09-01-2022, 17:33
![[Obrazek: polonia-3.jpg]](https://fina.gov.pl/wp-content/uploads/2022/01/polonia-3.jpg)
A must buy
FINA
|
Na pewno kupię tak jak poprzednie wydania kolekcjonerskie. Fajnie by było jakby następnym razem wydali w takiej formie coś od Henryka Szaro.
09-01-2022, 22:26
O właśnie, bo te filmy, które dotychczas w tej serii były wydawane, to jednak przeważnie nie były jakieś arcydzieła ani choćby specjalnie ważne utwory polskiej kinematografii tamtych czasów, o których by się dziś pamiętało czy wspomniało w wykładzie historii polskiego kina. Natomiast filmy Szaro po latach bronią się swoją artystyczną wartością. Wiem, że jeśli już coś wypuszczą od tego reżysera, to pewnie będzie to najsłynniejszy "Mocny człowiek", ale ja chętniej zobaczyłbym bardziej nostalgiczny i jakby nieco skandynawski (w sensie podobny do ówczesnych dzieł kinematografii skandynawskiej, a mówiąc precyzyjnie to dzieł jakieś 10 lat wcześniejszych ![]()
03-04-2022, 13:33
Daras napisał(a):Coraz bardziej męczy mnie liczba wątków. Gubię się i nie wiem gdzie pisać.Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie czy aby na pewno oglądałeś ten film od FINA? Rozdział 2 na nośniku blu-ray, kolory mundurów czy nawet samego jeepa i od raz byś wiedział że z tonacją całego filmu coś jest nie halo (ruiny w Grecji mają dziwny odcień, twarze też mają dziwne zabarwienie w niektórych scenach). W ciemnych scenach też ciemno jak w czarnej dziurze. Sorry ale nie wprowadzaj w błąd swoim 10/10 za obraz. To jest digitalizacja a nie rekonstrukcja (sporo paprochów zostało w filmie).
04-04-2022, 14:47
Punktację zostawiam. O paprochach wspomniałem, ale w starych filmach je akceptuję. Dają "klimat". Zaproponowana tonacja mi odpowiadała. Kolory to najczęściej kwestia gustów i tu nigdy nie będzie jednomyślności. W cieniach obraz się bronił lecz nie wygrał. Byłem na "Agencie" w kinie. Problem z ciemnymi partiami - z tego co pamiętam - mógł już dotyczyć lat 70. Z pewnością wrócę do filmu i przyjrzę się baczniej tym ujęciom (sobotnią projekcję traktowałem jako rozrywkę). Może klisza została najzwyczajniej w świecie niedoświetlona i z tym nie dało się już nic zrobić? Postaram się to ustalić. Faktycznie, to digitalizacja a nie rekonstrukcja. Za ten błąd przepraszam forumowiczów. P.S. Tak jak wspomniałem, kolory to rzecz gustu. ![]() https://www.filmweb.pl/film/Agent+nr+1-1971-3723/discussion/Rekonstrukcja+obrazu,2075386
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
06-04-2022, 11:42
Wpadło w moje ręce pierwsze 'czarne' wydanie i okazało się, że na okładce jako dystrybutor wymieniany jest NAN Films a FINA opisywana jest jako wydawca (Publisher). Jak uważacie powinienem w Filmoskopie zmieniać wpis dla pola 'Dystrybucja'? (obecnie jest FINA) ![]()
06-04-2022, 17:08
Na to wygląda, że to Nan Fillms jest dystrybutorem. Ciężko znaleźć jakieś info o nich, już więcej o Nan Media... Cytat:"Wystartował nowy serwis VOD, który oferuje klasyki światowego kina. Serwis entclick.com to owoc współpracy spółki Nan Media oraz znanego krytyka filmowego Tomasza Raczka." Tomaszów Nowaków w Polsce pewnie mamy tysiące, ale może o tego chodzi ? https://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1144271
06-04-2022, 19:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2022, 19:12 przez fire_caves.)
W KRS jest Nan Media sp. z o.o. zarejestrowana w 2020 roku. Prezes Ewa Ciszewska. KRS 0000859325
06-04-2022, 22:28
Nie jestem przekonany czy aby na pewno Nan Films jest dystrybutorem na rynek polski (być może zagraniczny) wydań FINA. Nie wiem czy ktoś pamięta ale 007 Zgłoś się, Janosik, Ekstradycja (wydania zagraniczne) na blu-ray też byli dystrybutorem przez pewien czas ale stracili/sprzedali tą dystrybucje na rzecz firmy StudioN (ten sam który wydał Terminatora 2) wiec lepiej niech zostanie może FINA? PS Jak coś to można dopytać u źródła nanfilmsllc@gmail.com ![]() |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |