu do filmów i muzyki) ale tak się jednak nie dzieje Wink

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 808
Reputacja: 71

16-05-2022, 20:37
Hej. Rzadko zaglądam na forum ale od czasu do czasu śledzę dyskusje. Z mojej strony czuje się trochę rozczarowany sytuacją kolekcjonerów. Zbieram filmy całe życie, wciąż poluje na kilkadziesiąt rzadkich tytułów. Uzbierałem ponad 1500 pozycji i sam łapie się na tym ze wole puścić film z platformy sreamingowej niż z nośnika fizycznego. W gronie znajomych jestem dziwakiem i sam osobiście nie znam nikogo kto zbiera. Z drugiej strony dalej mnie kręci polowanie na trudno dostępne tytułu. Co ciekawe mam wrażenie że coraz trudniej dostać jakieś stary ciekawy klasyk. Nośniki fizyczne umierają ale osobiście nie widzę żeby ludzie wyprzedawali swoje cenne kolekcje. Wiele filmów trzyma swoją cenę i mało kiedy upoluje coś w okazji. Oczywiście mówię tylko o rynku wtórnym. Rynek dystrybucyjny już od dawna nie oferuje mi nic co by mnie zainteresowało. Nie będę ubolewał jak nośniki fizyczne znikną wogóle z dystrybucji choć łezka się woku kręci na wspomnienie tych obfitych półek i wydań kolekcjonerskich jeszcze 10 lat temu w MM czy Empiku. Wink O likwidacji kolekcji nie myślę choć coraz częściej pozbywam się filmów do których już raczej nie wrócę.
Pozdrowienia dla tych co jeszcze mają siły i chęć na to hobby!

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 2,717
Reputacja: 64

16-05-2022, 22:41
(16-05-2022, 20:37)matwiko napisał(a):  Co ciekawe mam wrażenie że coraz trudniej dostać jakieś stary ciekawy klasyk. Nośniki fizyczne umierają ale osobiście nie widzę żeby ludzie wyprzedawali swoje cenne kolekcje.

To kiepskie wrażenie, bo wydaje ich się właśnie coraz więcej.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 473
Reputacja: 16

16-05-2022, 23:23
(16-05-2022, 22:41)Mefisto napisał(a):  To kiepskie wrażenie, bo wydaje ich się właśnie coraz więcej.
Może kolega matwiko miał na myśli polski rynek, bo w sumie taki jest tytuł wątku, ale zabrzmiało to tak, jakby pisał o światowym, a tu już jest sytuacja odmienna, bo jest coraz więcej klasyków i na dodatek w jakości o jakiej nam się kiedyś nawet nie śniło. Nic tylko oglądać i to mam zamiar właśnie zrobić Big Grin

♥ J. S. BACH: 989 CD ♥
Odpowiedz
Offline matwiko
Liczba postów: 808
Reputacja: 71

17-05-2022, 07:05
Tak, oczywiście chodzi o Polski rynek. Zbieram tylko polskie wydania i ewentualnie światowe z napisami. Codziennie przeglądam allegro i OLX i coraz rzadziej widzę coś ciekawego. Skoro ludzie pozbywają się nośników cyfrowych to pewnie część trafia na śmietnik czy do ekoportów bo nie chce się ludziom wystawiać za kilka złotych. Albo cenioną sobie i wystawiają za spore pieniądze. Tak czy inaczej jest tego mniej i nośniki wymierają. To co było cenne leży u kolekcjonerów i nie pozbędą się tego z sentymentu. Tak widzę pi sobię Wink

moja kolekcja na filmwebie
mój kanał Kino i Dokument na Youtube
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 2,717
Reputacja: 64

17-05-2022, 09:56
No jeśli chodzi o polski rynek, to akurat nie ma co się oszukiwać - to zawsze była bieda, która teraz jest jeszcze biedniejsza i tyle Smile

Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2022 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2022 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku