Cytat: Seksmisji nie kupiłbym nawet gdyby wyszła na BD w 4:3 - dla mnie ta rekonstrukcja jest zbyt żenująca na wielu innych poziomach.
Ja bym kupił. I eksperymentował

A tak pewnie kiedyś poeksperymentuję na DVD.
Stwórzmy kilka petycji z prośbą o wydanie filmów na nośnikach
|
Cytat: Seksmisji nie kupiłbym nawet gdyby wyszła na BD w 4:3 - dla mnie ta rekonstrukcja jest zbyt żenująca na wielu innych poziomach. Ja bym kupił. I eksperymentował ![]() A tak pewnie kiedyś poeksperymentuję na DVD.
16-03-2023, 14:54
(16-03-2023, 13:35)Wiles napisał(a): Co to takiego, że sobie obejrzę za darmochę w sieci albo pobiorę, każdy tak robi.Tymczasem: https://www.telepolis.pl/rozrywka/telewizja-i-vod/zalukaj-wlaciciel-aresztowany-serwis-nie-dziala
16-03-2023, 15:29
I bardzo dobrze. Obawiam się jednak, że to niczego nie zmieni. Choć chciałbym się mylić.
(16-03-2023, 13:05)afflux napisał(a): Jednak z ciekawości napisze maila z zapytaniem do ministerstwa czy jest jakakolwiek wola aby wypuścić takie dzieła na rodzimy rynek i nie tylko, może jednak będzie więcej chętnych niż nam się zdaje. Super. Dzięki. Daj znać jak się przebijesz i będzie jakiś odzew. Nie zaszkodzi wspomnieć o wojnie - napisz coś w stylu, że archiwa można zbombardować, strony zhakować, a dzięki wielu tysiącom wysokiej jakości kopii rozsianych po całym świecie, nasze dziedzictwo nie zginie ![]() Oryginał "The Rules of the Game" został zniszczony podczas niemieckich bombardowań i ratujemy się kopiami, które przetrwały. (16-03-2023, 13:05)afflux napisał(a): Przykład z Faraonem pokazuje że nawet w tak wąskim gronie może umknąć informacja o zagranicznych wydaniach, notabene chyba zakupię Faraona, choć jak za blu ray to spora cena. Ja też mam zamiar kupić ten film, ale się nie spieszę, bo wiem, że będę oglądał go raz na dwa lata. Co innego taki "Giuseppe w Warszawie", to mógłbym kilka razy w ciągu roku, ale tego Niemiec raczej nie wyda, choć chętnie dam się zaskoczyć ![]() PS Temat petycji, to niestety nic nowego ![]() https://forum.filmozercy.com/watek-filmy-niewydane-na-blu-ray-petycja?pid=4918#pid4918
♥ J. S. BACH: 989 CD ♥
(16-03-2023, 13:05)afflux napisał(a): Co do potencjalnych klientów to faktycznie wieje pesymizmem, mam w pracy kolegę który ogląda "The Last of Us" nie z HBO MAX ale pirata. Na moje pytanie dlaczego nie wykupi sobie HBO? Odpowiada - po co?, jak wszystko jest w sieci. Dodam parę przykładów od siebie, pewnie większość z Was spotyka się codziennie z podobnymi postawami. Nie znam osobiście ani jednej osoby, która kolekcjonuje filmy na nośnikach fizycznych. Większość moich znajomych ma wykupiony dostęp do jakiejś platformy streamingowej. I tu już zaczyna się kombinowanie: ktoś składa się z kimś na pół, We trzech, czterech..., opłacają jeden abonament i dzielą się danymi do dostępu, ktoś inny ciągle bierze okres próbny w Amazon Prime i przed upływem 30 dni rezygnuje i zakłada nowe konto na innego członka rodziny żeby kolejny miesiąc oglądać za darmo, ktoś inny ogląda tylko to co za darmo w sieci i takie przykłady cebularzy można mnożyć. Jak kupiłem OLEDa, mało kto ze znajomych wiedział co to jest, prawie nikt nie mógł zrozumieć jak można dać tyle za telewizor. Przecież taki TV za góra 2000 zł też świetnie odbiera, nie opłaca się przepłacać. Filmy na BD albo jakimś UHD to wyrzucanie pieniędzy w błoto, różnica niewarta takich pieniędzy. Kolega z pracy, który uważa się za wielkiego znawcę i miłośnika kina głosi teorie, że filmy 4K są przereklamowane a różnice w stosunku do zwykłego HD są niewidoczne dla ludzkiego oka. Jak się okazało filmy ogląda często, głównie na...smartfonie. Myślę, że wielu ludzi ma takie podejście, zadowalanie się bylejakoscią za jak najmniejsze pieniądze zdecydowanie przeważa i między innymi dlatego rynek nośników wygląda jak wygląda. Na koniec dodam, że opłacam 3 platformy streamingowe (wszystkie sam, bez kombinowania ![]() ![]()
Gieferg napisał: Parę rzeczy jeszcze by się znalazło - kupiłbym Seksmisję, ale nie wykadrowaną do 16:9 a innej nie będzie więc zostaję przy DVD. Pewnie bym kupił "Jak rozpętałem II wojnę światową", "Samych swoich", serialowego "Wiedźmina" (!), który u nas nawet na DVD nie wyszedł, no i przede wszystkim sensowne wydanie "Ogniem i mieczem". Ale to wciąż ledwie kilka pozycji. Mam na DVD Pana Kleksa, który wyszedł jakiś czas temu na BD i jakoś nie zdecydowałem się na upgrade. No! ![]() ![]() Razim – bracie. ![]() Kiedyś udzielałem się na nieistniejącym forum Kino Polska. Wielokrotnie redagowałem i wysyłałem w imieniu forumowiczów pisma do: wydawców, instytucji, reżyserów, operatorów itp. Moje argumenty skutkowały odpowiedziami na każde zapytania! Ba, wobec rzeczonej upierdliwości przedstawiciele drugiej strony zakładali konta na Kino Polska reagując oficjalnie. Dziś wiem, że to wszystko można o kant dupy rozbić (pomijając merytoryczne wyjątki). Gdy zapytałem np. wydawcę projektu Martin Scorsese Presents Masterpieces of Polish Cinema o możliwość wydania pojedynczych płyt poza boxami, to w responsie przeczytałem, iż będą obserwować kolejne wpisy osób zainteresowanych. Jeśli dobrze pamiętam przedsięwzięcie było dofinansowywane przez państwo (?), stąd mieliśmy pozory zainteresowania. To tyle. Jesteśmy zbyt słabi oraz nieliczni. W podobnych sprawach więcej potrafiłem ugrać stając twarzą w twarz z „adwersarzami”. Rzucałem im wówczas na biurka petycje z podpisami osób zainteresowanych. Ale temat wykracza poza dyskusje na tym zacnym forum. Podaj link ze swoją petycją (zawsze wklejałem na KP projekty). Rozumiem, że ta istnieje. EDIYT: Poprawiłem irytujące mnie zdanie: Ale temat wykracza poza dyskusje poza zacne forum.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.
17-03-2023, 07:30
18-03-2023, 22:57
Jakby ktoś był zainteresowany, to na forum kmf ktoś podał link do następnej petycji. https://www.petycjeonline.com/chcemy_wszystko_wszdzie_naraz_na_blu-ray |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |