Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

HAL 9000: Archiwum

Strony (67): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 67 Dalej »

Opcje tematu
HAL 9000: Archiwum
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,516
Reputacja: 96

12-02-2023, 23:15
W tych starych filmach S-F, jest taka urocza naiwność, czego dzisiaj nie znajdziesz, często te filmy opierały się na ciekawym pomyśle, który w późniejszych latach był powielany np. "Inwazja porywaczy ciał".

(12-02-2023, 23:00)sebas napisał(a):  Nawet w nocnych scenach? Z mojego doświadczenia to właśnie w takich sytuacjach problemy z kompresją ujawniają się najwyraźniej.
Criterion UHD nie ma problemów z kompresją, jest tylko inne podejście do ziarna, nieco łagodniejsze, ktoś może napisać że mniej techniczne, a bardziej filmowe, ja się nie podejmuję  Tongue

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

13-02-2023, 00:13
(12-02-2023, 22:56)HAL 9000 napisał(a):  Mam dwa wydania UHD "Mulholland Drive"

To którego chcesz się pozbyć? Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

13-02-2023, 09:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2023, 09:52 przez misfit.)
(12-02-2023, 23:15)HAL 9000 napisał(a):  Criterion UHD nie ma problemów z kompresją, jest tylko inne podejście do ziarna, nieco łagodniejsze, ktoś może napisać że mniej techniczne, a bardziej filmowe

To się zowie filtrowanie detali wysokiej częstotliwości i nie nazwałbym tego czymś fajnym, wręcz przeciwnie Smile Ale fakt - w ruchu niełatwo wychwycić różnicę...

EDIT: Ogólnie zadaniem osoby zajmującej się kompresją nie powinno być poprawianie czy zmienianie czegokolwiek w obrazie, lecz takie wykonanie swojej roboty aby obraz po kompresji był jak najbliższy plikowi źródłowemu. Najlepiej aby oba pliki przed i po, były od siebie nie do odróżnienia.
Nie jest to proste, bo może nie każdy wie, ale te nasze wypełnione po brzegi danymi BD50 czy BD100 stanowią zaledwie kilka procent całkowitej wielkości mastera 4K. Jest to jednak wykonalne Smile
Ale oczywiście tysiąc razy bardziej wolę już tego Pixelogica, z którego usług korzysta Criterion od np. francuskich klaunów (nie wszyscy z nich to partacze, ale większość z nich niestety tak) Big Grin

Tak poza tym miałem zapytać co z Blue Velvet - czekasz na edycję 4K, czy może po prostu film Ci nie podchodzi i nie chcesz go mieć w swoich zbiorach?

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

13-02-2023, 12:43
Ogólnie zgadzam się i dlatego zawsze powtarzam, że format 4K UHD nie jest dla mnie czymś ostatecznym, a jedynie kolejnym krokiem naprzód. Na moje oko, takie "filtrowanie detali wysokich częstotliwości" ma zdecydowanie mniejszy wpływ na obraz niż chroma 4:2:0, a przecież w większości przypadków widzom to nie przeszkadza, przynajmniej na razie, bo nasze wnuki mogą inne zdanie na ten temat, coś jak my dzisiaj o VHS.

"Blue Velvet" czeka na digi-packa 4K od Criteriona  Tongue
Mam nadzieję, że to kwestia maksymalnie roku, a z tyłu głowy liczę też, że pójdą za ciosem i wydadzą w przyszłości  serial "Twin Peaks" na UHD.
Pomarzyć ludzka rzecz  Wink

(13-02-2023, 00:13)Mefisto napisał(a):  To którego chcesz się pozbyć? Smile
Niestety żadnego, jest to na tyle dobry film, że warto mieć kopię zapasową w razie czego, ale myślę że niedługo ten film będzie w promocji 3 za 30 lub 2 za 25, bo dawno nie było.
Cierpliwości, sam czekam na taką promkę od SC, bo mam kilka tytułów do uzupełnienia.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-02-2023, 18:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2023, 18:17 przez HAL 9000.)
LUTY
Luty zapowiadał się bardzo nieciekawie, zwłaszcza po tym jak Zavvi zawinęło się z zagranicznych rynków.
Jak wiadomo życie nie znosi próżni, więc zarejestrowałem się i złożyłem już pierwsze zamówienia na Rarewaves. Zobaczymy jak u nich z wysyłką itd.

Większość zakupów z tego miesiąca pochodzi z amazonów, niestety z polskiego tylko jeden tytuł:
[Obrazek: zlQf4whm.jpg]
"Ostatni pojedynek" - pred895 znalazł ten film w dziale "gry planszowe", co fajnie obrazuje jaki tam jest bałagan.

W lutym kupiłem też sporo BD, sporo, bo 3 razy więcej niż w całym 2022 roku Big Grin
Zaczęło się od "Archiwum":
[Obrazek: PGEIH1Km.jpg]
Film polecił mi znajomy, który wie że lubię S-F. Przed zakupem oczywiście sprawdziłem (chyba na Netflixie) i spodobało mi się.
Archiwum wykorzystuje pomysł z powieści Philipa K. Dicka, ale  nie zdradzę z której, żeby nie zepsuć komuś seansu.

Tak ogólnie to nie wiem czy w przyszłości zdecyduję się na prezentację filmów dzieląc je na gatunki, co sugerował sebas, ponieważ wiele tytułów płynnie przechodzi z jednego w drugi i np. horror miesza się S-F itd.
Chyba, że znajdę jakiś klucz, np. filmy których akcja dzieje się w kosmosie lub coś w tym stylu, muszę to jeszcze przemyśleć.

[Obrazek: MJtOlgym.jpg]
"Pies andaluzyjski" - w końcu. Długo się zbierałem do zakupu, w podjęciu decyzji pomógł mi rabat na francuskim amazonie.
Chciałem mieć samodzielnie wydanie, ale nigdzie takiego nie znalazłem.
Dwa seanse już za mną, jeden był dla całej rodziny, bo byłem ciekawy komentarzy i nie zawiodłem się:
- takie filmy kręcili 100 lat temu?
- nie wiem co tu się wydarzyło Big Grin

[Obrazek: 729688.3.jpg]

Na płycie jest jeszcze "Śmierć w ogrodzie" ale nie polecam, niezły potworek z tego wyszedł, DNR zjada sam siebie i na drugim planie obraz pływa, pulsuje, cuda się dzieją.
Brak też jakichkolwiek napisów.

Z Francji pochodzi również "Hulk"(PL) i "Czas mroku", w obu wypadkach duża poprawa względem BD.
[Obrazek: xZ9k1D3m.jpg][Obrazek: d87Twfsm.jpg]

UK
[Obrazek: 4I4jtAW.jpg]
Dwa pocieszne "potworne" filmy, oba zawierają dodatkowo wersje pokolorowane.
Ciekawie się obserwuje, jak w tych starych filmach prowadzone są wątki miłosne, a są zredukowane do minimum i w żaden sposób nie zamulają filmu.
Tak się działo nawet w filmach obyczajowych, śmiechłem jak oglądałem kiedyś "Olbrzyma", gdzie Rock Hudson jedzie kupić konia, córka sprzedawcy (Taylor) "pyskuje" mu przy obiedzie, cięcie, są małżeństwem.

[Obrazek: w0f7zv9m.jpg]
"Komandosi z Nawarony" - transfer gorszy niż ma Kino Lorber, ale musi wystarczyć, do czasu premiery 4K.

[Obrazek: k63TYil.jpg]
"Jeżeli..." i "Szpital Britannia"
Dlaczego nie wydano jeszcze "Szczęśliwego człowieka"???

[Obrazek: magob94m.jpg]
"Co jest grane, Davis?"
Transfer zbliżony do Criteriona, więc po co przepłacać.

[Obrazek: Ne2xixv.jpg]
"Pływak" - ciekawy pomysł, który aż się prosi o porządny remake.

[Obrazek: gOX77jIm.jpg]
"Medium" - dawno nie oglądałem, pamiętam oryginalny niepokojący klimat, mam nadzieję, że się  nie zawiodę.

Woody Allen - uzupełnienie kolekcji:
[Obrazek: zU35mhtm.jpg][Obrazek: 97I0rBKm.jpg]
"Hiszpański romans"  - zamówiłem amerykańskie wydanie na hiszpańskim amazonie i chwilę później zorientowałem się, że to przecież u nas wyszło - chciałbym zobaczyć swoją minę, na szczęście zdążyłem anulować.

Blue Underground
[Obrazek: WW7XJFF.jpg]
Tak jak lubię filmy fantastyczne, tak horrorów zawsze unikałem, więc jest to dział, gdzie mam dużo do nadrobienia, takie znane filmy jak "Krzyk" obejrzałem pierwszy raz dopiero na UHD.

[Obrazek: pFq9utum.jpg][Obrazek: pLCoQBgm.jpg]
"Finałowe  odliczanie"
Jest kilka filmów, w których żołnierze przenoszą się w czasie, ale jak do tej pory żaden film nie wykorzystał w pełni potencjału jaki w tym drzemie, a szkoda. Potencjału rozrywkowego oczywiście.
Najbliżej jest "W pułapce czasu" (G.I. Samurai | Sengoku Jieitai) film z 1979 roku.

W 2005 roku powstał remake "Misja 1549"(Samurai Commando - Mission 1549), ale jakoś nie mogę się do tego zebrać.

Severin
[Obrazek: YmAdDGUm.jpg]
"Perdita Durango" - nie znam tego filmu, ale widziałem zwiastun i przede wszystkim, w grudniu kupiłem wcześniejszy film Alexa "Acción mutante"(BD), a to jak raz zobaczysz to nie odzobaczysz Big Grin
Cieszy się dużym kultem, wśród moich znajomych z czasów VHS.
Nawiasem mówiąc, bardzo dobra jakość hiszpańskiego BD (są angielskie napisy).
Pojawiło się wydanie UHD, ale jest trudno dostępne i drogie.
Zajawki:

SHOUT! FACTORY
[Obrazek: fvdGKEo.jpg]
"Gry wojenne" pamiętałem jeszcze z kina, więc sprawdzałem czy kolory są OK (taki żarcik).

Criterion
[Obrazek: tRvGLPt.jpg]
[Obrazek: k8ZvpCP.jpg][Obrazek: 179BLno.jpg]
"Menace II Society" ma efektowny digi-pack i tak samo efektowną rysę na płycie UHD. Na szczęście na OPPO poszło bez problemów.

Second Sight
[Obrazek: DGA01u5.jpg][Obrazek: 7vF9p00.jpg][Obrazek: XnEZ1iF.jpg]
"Świt żywych trupów"
Mimo, że mało horrorów oglądałem, to coś tam jednak kiedyś widziałem, a ten film zrobił na mnie duże wrażenie i szybko stał się kultowy.
Jak to się stało że przegapiłem premierę UHD, nie mam pojęcia, rozmyślaniom na ten temat oddam się Big Grin

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

28-02-2023, 18:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2023, 18:36 przez Mefisto.)
(28-02-2023, 18:09)HAL 9000 napisał(a):  ciekawy pomysł, który aż się prosi o porządny remake.

Nie, nie prosi się.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-02-2023, 18:55
Ja to widzę inaczej, jest kilka miejsc do poprawy (końskie zaloty), i ogólnie poszedłbym bardziej w psychodeliczne klimaty, bo można  Tongue

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-02-2023, 18:58
(28-02-2023, 18:09)HAL 9000 napisał(a):  Jak wiadomo życie nie znosi próżni, więc zarejestrowałem się i złożyłem już pierwsze zamówienia na Rarewaves. Zobaczymy jak u nich z wysyłką itd.

Szału nie ma pod względem terminów (ostatnio 3-5 tyg.) czy zabezpieczaniu przesyłek (zwykła koperta bąbelkowa). Do tego rozdzielają zamówienia na kilka wysyłek, więc PP ma dodatkowy zarobek, co sobie odbijam na rewardsach Wink Martwi też, że w ostatnim zamówieniu celnicy mi vat dowalili, ale może miałem pecha - kolejna w drodze, więc zobaczymy.
Ale niestety z każdym rokiem coraz mniej alternatyw dla poblokowanych pozycji z Amazon UK...

(28-02-2023, 18:09)HAL 9000 napisał(a):  "Medium" - dawno nie oglądałem, pamiętam oryginalny niepokojący klimat, mam nadzieję, że się nie zawiodę.

Wydanie jako takie jednak dość spora żenua. Trzeba się bardzo postarać żeby sprawić aby BD było pod prawie każdym względem słabsze od VOD, tym razem się udało Big Grin

Daj znać co tam jest za transfer w tym hiszpańskim "Husbands and Wives", bo też ew. byłbym zainteresowany.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod

28-02-2023, 19:17
(28-02-2023, 18:58)misfit napisał(a):  Szału nie ma pod względem terminów (ostatnio 3-5 tyg.) czy zabezpieczaniu przesyłek (zwykła koperta bąbelkowa). Do tego rozdzielają zamówienia na kilka wysyłek, więc PP ma dodatkowy zarobek, co sobie odbijam na rewardsach Wink Martwi też, że w ostatnim zamówieniu celnicy mi vat dowalili, ale może miałem pecha - kolejna w drodze, więc zobaczymy.

Ten system przyznawania punktów fajny, coś takiego u nas Gandalf miał, ale wieki tam nie kupowałem.
Mam nadzieję, że mi celnicy odpuszczą, ale dzięki za info, będę psychicznie przygotowany  Tongue

(28-02-2023, 18:58)misfit napisał(a):  Wydanie jako takie jednak dość spora żenua. Trzeba się bardzo postarać żeby sprawić aby BD było pod prawie każdym względem słabsze od VOD, tym razem się udało Big Grin
Cóż, włączyłem na chwilę i faktycznie coś jest tam grubo nie tak Sad

(28-02-2023, 18:58)misfit napisał(a):  Daj znać co tam jest za transfer w tym hiszpańskim "Husbands and Wives", bo też ew. byłbym zainteresowany.
OK Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-02-2023, 19:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2023, 19:41 przez misfit.)
(28-02-2023, 19:17)HAL 9000 napisał(a):  Ten system przyznawania punktów fajny, coś takiego u nas Gandalf miał, ale wieki tam nie kupowałem.

Jak już zrobiłeś pierwsze zamówienia to kliknij w ikonkę "Rewards", a następnie zerknij w "Ways to collect". Łatwe punkty do zebrania, urodziny jakby co możesz sobie ustawić za miesiąc i koniec końców wpadnie 5 funciaków do wykorzystania przy następnym zamówieniu.

Cytat:Cóż, włączyłem na chwilę i faktycznie coś jest tam grubo nie tak Sad

Jak porównywałem kilka lat temu do vod.pl to wyszło mi, że na BD jest dużo większy DNR, do tego wielgachny black crush i obraz przeformatowany z 1.66:1 do 16:9.

Odpowiedz
Strony (67): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 67 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku