Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

16-08-2025, 17:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2025, 17:30 przez Daras.)
Prodarek napisał: Daras powinien wiedzieć czym to jest bo przecież u siebie może np zrobić upmix 2.0 do 5.1 i jak zapewne wie raz jest lepiej raz jest gorzej.

Zgoda. Domyśliłem się jak to może być z Atmos i płytami 5.1. Chciałem mieć pewność.
W słuchawkach Sony mam DTS X, czyli L/R góra z przodu oraz tyłu, natomiast w Dolby tylko przody od góry. Zatem namiastka jest. Smile
Na marginesie. Misfit czytając moje posty wywnioskował kiedyś, że nie przepadam za upmixem. Wink Miał rację.

Dusia, no – wygląda to imponująco.
Masz rację, że górne głośniki to minimum dwie sztuki.
W przypadku dolnych kolumn L/R zadbałem o poprawną przestrzeń dla audio. Głośniki licują z brzegami ekranu projekcyjnego i takie powinny być zasady sztuki.
Kiedyś bazowałem na stereo (kolumny z klasyczną wieżą), które odbiegały od ekranu. Brzmiało to słaby, szczególnie w przypadku dialogów.

Ile masz cali?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Dusia
Użytkownik
Liczba postów: 217
Reputacja: 8

16-08-2025, 19:12
Ten największy mam w wymiarach 310 na 175 cm ,około 140 cali , to ekran projekcyjny własnej konstrukcji, oparty na szkielecie z listew i płyty MDF. Jako powierzchnię projekcyjną wykorzystałem tło fotograficzne Wink W bezpośrednim porównaniu z ekranami komercyjnymi wartymi kilka tysięcy złotych, mój ekran wypadł nawet lepiej pod względem jakości obrazu i odwzorowania barw Smile

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

19-08-2025, 15:06
To byczo. Smile Ja być może nieco przekroczę 100 cali gdy wymienię projektor na laserowy. Ale na razie działa stary rzutnik, więc sobie odpuszczam. Ogranicza mnie metraż pokoju. W każdym razie nie podobna oglądać filmy kinowe na czymś mniejszym. Cool

Wisi u mnie Suprema. Firma produkuje dość porządne ekrany i sięga korzeniami koncernu kanadyjskiego (?). Teraz nie pamiętam detali.
Co oznacza tło fotograficzne? Jaki masz współczynnik gain? Jaki kąt widzenia?

Wracając do audio, trochę jestem zaskoczony, że posiadając takie kolumny wspomagasz się subwooferem. Skoro – jak sądzę – głośniki przetwarzają pełne pasmo, to jak ustawiasz próg odcięcia?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,801
Reputacja: 140

18-10-2025, 21:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2025, 21:29 przez pred895.)
Załadowałem dzisiaj do oppo starą płytę blu-ray z Batman Begins ( pierwsze wydanie) i coś niepokojącego zadziało się podczas seansu. Mianowicie podczas pierwszego treningu na krze lodu, gdy odpala się głęboki bas pękającego lodu i starć mieczy amplituner odcina zasilanie. Tak jakby odpalały się jakieś zabezpieczenia i go odcina. Za każdym razem jest to samo, aż się przestraszyłem i od razu załadowałem Szeregowca Ryana UHD - lądowanie na plaży na takich samych ustawieniach i natężeniu dźwięku. Chata się trzęsie i wszystko jest w porządku wtf ? Tamta stara płyta ma jakiś lipnie skompresowany dźwięk, że mój ampli go wyrzyguje na dynamicznych momentach?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

19-10-2025, 20:49
(18-10-2025, 21:27)pred895 napisał(a):  Tamta stara płyta ma jakiś lipnie skompresowany dźwięk, że mój ampli go wyrzyguje na dynamicznych momentach?

Jest dokładnie na odwrót. To nowa płyta ma skopany, czytaj skompresowany dźwięk z ograniczoną dynamiką i często z przesterowanym dźwiękiem zwłaszcza przy niskich tonach. A niestety obecne wzmacniacze kina domowego, mimo że oficjalnie "imponują" mocą np. 7x100 W, to mają przy tym małą gwiazdkę i drobnymi literami wyjaśnione dla ilu kanałów jednocześnie (najczęściej dwóch). Wynika to z tego, że producenci szczędzą na zasilaczach i taki wzmacniacz 7x100 W ma zasilacz raptem 300 lub 400 watowy, więc uwzględniając sprawność wszystkiego, to na głośniki nie może iść jednocześnie więcej niż jakieś 200-250 W.
Więc jak stara płyta ma jeszcze porządny, dynamiczny dźwięk, to przy impulsach niskotonowych wzmacniacz nie daje rady i odcina zasilanie, żeby uniknąć uszkodzenia. Wpisz w wyszukiwarkę hasło "loudness war" to zobaczysz o co chodzi.
A niestety dużo filmów, dla których zmiksowano na nowo dźwięk do dolby atmos cierpi na tę przypadłość, np. Maska Zorro w 4k, na szczęście są wtedy z reguły dostępne również oryginalne ścieżki dźwiękowe 5+1 i nie trzeba słuchać charczącego pierdzenia przesterowanego dźwięku w nowym atmosie.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

20-10-2025, 14:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2025, 14:31 przez misfit.)
Taa, stara płyta jest jeszcze sprzed czasu gdy Nolan przygłuchł.

Pred - na jakiej głośności amplitunera zwykle oglądasz?
Z tego co pamiętam to miałeś wcześniej jakieś podobne przeboje z odcinaniem zasilania, to jest ten sam model czy jakiś inny?
Przepuść tę płytę przez tsmuxera i wklej jakie komunikaty wypluwa.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,801
Reputacja: 140

20-10-2025, 20:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2025, 20:30 przez pred895.)
Amplituner nowy z dodatkowym domowym chłodzeniem. Jak nie mam dzieci w tygodniu, to wtedy średnio głośność mam na 34/37. Tak jak mówiłem od razu odpaliłem Szeregowca w atmosie na jeszcze głośniej i ampli śmiga normalnie bez odcięcia.

(20-10-2025, 14:31)misfit napisał(a):  Przepuść tę płytę przez tsmuxera i wklej jakie komunikaty wypluwa.
Muszę najpierw zripować płytę na dysk ?

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku