06-12-2019, 21:53
(06-12-2019, 21:46)MarianPaz napisał(a): Zauważ, że na trzecim porównania edycja BD ma mniej obrazu niż HDTV.
Na 99.9% Domellowi znowu coś nie zatrybiło ze screenami.
Rekonstrukcje cyfrowe na blu - ray od „Studio Filmowego Kadr”
|
06-12-2019, 21:53
(06-12-2019, 21:46)MarianPaz napisał(a): Zauważ, że na trzecim porównania edycja BD ma mniej obrazu niż HDTV. Na 99.9% Domellowi znowu coś nie zatrybiło ze screenami.
06-12-2019, 21:59
(06-12-2019, 21:33)gamertr9 napisał(a): Czy w tych starych DVD wydań "Nocy i dni" - przynajmniej w większości wypadków, nie było już przypadkiem OARu? Jeżeli tutaj by nie dali, to by był przypał straszny. Daras napisał: (...) 1. Kręcenie materiału z równoczesnym uwzględnieniem na wizjerze wersji 2.40:1 i 1.78:1 (o tym w korespondencji z panem Grzegorzem Kędzierskim). 2. Open Matte na etapie rekonstrukcji cyfrowej dla potrzeb telewizji (ze świadomością tego co się robi / widzi). (…) http://forum.filmozercy.com/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor?page=8 Tak jak już pisałem, dzięki uprzejmości osób zaangażowanych w polską kinematografię dotarłem do prof. G. Kędzierskiego. Cytat: (...) 3. Rekonstrukcja wykonana została w wesji Open Gate po to by do kin dać możliwość wyświetlania w standarcie 1:2,40 zaś w telewizji wypełnić kadr 16:9. Klatka z oryginalnego negatywu Super 35 jest wyższa niż wynikałoby to z proporcji ekranu 1:2,40 specjalnie po to by nie trzeba było obcinać boków kadru w projekcji telewizyjnej. Pozdrawiam Grzegorz Kędzierski http://forum.filmozercy.com/watek-kolekcja-polskich-klasykow-na-blu-ray-z-okazji-50-lat-studia-tor?page=8 Powtórzę, w mojej ocenie na płycie zastosowano Open Matte, czyli AR telewizyjny, nie OAR kinowy. Jeśli tak, zobaczymy więcej! Nie spotkałem w starych wydaniach DVD kinowego ratio. (06-12-2019, 21:46)MarianPaz napisał(a): W większości wypadków raczej nie ma powiększania obrazu upscalowania a jeśli już, to powinno być w niewielkim zakresie. Widzę, że nadal nie rozumiesz (tak, jak na forum KP). Nie mam ochoty tego wałkować ponownie. Napisz do Mofo.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
Tak możliwe że mu program coś znowu szwankuje aczkolwiek tak wyglądało kadrowanie w jednej ze scen HDTV na tle zwiastuna z OAR: ![]() ![]() Jak widać wycięto bez potrzeby obraz po bokach. Z reguły z wersjach kadrowanych widać odrobinę więcej po bokach ekranu. Przykład: ![]() (06-12-2019, 21:59)Daras napisał(a): Widzę, że nadal nie rozumiesz (tak, jak na forum KP). Nie mam ochoty tego wałkować ponownie. Napisz do Mofo.To ty jak zwykle myślisz o powiększeniu optycznym a nie cyfrowym a to dwie rożne sprawy.
06-12-2019, 22:22
Załóż nowy wątek ad vocem. Polecimy z tematem od podstaw sztuki fotografowania / filmowania do clou sprawy - obiecuję. Ale nie tu! Żeby było mi łatwiej: czy masz (zawodowe) przygotowanie fotograficzne / techniczne plus podstawy optyki / właściwości ludzkiego oka?
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
Daras daruj sobie, bo już mam dosyć dyskusji z Tobą z poprzedniego forum. Nie dogadamy się wiec nawet nie ma co zaczynać, także dobranoc. Edit jako ciekawostkę wklejam screeny z Vabank które były wykonane najprawdopodobniej z mastera. Z tego co już pisałem kopia w 4:3 już nie istnieje. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
06-12-2019, 22:34
(06-12-2019, 22:15)MarianPaz napisał(a): Tak możliwe że mu program coś znowu szwankuje aczkolwiek tak wyglądało kadrowanie w jednej ze scen HDTV na tle zwiastuna z OAR: Podobnie było w polskim wydaniu BD Krótkiego filmu o miłości - głupota ludzka nie zna granic. Ale na tych porównaniach Nie ma róży bez ognia mamy już przekadrowaną wersję do 16:9 w BD i HDTV i nagle ni z gruchy, ni z pietruchy w trzecim porównaniu na BD jest dodatkowo poucinany obraz po bokach i u dołu względem TVP 16:9. Dokładnie to samo miało miejsce wcześniej na tych screenach skopanych przez Domella więc jestem przekonany, że tu tkwi przyczyna.
06-12-2019, 23:10
Tu wartość porównawcza zrzutów spadła do zera (wychwyciłem to natychmiast już po pobieżnej analizie strony): Cytat:BD vs HDTV Oczywiście fragment powiększony wygląda fatalnie względem HDTV.
06-12-2019, 23:29
Bardziej poprzepalać obraz i usunąć ziarna już się nie dało w tych Vabankach ? Załamują mnie w sporej części te polskie "rekonstrukcje". Dziś przyszła do mnie paczuszka z Niemiec ze zremasterowanymi Wim Wendersami w podobnej cenie co te polskie rekonstrukcje. Obraz palce lizać ze skanu 4K, ktoś niezorientowany mógłby być przekonany, że ich rok produkcji to 2019r. a nie 1984 i 1991 - oczywiście bez żadnych tam DNRów, przekadrowania do 16:9, PAL Speedupa i innych tego typu bajerów. Do tego komentarz reżysera, materiały dodatkowe i 32-stronicowy booklet. Tak się dba o swoje dobro...
06-12-2019, 23:43
Tylko trzeba pamiętać, że większość z tych tytułów to remastery które były wykonywane na samym poczatku projektu rekonstrukcji, z różnym skutkiem i to blisko dekadę temu. Na zachodzie pewnie robiono by już im nową wersję, ale tym razem w 4K.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |