Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 ... 8 Dalej »

Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość

Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23

Opcje tematu
Odtwarzacze Blu-ray - cena a jakość
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

12-03-2021, 10:52
(12-03-2021, 09:59)Kurgan napisał(a):  Najlepiej, gdybyś poszedł do pierwszego lepszego salonu audio Hi-Fi i w pokoju odsłuchowym miał kontakt z normalnym zestawem audio. Wtedy będziesz miał punkt odniesienia dlaczego nie warto słuchać we wskazany przez ciebie sposób muzyki.
Nie trać czasu, najlepiej by mu piosenki też czytał lektor i to w mono.
Poleć przy okazji jakiś adapter

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

12-03-2021, 11:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021, 11:22 przez Gieferg.)
Kurgan napisał(a):Najlepiej, gdybyś poszedł do pierwszego lepszego salonu audio Hi-Fi i w pokoju odsłuchowym miał kontakt z normalnym zestawem audio. Wtedy będziesz miał punkt odniesienia dlaczego nie warto słuchać we wskazany przez ciebie sposób muzyki.
Coś w stylu "zainwestuj w Ferrari, bo Oplem nie warto jeździć". Sorry, not interested.
Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć, tzn to że kwestia tego, że odtwarzacz BD się "nie nadaje" to pogląd głoszony przez ludzi o skrajnie odmiennym od mojego podejściu do muzyki, czyli nie ma co dalej drążyć tematu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

12-03-2021, 13:00
(12-03-2021, 10:52)Wolfman napisał(a):  Nie trać czasu, najlepiej by mu piosenki też czytał lektor i to w mono.
Poleć przy okazji jakiś adapter

Od dłuższego już czasu korzystam z Pro-Ject Debut Carbon ale wymieniłem wkładkę Ortafon 2MRed na 2MBlue. Nie chce się popsuć. Z nową wkładka jestem bardzo zadowolony. Tylko musisz wiedzieć, iż nie ma on wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego (co jest zresztą standardem w gramofonach) i zmiana obrotów 33 1/3 na 45 odbywa się poprzez zmianę paska na inne położenie na silniku. Na początek zabawy z gramofonem bardzo dobry sprzęt.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

12-03-2021, 13:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021, 13:12 przez sebas.)
(12-03-2021, 08:17)Kurgan napisał(a):  Upraszczając odtwarzacz blu ray nie nadaje się do odtwarzania muzyki z prostej przyczyny chodzi o DAC
Uproszczenie jest trochę za duże. Sam zresztą napisałeś dalej:

(12-03-2021, 08:17)Kurgan napisał(a):  wyjątkiem jest Panasonic UB9000, który ma przyzwoitą sekcję audio, ale jedynie (według jednego z testów na avtest.pl) na poziomie odtwarzacza CD za max 2k.
Od siebie dodam jeszcze Oppo 203 i 205 oraz Pioneera LX500 i LX800. Wszystkie mają przyzwoite przetworniki C/A (od AKM albo ESS), ale nie zgrają tak jak CD za te same pieniądze, bo są przede wszystykim odtwarzaczami UHD. To na spełnianie tej funkcji poszłą większość budżetu przewidzianego na koszt produkcji.
Każdy odtwarzacz BD który ma analogowe wyjście audio nadaje się do słuchania muzyki. Trzeba się tylko liczyć z ograniczeniami. Tanie BD nie mają nawet wyjścia cyfrowego na optyku lub elektrycznego, ale jeżeli już jest to, zgadzam się, pełnią rolę wyłącznie tzw transportu (nie transportera Wink ) i wtedy to przetwornik we wzmacniaczu ma wpływ na jakość dżwięku.
Podobnie było za czasów świetności DVD. Drogie Denony, Pioneery (seria LX) czy Marantze dawały radę jako odtwarzacze CD, ale oczywiście nie grały tak samo dobrze, jak CD w tej samej cenie.

(12-03-2021, 08:17)Kurgan napisał(a):  Ogólnie słuchanie audio to nie tylko źródło, ale cały system. Nie da się ograniczyć jedynie do źródła bez odniesienia się do wzmacniacza i kolumn. Bez odpowiedniego DAC, kabli, wzmacniacza i kolumn oraz dopasowania do akustyki pomieszczenia, nigdy się nie uzyska przestrzeni, głębi, dynamiki, detali, stereofonii i innych elementów kluczowych dla jakości dźwięku.
Zgoda, ale w tym całym łańcuszku jakość źródła (z mojego skromnego doświadczenia) ma najmniejsze znaczenie. Różnice w jakości dźwięku z odtwarzczy CD na tym samym poziomie cenowym są małe (zwaszcza w budżetowym przedziale cenowym). Trzeba cenę przemnożyć x2, x3 żeby coś więcej usłyszeć.
Wiekszość ludzi nie dba o coś takiego jak akustyka pomieszczenia, czy ustawienie kolumn (nawet audiofile nie przykładają do tego należytej uwagi) wiec wydawanie kasy na CD zamiast BD, bo przecież "BD się nie nadaje" jest właśnie bez sensu. Sprawę kabli w takiej sytuacji przemilczę. Jeżeli ktoś nie przykłada uwagi do całego toru akustycznego to ładowanie kasy w jeden jego element (w sumie nie tak ważny) jest właśnie marnowaniem pieniędzy. Dlatego jak najbardziej słuchanie CD z odtwarzacza BD ma sens (np. w przypadku Gieferga) jeżeli cały tor akustyczny jest na tym samym poziomie co ten BD. Jak sobie Gieferg podłączy optykiem za 200zł ten BD do TV to i tak nic to nie zmieni (chociaż mam dziwne wrażenie, że Gieferg nas wkręca z tym TV)...
Pozatym, większość ludzi słucha po prostu muzyki i ważne jest dla nich jak to "gra", ale w sensie interpretacji.
W środowisku audiofilskim dominuje jednak słuchanie sprzętu, przy pomocy muzyki od trzeciorzędnych artystów (słynna już Sara K.). Żeby była jasność, nie oskarżam Cię o to, ale znam trochę to środowisko i widzę przedziwne rzeczy: podstawki pod kable, grające kable USB za kilka setek polskich złotych, podstawki antywibracyjne pod streamery, itp, no i masę kiepskich pod względem artystycznym płyt (ale dobrze zrealizowanych).

(12-03-2021, 09:59)Kurgan napisał(a):  Najlepiej, gdybyś poszedł do pierwszego lepszego salonu audio Hi-Fi i w pokoju odsłuchowym miał kontakt z normalnym zestawem audio. Wtedy będziesz miał punkt odniesienia dlaczego nie warto słuchać we wskazany przez ciebie sposób muzyki.
W ten sposób warunkujesz korzystanie z dóbr kultury zasobnością portfela. Zawsze warto słuchać muzyki. Zawsze warto oglądać dobre filmy. Dobra muzyka nie stanie się gorsza pod względem artystycznym tylko dlatego, że słuchasz jej na tanim sprzęcie. To jest bezsensowne ograniczenie. No bo od jakiej kwoty system jest godny tego, żeby słuchanie na nim na muzyki miało sens? Od 2000 złoty za element, czy od 20000 złotych? Zawsze znajdzie się ktoś ktoś kto przebije cenowo Twój zestaw i powie, że na takiej tanioszce to nie ma sensu. Potrzebne są srebrne kable od Silitecha z serii Trilple Crown, pod nie podstawki po 600 zł sztuka, CD Ayona CD35 HF, a może cos droższego, monobloczki od Krella albo od razu od Dana D'Agostino, tudzież wzmacniacz lampowy na triodach SE (bo przecież tranzystory się nie nadają do słuchania muzyki), koniecznie z transformatorami wyjściowymi nawijanymi srebrnym drutem, przez dziewicę, w blasku pełni księżyca i tak dalej... Czyli w systemik w cenie kawalerki, bo ktoś taki ma i twierdzi, że w systemie za powiedzmy 20000zł to, jak byłeś łaskaw napisać: " nigdy się nie uzyska przestrzeni, głębi, dynamiki, detali, stereofonii i innych elementów kluczowych dla jakości dźwięku." I co wtedy?

(12-03-2021, 09:59)Kurgan napisał(a):  Tracisz bardzo dużo słuchając w ten sposób muzyki.
Co nie zmienia faktu, że dalej słyszy.

(12-03-2021, 10:19)prodarek napisał(a):  Wystarczy kupić przykładowo optyczny kabel THOMSON za 10-16zł i porównać go z kabel optycznym SUPRY za ~200zł i przekonać się że w domenie cyfrowej są również różnice a nie jak to się mówi tylko zera i jedynki...
Tylko, że podajesz skrajny porównanie. Za 10-16zł nie masz gwarancji, że coś jest sprawne, nawet kabel. Ponadto jak kabel optyczny miałby zmieniać sygnał zakodowany w SPDIF, czyli zamieniać zera na jedynki i odwrotnie, akurat tak, żeby nie wytworzyć glitchy, a wytworzyć inną, powtarzalną sygnaturę brzmieniową i jednocześnie omijać wszelkie informacje synchronizujące. Podobnie sprawa ma się z kablami USB.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

12-03-2021, 13:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2021, 13:18 przez Gieferg.)
Cytat:chociaż mam dziwne wrażenie, że Gieferg nas wkręca z tym TV

Nie wkręcam. Od dobrze ponad roku nie mam w domu sprzętu dedykowanego do CD ani żadnych głośników prócz tych od kompa (a kina domowego nigdy nie miałem i nie potrzebuję). I nie wiem czy i kiedy się to zmieni.
O ile w przypadku obrazu mam określone wymagania, tak w przypadku dźwięku są już zdecydowanie mniejsze. Co prawda nie posunałbym się do słuchania z kaset (choć już w filmach na Blu audio z VHS jest w użyciu często), a skompresowane, szeleszczące audio mnie irytuje, ale nie ma we mnie absolutnie nic z audiofila.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

12-03-2021, 13:24
(12-03-2021, 13:16)Gieferg napisał(a):  nie ma we mnie absolutnie nic z audiofila.
Ja się z tego, całe szczęście, wyleczyłem.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Kurgan
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28
Reputacja: 1

12-03-2021, 13:48
Sebas zasadniczo zgadzam się z tobą w pełni. Nie warunkuje korzystania z dóbr kultury od zasobności portfela. Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, iż czasami warto zobaczyć o co chodzi z jakością dźwięku, z przyjemnością ze słuchania. Mieć punkt odniesienia czy warto upierać się przy dotychczasowej praktyce, w szczególności że różnica pomiędzy głośnikami tv a tanim wzmacniaczem to przepaść. Znam wiele osób, które dopiero kiedy miały możliwość posłuchania w dobrej jakości dźwięku poczyniły zmiany w swoim sprzęcie w zależności od swoich potrzeb i możliwości.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

13-03-2021, 17:08
(11-03-2021, 19:00)Diocletian napisał(a):  (...)Trzy lata temu zepsuł się mój odtwarzacz CD i zmuszony byłem puszczać muzykę z odtwarzacza BD Panasonic ( na UB820 też nie da się słuchać) i to była katastrofa. Bas, wybrzmienia, różnicowanie nagrań, barwa, dynamika... wszystko zeszło na psy. Kupiłem sobie nowy CD player i znowu jest pięknie. Osobną kwestią są osobiste potrzeby i niektórym wystarczy mp3 128 kbps.(...)

Przerabiałem już na tym forum kwestię opisywania osobistych odczuć / wrażeń. Jak grochem o ścianę.
Przykładowo, z technicznego punktu widzenia video HD góruje nad SD tak, jak nie ma wątpliwości co do o przewagi obrazów 10 bitowych nad 8 bitowymi. Jednak co niektórzy oczekują na to dowodów. Bez sensu. Różnicę widzę - koniec kropka.  
Ostatnio analizowałem płytkę UHD z "Rokiem 1917" (2019) właśnie pod katem 8 bit vs 10 bit. Po ustawieniu w odtwarzaczu tej pierwszej wartości mój stu calowy ekran projekcyjny krzyczał DOŚĆ (problem z gradientem na niebie i takie tam).
Na marginesie. W salonie mam na stałe "zainstalowaną" wieżę z kolumnami (drzewo palisander) do słuchania płyt CD. Natomiast odtwarzacza UHD używam wyłącznie do oglądania filmów. Dziś sobota. Za jakąś godzinę go uruchomię. Cool

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Strony (23): « Wstecz 1 ... 19 20 21 22 23

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku