Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Pozostałe › O stronie i forum › FilmoSkop
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania?

Ankieta: Jakie preferujesz fotki główne dla wydania?
Wszystkie na wprost
Wszystkie ukośne z widocznym grzbietem
Steelbooki, wydania grubsze oraz niestandardowe ukośnie, pozostałe na wprost
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (2): « Wstecz 1 2
Opcje tematu
Jakie powinno być zdjęcie główne wydania?
Online HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,809
Reputacja: 117

30-04-2026, 19:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2026, 19:45 przez HAL 9000.)
No niestety, ale różnic w zdjęciach steelbooków jest znacznie więcej niż podajesz, więc STOP FAKE  Tongue

[Obrazek: thumb-lg-3621054-apocalypse-now-limited-...tra-hd.jpg][Obrazek: thumb-lg-1366515-final-fantasy-xv-kingsg...raydvd.jpg][Obrazek: thumb-300x300-18763-Zrzut%20ekranu%20202...201329.png][Obrazek: thumb-300x300-36868-202695.jpg][Obrazek: thumb-lg-5218453-oni-zyja.jpg][Obrazek: thumb-300x300-57663-814jbtt7DjL._SL1500_.jpg][Obrazek: thumb-lg-174013-teenage-mutant-ninja-tur...elbook.jpg][Obrazek: thumb-lg-163380-identify-steelbook-br.jpg][Obrazek: thumb-300x300-99864-818GBMehuXL._SL1500_.jpg]

Jeżeli uważasz, że to jest taka sama różnica jak obrazek "na wprost" ze slipem lub bez, to znaczy że trollujesz   Tongue
Nie ze mną te numery, ale jeżeli naprawdę Ci to przeszkadza, to jest proste rozwiązanie o którym już wspominałem, czyli główna fotka bez slipa.

Szach-mat  Big Grin  

Pamiętajmy, że steelbook to tylko jeden rodzaj opakowania, a przecież jest cała masa innych, których fotki mają mieć widoczne grzbiety - właśnie dodałem coś takiego do kolekcji:
[Obrazek: thumb-300x300-98000-813ao5l5InL._SL1500_.jpg]

Nie będę wszystkich rodzajów ujęć i kątów pod jakimi są robione zdjęcia takich wydań wrzucał, bo nie o to chodzi, można się domyślić jaki tu panuje nieład.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 159
Reputacja: 11

30-04-2026, 20:55
(30-04-2026, 15:59)paniron napisał(a):  To dla mnie to jest prawie ten sam problem jak ponizej, gdzie mamy fotki na wprost
Tylko w tym wypadku dalej dałoby się to ujednolicić poprzez obcięcie pudełka. Zdjęć z widocznym bokiem nigdy nie ujednolicisz, chyba, że wszystkie wykona ta sama osoba pod tym samym wymierzonym kątem.

Zgadzam się natomiast, że jak mamy zdjęcie z bokiem to łatwiej się zorientować, które wydanie jest które, bo na filmoskopie często umyka informacja z jakim wydaniem mamy do czynienia. Jak nie ma zdjęć w galerii to czasem pozostaje rozpoznawać po rodzaju opakowania. Nie wiem czy nie przydałaby się osobna rubryka na "tytuł wydania" tj. przykładowo "Peking Opera Blues Limited Edition 4K UHD", choć patrząc po sklepach to też różnie bywa z tymi tytułami.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,118
Reputacja: 97

30-04-2026, 21:06
Ja mam wrazenie, ze caly czas sie rozmijamy.
(30-04-2026, 19:33)HAL 9000 napisał(a):  Jeżeli uważasz, że to jest taka sama różnica jak obrazek "na wprost" ze slipem lub bez, to znaczy że trollujesz
Nie troluje. Ja nie napisalem ze nie widze roznicy, chodzilo mi o to, ze dla mnie to ta sama kategoria, ten sam kaliber problemu.
Wiadomo, ze wolalbym zeby foty steelbookow (i kazdego innego wydania) byly robione przez tego samego fotografa, pod tym samym katem i swiatlem, ale tak nie jest.

Teraz jak tak mysle, to nie nastraja mnie pozytywnie, nie sama mozliwosc, ze od teraz bedziemy wrzucac tylko fotki ''na wprost'', ale co z tymi 45000 wydan, ktore juz sa wprowadzone?
Gdyby od poczatku filmoskopu tak bylo robione to mysle, ze w ogole bysmy nie musieli robic ankiety.

Zalozmy, ze wygra opcja - okladki tylko na wprost (aktualnie tak to wyglada), ilu z nas zmieni okladki w wydaniach, ktore sami juz dodalismy, i mamy w swoich zbiorach?
Ja uczciwie napisze, ze na pewno nie bede sie wyrywal, do zmiany fotek wszyskich wydan arrow czy inncyh kolekcjonerek, ktore posiadam i to bynajmniej nie dlatego, ze stoje w opozycji do tych zmian.

Bez uszczypliwosci, bo sam wprowadzilem ilestam wydan z bledami (tylko Kirek wie ;P) ale na przykladzie, ktory sam podales: Deep Cover - okladka byla zla, bo z grzbietem. Te wydanie ma prawie 5 lat. Po Twoim poscie, wszedlem na amazon i od razu mialem fotke ''na wprost'', ktora ustawilem jako glowna. 30 sekund roboty. Jeszcze raz powtarzam, to nie jest uszczypliwosc z mojej strony. Sam czasami sie lapie, ze szukam wydania, ktore posiadam juz jakis czas ale na filmoskopie go nie ma, choc wydawalo mi sie ze powinno byc, ze je dodalem, albo widzialem.

Wobec powyzszego trudno mi uwierzyc, ze kazdy teraz sie zmobilizuje i poprawi fotki steelbookow i boxow chocby w swoich kolekcjach...

Ktos powie, OK dobra, to przynajmniej nowe wydania wprowadzajmy po nowemu. No ok, a co ze starymi? Jezeli zostawimy stare, albo te 10 osob z forum sie zmobilizuje i zmieni 2% calosci, to jaki tego bedzie efekt?
Bedziemy mieli zarowno steele (aktualnie 336 stron na filmoskopie) i boxy (100 stron) - te wprowadzone do tej pory z fotkami z grzbietem, a nowe beda przybywaly na inncyh zasadach.

(30-04-2026, 20:55)adi90a napisał(a):  
(30-04-2026, 15:59)paniron napisał(a):  To dla mnie to jest prawie ten sam problem jak ponizej, gdzie mamy fotki na wprost
Tylko w tym wypadku dalej dałoby się to ujednolicić poprzez obcięcie pudełka. Zdjęć z widocznym bokiem nigdy nie ujednolicisz, chyba, że wszystkie wykona ta sama osoba pod tym samym wymierzonym kątem.

Tak, tylko ile osob obecych bedzie ujednolicac?

Ogolnie nie kupuje wersji, ze jest/bylo zle a jak zmienimy bedzie dobrze.

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 159
Reputacja: 11

30-04-2026, 22:06
(30-04-2026, 21:06)paniron napisał(a):  Ogolnie nie kupuje wersji, ze jest/bylo zle a jak zmienimy bedzie dobrze.
Tutaj chodzi raczej o ustalenie standardu wpisu na filmoskopie, czyli co stoi wyżej w hierarchii i która prośba o zmianę okładki ma pierwszeństwo. To jest raczej jest/było źle, ale ustaliliśmy jak powinno być i do tego dążymy w przyszłości.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

30-04-2026, 22:13
Nie wiem skąd masz takie wrażenie.
Dyskusja dotyczy co ma być głównym zdjęciem. Tu nie chodzi o żadne prośby. Zasady są już ustalone w temacie o dodawaniu wydań, część użytkowników chce je zmienić na stałe.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,624
Reputacja: 164

02-05-2026, 13:01
(30-04-2026, 15:03)paniron napisał(a):  No tak, tylko ze te niby 8 okladek ''bez standaru'' nie sa wynikiem braku standaru, ale raczej faktu ze nikt nie dodal poprawnej okladki.

NP. Deep Cover
Ja to zrobilem przed chwila, teraz wydanie wyglada tak:

[Obrazek: thumb-lg-15726936-podwojny-kamuflaz.jpg]

No i zamienił stryjek, bo teraz widnieje tam miniaturka zamiast okładki frontu w dobrej rozdziałce (czyt. większej od telefonu). Niestety widzę, że otworzyłem puszkę pandory, bo większość osób myli funkcjonalność filmoskopu (pod co podpada zdjęcie główne) z estetyką. To nie jest mural Warhola, żeby wszystko było równo i dobrze wyglądało.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

02-05-2026, 13:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2026, 13:38 przez paniron.)
Widzisz tam miniaturke? serio? Ja tez widze ''mniejsze'' zdjecie niz wydaje mi sie ze dodalem.
A te drugie, jak? Oba maja okolo 1200x1500 pikseli... sproboj kukisy wyczyscic.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,624
Reputacja: 164

02-05-2026, 15:14
OK, odświeżyłem i teraz jest dobrze. My bad.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,564
Reputacja: 239

01-06-2026, 11:30
Minął miesiąc od utworzenia ankiety, więc chyba można uznać, że wszyscy zainteresowani zdążyli zagłosować.
Wygrała opcja 'Wszystkie na wprost', w związku z tym w procedurze dodawania wydania w sekcji Okładka planuję:
dodać:
- Preferowane są zdjęcia wydań na wprost. Zdjęcia ukosem z widocznym grzbietem i grubością opakowania dodajemy do galerii.
oraz usnąć:
- dla wydań w steelbooku i zbiorczych preferowne zdjęcie ukosem, czyli takie gdzie widać grzbiet i grubość

Natomiast obawiam się, że nie rozwiąże to i tak wszystkich oczekiwań.
Zagadnienie 1: Zdjęcie wydania nie jest równoznaczne ze zdjęciem okładki, dlatego dla wydań w amaray bez slipcover/slipcase jeżeli do wyboru jest zdjęcie wydania ukosem lub zdjęcie na wprost ale tylko samej okładki (taki model często występuje przy wydaniach od Criterion z UK) to dla mnie pierwszym wyborem jest skos czyli zdjęcie gdzie widać również pudełko.

Zagadnienie 2: Zdjęcia steelbooków, gdzie to na wprost prezentuje tylko jego grafikę a alternatywą jest skos ale z widocznymi częściami j-card czy innych kartoników, w które są one pakowane. Preferuję zdjęcia, które pokazują wygląd wydania, taki jaki mamy trzymając je w rękach zaraz po zakupie czyli bez rozpakowania (oczywiście pomijam tutaj folię, która może powodować tylko odbicia i różnego rodzaju "zmarszczki" psujące wygląd fotki Smile). Jednak tutaj mam wątpliwości i nie potrafię odpowiedzieć, że zawsze wybiorę jedno rozwiązanie, bo pewnie sporo zależy od tego jak duży to będzie skos.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod

04-06-2026, 08:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2026, 08:46 przez paniron.)
Ja bym w obecnej sytuacji chyba wolal, zeby skoro okladki maja byc na wprost, to zeby nie bylo zadnych wyjatkow, bo namieszamy znowu...
Szczerze watpie, zeby kazdy sie do tych wyjatkow stosowal (pomijam, ze i tak sie pojawia rozne interpretacje). Duzo latwiej w praktyce jest zapamietac - glowna okladka zawsze ''na wprost''.

Odnosnie punktu pierwszego, to posluze sie przykladem Red Beard ponizej. Okladka, ktora byla/jest dostepna na amazonie/zavvi/HMV to ta po lewej - ktora mogla sugerowac jakis rodzaj slipcovera (tymbardziej ze kilka ostatnich wydan Kurosawy od BFI go mialo - ale raczej wydania 4K). Po premierze zmienilem okladke na te po prawej. Uzylem do tego programu paint ;-) funkcja kopiuj/wklej + zmiana rozmiaru. Takze polecam ;-)

[Obrazek: 91YSxQ4DkyL._AC_SX342_.jpg] [Obrazek: thumb-lg-36770945-rudobrody.jpg]

Jezeli chodzi o steelbooki, to tak jak pisalem wyzej, raczej bym preferowal nie robic wyjatkow - czyli tutaj tez ''na wprost''.
Tzn ja tak zamierzam dodawac nowe wydania, a jak ktos chce bardzo dodac cos pod ukosem, to chyba jest mi to obojetne.

Odpowiedz
Strony (2): « Wstecz 1 2

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku