23-02-2021, 09:40
(22-02-2021, 23:01)vandel napisał(a): Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później.
Zatem ponowię próbę, tym razem przy dziennym świetle. Dobrze wiedzieć, że płyta jest do odratowania.
|
Płyta nie chce się odtworzyć
|
|
23-02-2021, 09:40
(22-02-2021, 23:01)vandel napisał(a): Tak był nalot i plamki na płycie. Poszło mimo tego. Starłem to później. Zatem ponowię próbę, tym razem przy dziennym świetle. Dobrze wiedzieć, że płyta jest do odratowania.
23-02-2021, 12:17
Panowie: Sprawdźcie swoje Brytyjskie wydanie The Road z Vigo czy na płycie nie ma szronu. Jakisz czas temu chciałem obejrzeć a tu zonk. Nawet Oppo nie chciało tego odtworzyć. Po wyczyszczeniu płyty tylko PS3 odtwarzało ten film poprawnie. Do oppo nie odważyłem się już włożyć tej płytki ponownie.
Unboxing >> YouTube
3 sezon Robina z Sherwood na DVD - kupiłem kilkanaście lat temu wydanie w digi i co wyjmę z pudełka żeby ponownie obejrzeć (co 2-3 lata do tego wracam), to od nowa muszę czyścić wszystkie płyty. Co ciekawe - Sezon 1&2 nie ma tego problemu i przypuszczam, że ma to coś wspólnego z nadrukiem na płycie.
23-02-2021, 13:36
(22-02-2021, 22:56)misfit napisał(a): Szczególnie na pudełkach UHD często zauważam u siebie taki dziwny nalot z widocznymi "kółeczkami" w środku pudełka - nie wiem, może dlatego, że na czarnych pudełkach jest to bardziej widoczne, a może powody są inne.To jest w większości pudełek amaray. "Kółeczka" to zapewne ślady po przyssawkach z linii produkcyjnej, a sam nalot to pozostałości procesu produkcyjnego. Może jakiś utrwalacz, czy nabłyszczacz który nie odparował całkowicie. Trzeba wyczyścić i już. W steelach i digipackach tego nie ma, bo to generalnie droższy produkt i byłoby to od razu widoczne. Tworzywo musi być przeźroczyste, żeby było widać grafikę. "Amaraye" są zaś robione po taniości. (23-02-2021, 07:19)Diocletian napisał(a): Jak do mnie przyjdzie paka z filmami to pierwsze co robię to czyszczę dokładnie pudełka z tego pieprzonego nalotu. Strasznie mnie on irytuje, ale mam też sporo filmów z drugiej ręki i zauważyłam, że wszyscy poprzedni właściciele mieli to gdzieś.To jest generalnie najlepsze rozwiązanie. (23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): przypuszczam, że ma to coś wspólnego z nadrukiem na płycie.Tak było z Terminatorem na DVD w digipack (pierwsze wydanie). Tam konkretnie było coś nie tak z utrwalaczem do nadruku, który z czasem zwyczajnie odparował i osiadł na drugiej stronie płyty. Generalnie, to zawsze sprawdzam płytę po zakupie, nieważne w jakim jest rodzaju opakowania. Kurz, ślady po palcach się dość regularnie zdarzają u konkretnych wydawców.
niespotykanie spokojny człowiek
23-02-2021, 14:13
(23-02-2021, 12:23)Mr.Hankey napisał(a): Oglądałem kilka tygodni temu, wszystko było ok.Moje wydanie to jakis exclusiv że slipem i książeczka w środku. Podejrzewam że to może ona sfermentowala w środku pudełka i oszronila płytę.
Unboxing >> YouTube
Też zawsze sprawdzam płytę po zakupie. Przykładowo niedawno kupiony trzeci sezon Westworld - płyty czyściutkie. Niecały miesiąc później robię sobie seansik, wyciągam płytę z pudełka, a ta jest uwalona po całości tym nalotem z pudełka. I tak ma się sprawa z 4 na 6 płyt. Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego ten nalot dużo częściej przenosi się na płytę z pudełka 4K UHD niż z BD. Inny proces produkcyjny ? No nic - zobaczymy czy to czyszczenie pudełka zaraz po jego rozfoliowaniu rozwiąże u mnie sprawę z powstawaniem tego nalotu na płycie po pewnym czasie. Oby tak było ![]() (23-02-2021, 12:17)pred895 napisał(a): Sprawdźcie swoje Brytyjskie wydanie The Road z Vigo czy na płycie nie ma szronu. Jakisz czas temu chciałem obejrzeć a tu zonk. Nawet Oppo nie chciało tego odtworzyć. Po wyczyszczeniu płyty tylko PS3 odtwarzało ten film poprawnie. Do oppo nie odważyłem się już włożyć tej płytki ponownie. U mnie wizualnie wszystko ok, przepuściłem płytę przez prawie 15 letni napęd, który ma na liczniku kilka tysięcy płyt i nie wykazał żadnych błędów. Czyli masz pecha :E
23-02-2021, 15:13
(23-02-2021, 12:50)Gieferg napisał(a): 3 sezon Robina z Sherwood na DVD - kupiłem kilkanaście lat temu wydanie w digi i co wyjmę z pudełka żeby ponownie obejrzeć (co 2-3 lata do tego wracam), to od nowa muszę czyścić wszystkie płyty. Sprawdziłem na wszelki wypadek wszystkie serie - płyty czyściutkie. Przy czym ja nie oglądam tak często - ze 2 razy przez te wszystkie lata wyciągałem to może
23-02-2021, 16:11
(23-02-2021, 14:14)misfit napisał(a): Zagadką pozostaje dla mnie dlaczego ten nalot dużo częściej przenosi się na płytę z pudełka 4K UHD niż z BD. Inny proces produkcyjny ?Może właśnie plastik o innych właściwościach elektrostatycznych? Teraz będę miał pretekst by oglądnąć wszystkie swoje wydania XD
23-02-2021, 16:52
Zagadka jest w sumie prosta do rozwiązania i chodzi o ilość wolnej przestrzeni pomiędzy spodem płyty a tacką w tych plastikowych pudełkach. Dopiero teraz zajarzyłem, że te obsmarowane płyty u mnie to głównie 2 i 3-płytówki w pudełku elite 11mm z dodatkową tacką na kolejne płyty (czyli spora część moich wydań UHD) i tam spód płyty niemal całkowicie styka się z pudełkiem. Podobnie jest w przypadku tego 6-płytowego Westworld. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |