Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Filmy
1 2 3 4 5 ... 14 Dalej »

Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024

Strony (2): « Wstecz 1 2
Opcje tematu
Prawdziwy ból (A Real Pain) 2024
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

05-03-2025, 17:04
To wszystko fajnie i pięknie, ale może przestańcie robić tutaj bałagan. Powtarzacie te same "dyskusje" od lat. Odpowiedziałem już piti198, że jego założenia co do fabuły filmu są błędne, więc nie ma co ciągnąć tego tematu. A na oceny zachowań użytkowników na forum też tutaj nie ma miejsca.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,825
Reputacja: 84

05-03-2025, 18:44
Obejrzałem żeby wyrobić sobie zdanie i moje założenia są takie same jak przed seansem.
W sumie to typowe przedstawienie takiej wycieczki bezczelnego, roszczeniowego żydostwa, co to uważa, że im wszystko wolno.
Kilka przykładów:

Scena na lotnisku w USA:
Culkin ma marychę i mówi: "Aresztują 2 Żydów za posiadanie trawki. Nieźle by to świadczyło o Polakach".

Warszawa scena zadumy pod pomnikiem bohaterów getta

a potem wygłupy, chamstwo, skaczą jak małpy, brak szacunku przed pomnikiem powstańców warszawskich
Ciekawe jakby to byli Polacy przed pomnikiem Żydów, to pewnie już byłoby aj waj na cały świat jaki to antysemityzm

W hotelu

Culkin chce zajarać ale są zamknięte okna i stwierdza, że tu jest jak w państwie policyjnym

W pociągu

Culkin gada coś o tym, że są w 1 klasie, jedzą wyszukane potrawy, a 80 lat temu zapędziliby ich do wagonów jak bydło

Kto by ich zapędził? Polacy?

W Kraśniku, gdzie omyłkowo wysiedli bo Eisenberg zaspał

Wsiadają na gapę do pociągu przejeżdżającego przez Lublin

-Nie damy grosza za bilety w naszej Ojczyźnie
-Byłej Ojczyźnie
-Wykopali nas za skąpstwo

Najbardziej śmieszna sytuacja była w knajpie żydowskiej
jedzą, gadają, a ten przewodnik mówi, że "jedzenie jest w porządku, ale muzyka trochę kiczowata"
A Culkin z pogardą na to: "antysemickie dupki"
A ten przewodnik stwierdza: "Nie wiem czy antysemickie, właściciele są Żydami"
I w tym momencie Culkin wyglądał jakby się zesrał, rura mu zmiękła, wydukał tylko przepraszam Big Grin

Jedyny Polak ukazany jako nierozumiejący ich żydowskiej tradycji z tymi kamykami, mówi żeby wzięli te kamyki sprzed domu, bo tam mieszka starsza kobieta i mogłaby się potknąć.

Lepiej grał ten Eisenberg, bardziej się wczuwał w rolę, a ten Culkin grał takiego typowego amerykańskiego luzaka, co to wszystko mu zwisa.
Pomijając tą całą otoczkę upamiętnienia tej babci/wycieczkę żydowską to zwykłe przeciętne filmidło, takie na 5,5-6.

Na plus widoki z Lubelszczyzny, miło było popatrzeć na Lublin itp

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

05-03-2025, 19:19
(05-03-2025, 15:28)piti198 napisał(a):  To coś nowego z Twojej strony, bo zazwyczaj to miałem od Ciebie wsparcie na forum.

Kupili mnie jak Judasza Big Grin

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

05-03-2025, 20:32
Piti198
Fajnie, że jednak się przemogles i doświadczyłeś Prawdziwego bólu.

Myślę, że jednak trochę naciągasz fakty pod swoją tezę. Jak sam zauważasz - w filmie de facto Polski i Polaków jest jak na lekarstwo. Miasta to przede wszystkim pokoje hotelowe. Polaków jest dwóch i to na sam koniec. Nie bardzo wiem jak można ten film odczytywać poprzez pryzmat stosunków polsko-żydowskich, jak to próbujesz czynić np. powołując się na scenę w pociągu.

Z kolei przyznasz chyba, że widać tam mocną krytykę postaw wykorzystywania Holocaustu i skłonności do rozgrywania karty antysemityzmu - np. w przywołanej przez Ciebie scenie w restauracji.

Co do sceny z pomnikiem to mam z nią podobny problem, podczas seansu czułem się niekomfortowo. Ale z perspektywy czasu muszę przyznać, że wpisuje się w groteskowy nieco obraz turystyki Holocaustu, ukazywany w filmie.

Jak dla mnie ten film jest bardzo mocno skupiony na Żydach i to przede wszystkim współczesnych. O Polakach tam po prostu film nic nie mówi.

Teraz z ciekawości doczytałem, że uwagę Eisenberga zwrociła reklama na jakimś portalu zachęcająca do wycieczek do Auschwitz w klimatyzowanych busach, z pobytami w wygodnych hotelach. Bez wysiłku. To zachęciło go do podjęcia tematyki komercjalizacji czy też wyjałowienia z emocji Holocaustu. I to właśnie przebija, jak dla mnie wyraźnie, w scenie w pociągu.

Przyznam, że w ocenie całego filmu przychylam się do Twojej opinii, że nic specjalnego. Ratują go w moich oczach pomysł, dość sensowne podejście do problematyki i aktorstwo. Co do tego ostatniego, no jednak Twoje stwierdzenie, że Culkin grał luzaka to jednak nietrafiona chyba diagnoza - ewidentnie jest to osoba w bardzo głębokim kryzysie psychicznym. Choć widzimy podejście trochę zahaczające o Lebowskiego, powiedziałbym, że ta postać oferuje jeszcze wiele więcej.

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,825
Reputacja: 84

06-03-2025, 00:06
Nigdzie w filmie nie jest wspomniane, że to Niemcy mordowali tych Żydów na Majdanku w okupowanej Polsce, osoba nie znająca historii może pomyśleć, że to Polacy zakładali obozy i mordowali Żydów.
Dziwne, że tak słabo ukazali co wyczyniali Żydzi na tych ich spędach, np:. zniszczenie, zasranie pokoi hotelowych w Krakowie.
Poza tym minus za ukazanie Polski jako jakiegoś zaścianku, pełnego starych, zniszczonych, obdrapanych budynków. Warszawa jest ukazana przez perspektywę blokowiska, jakichś straganów, dopiero gdzieś w tle majaczy Pałac Kultury. Serio? To nic poza tym nie ma w stolicy?
Chyba zależało im na ukazanie Polski jako jakiegoś kraju 3 świata, a ludzi jako zacofanych, nierozumiejących czyichś tradycji.

Odpowiedz
Strony (2): « Wstecz 1 2

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku