Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

28-05-2024, 17:13
(28-05-2024, 16:58)misfit napisał(a):  Z paździerzowym fedexem jednak mieliście rację i przy odbiorze "darmowych" płyt kurier zażyczył sobie opłatę 52 zł
No bez kitu... To widzę, że jednak jestem w czepku urodzony...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

28-05-2024, 19:13
(28-05-2024, 16:58)misfit napisał(a):  Kind Hearts & Coronets - w praktyce można powiedzieć, że jest to SDR w kontenerze HDR. Ogólnie jednak świetny remaster + Davidowa kompresja z ładniutkim ziarnem. Skłamałbym jednak gdybym napisał, że jest spora różnica w stosunku do dołączonego remastera na BD, ale jeśli macie ten film w starszym transferze to nie ma się nad czym zastanawiać - upgrade obowiązkowy.

Mam ten remaster na BD z 2019 roku i tam jest nieco black crusha w porównaniu do starszego transferu - czy na UHD jest z tym jakoś lepiej?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

29-05-2024, 10:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2024, 10:08 przez misfit.)
Z detalami w ciemnych partiach obrazu jest troszkę lepiej na UHD vs BD 2019, ale wciąż starszy transfer gdzieniegdzie tutaj góruje. Jednak w trakcie seansu nie odczuwałem aby coś mi tutaj brakowało, no może poza kilkoma ujęciami w końcowych 15 minutach.
Ogólnie UHD i BD 2019 to jest ta sama rekonstrukcja, z tym, że w 4K ziarno jest bardziej sexy (również w ujęciach z efektami optycznymi) i z ciut lepszą szczegółowością obrazu. Poza tym AR 1.33:1 (UHD) vs 1.37:1 (BD) i wbrew temu co podaje blu-ray.com BD-100, a nie BD-66.

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

29-05-2024, 11:18
(10-05-2024, 16:57)misfit napisał(a):  Są róznice w dźwięku Atmos/TrueHD pomiędzy 2020, a 2023, ale głównie jeśli chodzi o kanał LFE. A czy ogólnie są znaczące różnice w 125 minucie? U mnie nie.

Dzięki za sprawdzenie. Z wykresów widać, że jest dokładnie ten sam przester w głośniejszych partiach filmu. Czasami wydaje mi się, że dźwięk w filmach jest traktowany trochę po macoszemu, jakby producenci zakładali (pewnie słusznie), że większość oglądających wykorzystuje głośniki telewizora lub ewentualnie soundbary, gdzie osiągnięcie poprawnej dynamiki jest niemożliwe i nikt nie zwróci uwagi na takie charczące pierdzenie. Sprawdzę z ciekawości ścieżkę audio na starym DVD, bo o ile pamiętam to tam nie było takich nieprzyjemnych dla ucha zniekształceń. Przy następnym seansie zobaczę też alternatywną ścieżkę DTS HD 5.1. Może jest lepsza pod tym względem.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

29-05-2024, 15:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2024, 15:59 przez misfit.)
Nie chcesz wiedzieć jak wyglądają wykresy audio np. w filmach Nolana Big Grin

Chwilowo nie przyłączę się do zabawy, bo od pewnego czasu mam ograniczony dostęp do pokoju z głośnikami. Dodam tylko, że im starszy film, tym większe prawdopodobieństwo, że Atmos jest w jakiś sposób spartolony. Tak więc oryginalne audio FTW. Ciesz się, że w ogóle jest 5.1 i do tego w bezstratnej postaci, bo często wyboru nie ma, ew. jest jeszcze ac3 5.1 zaszyte w TrueHD, do którego jest proste dojście, o ile masz np. OPPO lub Panasa 420/820/9000. I pod tym względem (i wieloma innymi) od kilku lat Sony to wzór do naśladowania.

Odpowiedz
Offline ce17
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 5

30-05-2024, 18:29
Tak jak myślałem. Ścieżka audio na starym DVD z Maską Zorro nie jest przesterowana (mimo oczywistych wad kompresji stratnej). Załączam obraz ścieżki niskotonowej.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-06-2024, 12:29
W czerwcu dwie nowości i dwa upgrade'y do UHD z BD:

[Obrazek: 1QUKAeC.jpg][Obrazek: 4SwXuTj.jpg][Obrazek: sA5flWQ.jpg][Obrazek: xfVskuA.jpg]

Chłopi z UK - angielskie napisy można wyłączyć, do wyboru jest też angielski i polski dźwięk. Golas bez dodatków, nie licząc zwiastuna. PL nie chciałem z kilku względów... Z tego co się zdążyłem zorientować polskie wydanie ma znacząco rozjaśniony obraz w stosunku do UK i USA, coś a'la jakby ustawiło się gammę niżej o 0,3-0,4 - nie mam 100% pewności, która edycja jest właściwa pod tym względem, ale zdecydowanie bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że to goście z Czerskiej coś namieszali, a nie Sony Pictures i brytyjski dystrybutor Smile Kolejna sprawa, na BD od Agory bitrate obrazu często spada do "streamingowych" poziomów - nie jestem pewien czy ma to swoje realne konsekwencje, ale się domyślam...

Monster - czyli najnowszy Koreeda. Także można wyłączyć angielskie napisy, poza tym wydanie bogate jest jeśli chodzi o dodatki, których jest łącznie 95 min (w tym The Making of Monster) + zwiastun.

Inni od Studio Canal - wcześniej miałem czeskie BD i nowy remaster miażdży go pod każdym względem. Obraz SDR/Rec.709, tak jak Criterion.

No i na koniec Gorączka, czyli nie licząc jednej sceny mamy tutaj pół-SDRa w kontenerze HDR. Bardziej filmowy obrazek i z lepszą komprechą w stosunku do mojego dotychczasowego BD od Warnera, kolorki jednak sobie trochę poprawiłem. Na nisko kontrastowy obrazek jednak ogólnie nie narzekam, może dlatego, że jeszcze mam dobrze w pamięci jak tego typu filmy wyglądały na moim projektorze Big Grin Współczuję też posiadaczom OLEDów z aktywnym ASBL...

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,474
Reputacja: 218

24-06-2024, 12:35
Francuzi widzę na plastiku oszczędzają i przycinają na dole ile się da Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

24-06-2024, 13:39
No maska Mbappe z niczego się nie zrobi... Brawo, wygrałeś test na spostrzegawczość Smile

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 638
Reputacja: 22

25-06-2024, 23:19
Te opakowania w ogóle są okropne. Steelbooki zresztą też. Moimi ulubionymi były te z początków DVD z tekturowym frontem. Może niepotrzebnie takie wysokie były, ale dzięki temu ładnie się prezentował artwork.

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 82 83 84 85 86 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku