Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 26 Dalej »

Seksmisja

Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Opcje tematu
Seksmisja
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 648
Reputacja: 10

04-01-2024, 15:56
A masz pewność, że 1.37:1 to AOR (tj. w takim formacie był wyświetlany w kinach), a nie 1.85:1?
Bo ja takiej pewności nie mam. Chyba wszyscy ten film widzieliśmy po raz pierwszy w TV, ewentualnie VHS lub wczesne DVD. Na temat full frame/full screen wiele razy toczyły się tu dyskusje - może to też taki przypadek, że na potrzeby ekranów 4:3 odsłonięto to, co w kinie było niewidoczne?

P.S. imdb, który podaje tu 1.37:1 nie jest dla mnie do końca wiarygodny w kwestii polskich filmów.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

04-01-2024, 16:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2024, 16:15 przez Gieferg.)
OAR czy nie, w przypadku tego konkretnego filmu 1.85:1 (przynajmniej takie, jak w polskim wydaniu, a pewnie będzie podobne albo takie samo) to w szeregu ujęć praktycznie cenzura, więc nie ma opcji, żebym tak to oglądał, gdy mam wyrytą w pamięci wersję 4:3.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 394
Reputacja: 31

04-01-2024, 16:26
Z tego co pamiętam, kompozycja ujęć raczej zdecydowanie sugeruje, że oryginalnym formatem było 4:3, ewentualnie 1,66:1, ale już ładne parę lat nie widziałem Seksmisji, więc trudno mi w tej chwili powiedzieć. Natomiast zgadzam się, że w 1,85:1 kompozycje są niestety zaburzone.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

04-01-2024, 16:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-01-2024, 16:31 przez misfit.)
Kompozycja kadru w tym 1.85:1 po rekontrukcji raz po raz krzyczy do mnie kastrat i wątpię aby w takiej postaci Seksmisja była wyświetlana w kinach. Ale różne dziwne rzeczy mają miejsce na tym świecie, więc wszystko możliwe... Tak czy owak i dla mnie wersja 1.37:1 ma lepsze kadrowanie, a open matte gardzę w ponad 90% przypadków.
Abstrahując od kwestii AR, jeśli Vinegar będzie bazował na rekonstrukcji z 2011 roku to pozostaję pesymistą, nawet jeśli będą w tym nowym wydaniu jakieś dodatkowe poprawki. Ta rekonstrukcja jest spartolona na tak wielu poziomach, że nie sądzę aby dało się z niej sklecić coś sensownego.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,335
Reputacja: 150

04-01-2024, 17:55
Liczy się jednak fakt, że w ogóle wydają. Może wkrótce doczekamy się kolejnych tytułów - na przykład takich, których nigdzie nie ma, jak Kiler.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

04-01-2024, 18:45
Raczej to kwestia tego, że dzięki Szulkinowi, a w sumie to chyba przede wszystkim dzięki Żuławskiemu, ruszył nieco temat polskiego science-fiction. Niestety, właściwie wydano już wszystko, co w tej kategorii mieliśmy ciekawego do zaoferowania.

Odpowiedz
Offline Marioo
Grammar Nazi
Liczba postów: 848
Reputacja: 60

05-01-2024, 10:36
No idąc za ciosem, to wypadałoby jeszcze wydać dwie koprodukcje POL-NRD: Milczącą gwiazdę (1959) i Sygnały MMXX (1970). Wtedy można by stwierdzić, że mamy komplet polskiego sci-fi.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

05-01-2024, 17:45
Jeszcze Przekładaniec Wajdy. Plus może z mniej znanych pozycji coś by się jeszcze znalazło. Ale też nie dam głowy, że chodzi jedynie o SF, bo przecież wydali i Hasa, i rzeczony Żuławski składał się z kilku filmów.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec

05-01-2024, 19:32
(05-01-2024, 17:45)Mefisto napisał(a):  Jeszcze Przekładaniec Wajdy

O to to Smile Tylko telewizyjny format tego filmu raczej sprawi, że nieprędko zostanie wydany. Było jeszcze parę innych telewizyjnych filmów SF z Polski, niektóre sympatyczne, niektóre mierne.

(05-01-2024, 17:45)Mefisto napisał(a):  Ale też nie dam głowy, że chodzi jedynie o SF, bo przecież wydali i Hasa

Okej, myślałem, że mówimy o tych zagranicznych wydaniach przede wszystkim, a w tym wypadku obstawiałbym raczej łańcuch przyczynowy Na Srebrnym Globie -> inne Żuławskie -> Szulkin -> Seksmisja. Jeśli chodzi o polskie wydania, to ten Has to raczej taka osobna sprawa, niestety jeśli chodzi o pojedyncze wydania to była raczej posucha ostatnio, nie?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

05-01-2024, 19:41
(05-01-2024, 19:32)Pan Anatol napisał(a):  Okej, myślałem, że mówimy o tych zagranicznych wydaniach przede wszystkim

No tak - wydali Jak być kochaną przecież Smile

Odpowiedz
Strony (8): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku