Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › Na luzie
1 2 3 4 5 Dalej »

Góry

Strony (14): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14 Dalej »

Opcje tematu
Góry
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

13-07-2019, 19:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2019, 19:16 przez Daras.)
(12-07-2019, 08:51)Gieferg napisał(a):  
Cytat:Granaty to niby najłatwiejsza część Orlej Perci, ale na te trudniejsze już nie mam ochoty
Już nieaktualne.
Nabrałem ochoty na odcinek Kozi Wierch-Granaty Smile

A jednak sportowiec. Smile
Na marginesie, dobry wybór. Ten szlak należał do moich debiutanckich, o ile dobrze pamiętam.
Po wszystkim wklej jakąś fotkę. Szkoda tylko, że zdjęcia nie oddają tej głębi. Przydało by się 3D. Wink

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

13-07-2019, 20:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2019, 20:10 przez Gieferg.)
Ja tam zdecydowanie wolę robić filmy (zdjęcia niby też, ale to drugorzędna sprawa dla mnie), ostatnio z Granatów nagrałem 100 minut materiału dwoma kamerami (sportowa Yi i ręczny Canon Legria), wyszedł z tego ostatecznie 38 minutowy film.

Tak czy inaczej masz rację - wrażenia jakie te widoki robią na żywo ani zdjęcia, ani filmy nie oddają.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

13-07-2019, 21:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2019, 22:14 przez Daras.)
To świetna okazja abym wspomniał o swoim eksperymencie zawiązanym z postrzeganiem przestrzennym (w kontekście właściwości ludzkiego oka.) Jak wiemy wrażenie 3D powstaje w mózgu na skutek interpretacji obrazów rejestrowanych przez dwoje oczu. Z kolei „świat staje się płaski” podczas obserwowania go tylko jedną źrenicą.
Co siedząc w kuchni zaobserwowałem oglądając krajobraz przez jedną „patrzałkę”? Ano, gdy zacząłem wolno poruszać głową „uwidoczniła się przestrzeń” pomiędzy poszczególnymi planami (firanka - fałdy firanki - nieco zakurzona szyba okna - dalsze obiekty). Wnioski, nieco swobodne i zapewne wymagające dalszych analiz:

1. Świat widziany jednym okiem wydaje się płaski.

2. Ten sam krajobraz postrzegany jednym okiem w ruchu daje iluzję przestrzeni. Ważny tu jest tak zwany sztafaż – w uproszczeniu przedni plan, jako punkt odniesienia.

3. Podsumowując - aktywny pojedynczy obiektyw może niekiedy ukazać coś, co nazwałbym efektem pomiędzy 2D a 3D.
Zatem filmuj, Gieferg. Filmuj! Po wszystkim wklej jakiś fragment.

P.S.
Jak filmować przepaść? Wink
Niekiedy dobre efekty można uzyskać trzymając jedną ręką łańcuch, a drugą kamerę. Jednak powstają tu pewne ograniczenia. Oczywiście większą swobodę w operowaniu urządzeniem zapewnią dwie kończyny górne w czasie, gdy nogi oplatają rzeczony łańcuch. Można wówczas wisieć głową do dołu. Osoby bywające w cyrku zapewne wiedzą o co  mi chodzi.

EDIT:
Doprecyzowując powyższe odradzam kolegom lakierki.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

21-08-2019, 09:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2019, 09:31 przez Gieferg.)
Wyrównaliśmy wczoraj rachunki z Bystrą (2248 m.n.p.m.), widoki jak mało gdzie. \

--EDIT--

Szpiglasowy Wierch zaliczony Wink

--EDIT--

Pochodziłem z rodzinką po Karkonoszach - Śnieżka, Szrenica, Słonecznik, Skalny Stół - niby fajnie, ale dupy nie urwało. Po Tatrach inne polskie góry już nie robią wrażenia. No a tłumów jak na Śnieżce to nawet na Giewoncie nie było.

Odwiedziłem tam siedem schronisk, a wśród nich w pamięć zapadło jedno - nad Łomniczką - podchodzi sie tam i już widać, że coś nie tak, zaniedbana rudera straszy już z daleka, w środku ciemno, prądu brak, za kibel liczą 4 zeta, za ladą gość z czołówką, który nie bardzo rozumie co się do niego mówi. Zastanawiałem się, czy z zupy nie wyłowię ludzkich palców, ale ostatecznie nie zdecydowalismy się tam kupować nic do jedzenia, później sprawdziłem i wychodzi na to, że to "schronisko" (raczej bufet turystyczny), w ogóle nie powinno działać, bo w zeszłym roku je oficjalnie zamknięto. Można by tam niezły thriller nakręcić Tongue
Za to polecam sam szlak na Śnieżkę, przy którym mieści się ten podejrzany przybytek, przez chwilę można się poczuć jak w Tatrach.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

23-08-2019, 13:28
Z dzieciństwa pamiętam poniższe zasady:

Cytat:
Jeżeli burza zastanie nas poza domem należy: jak najszybciej znaleźć bezpieczne schronienie, unikać przebywania pod drzewami, unikać przebywania na otwartej przestrzeni, jeżeli znaleźliśmy się na otwartej przestrzeni – znaleźć, o ile to możliwe, obniżenie terenu (starajmy się nie być najwyższym punktem) i kucnąć (nie siadać i nie kłaść się) ze złączonymi i podciągniętymi pod siebie nogami. Nogi powinny być złączone, ponieważ w przypadku uderzenia pioruna, na skutek powstania różnicy napięć (tzw. napięcia krokowego) może dojść do przepływu prądu między stopami.

Reszta tu:
https://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/burza-poradnik2018.pdf

Poszkodowanym podczas ostatniej burzy miłośnikom Tatr życzę szybkiego powrotu do zdrowia. W górach rozsmakowałem się na początku lat 80 – tych. Nigdy nie słyszałem o  tragedii, której ofiarami stało się kilkadziesiąt osób naraz. Sad

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

23-08-2019, 15:08
Przez pryzmat liczby osób, które straciły życie porównywalna tragedia wydarzyła się w 2003. Pod lawiną zginęło ośmioro uczestników szkolnej wyprawy na Rysy. W tej grupie było sześciu nastolatków (16-18 lat). Tutaj można trochę poczytać o tym: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lawina_w_Tatrach_(2003)
W 2010 powstał film o tych wydarzeniach, "Cisza" w reżyserii Sławomira Pstronga. Osobiście jeszcze go nie widziałem

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

20-06-2020, 13:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2020, 13:41 przez Gieferg.)
[Obrazek: b3bc051317179137.jpg]

15.09.2019 - Palenica-Rysy-Palenica. Start 3:30, Morskie Oko 5:00, Czarny Staw 6:00, szczyt 9:30, powrót na parking 16:50, zahaczyliśmy o schronisko w Roztoce.

Wziąłem dwa dni wolnego z okazji dobrej pogody w Tatrach i rozprawiłem się z nie dająca mi spokoju górą. Kondycyjnie ten szlak to rzeźnia nieporównywalna z niczym na czym do tej pory byłem, myślałem, że wykituję na tych łańcuchach Big Grin
Za to przełączka mnie nie wzruszyła specjalnie.

------EDIT--------

Chodził ktoś coś w tym roku?
U mnie na razie skromnie - Barania Góra (1220 m n.p.m.) i Turbacz (1310 m n.p.m.), czyli bardziej taki wyrób góropodobny, przymierzam się do powrotu na Babią Górę i w Tatry ale to ostatnie jeszcze musi chwilkę poczekać.

----EDIT-----
Zeszłoroczne wspominki:

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

20-06-2020, 15:15
Dużo jest śniegu na szlaku?
W tym roku jeszcze nie byłem, a zdarzyło się że musiałem w lipcu zrezygnować z wejścia na Rysy, bo nie wziąłem raków.
Na szczęście Orla Heart jest bardziej nasłoneczniona i tam takich problemów nigdy nie miałem.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

20-06-2020, 15:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2020, 15:32 przez Gieferg.)
To było w zeszłym roku we wrześniu, wtedy śniegu na szlaku nie było wcale (tylko oblodzenia w kilku miejscach). Teraz pewnie jest sporo.
Na Rysy najlepsze sierpień-wrzesień.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

20-06-2020, 18:00
Oj, coś się zawiesiłem, wyraźnie napisałeś 15.09.2019 Smile

Czerwiec jest super, bo długie dni, intensywne kolory i zapachy, tylko potrafi być problematycznie w wyższych partiach, no i trzeba uważać na słońce, bo nie bierze jeńców  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 ... 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku