Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 8 Dalej »

Dźwięk przestrzenny

Ankieta: W jakim systemie dźwięku oglądasz filmy (przy założeniu dostępności takiej liczby kanałów na ścieżce dźwiękowej)?
Stereo
5.1
7.1
niestandardowo
nie interesuje mnie dźwięk
[Wyniki ankiety]

Strony (35): « Wstecz 1 ... 30 31 32 33 34 35 Dalej »

Opcje tematu
Dźwięk przestrzenny
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

30-07-2024, 22:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2024, 22:40 przez pred895.)
Tak więc w końcu przyszedł kabelek do wiatraczka a raczej kabelki x10, no i wiatraczek chodzi idealnie bezszelestnie. Nie mam żadnych wibracji kiedy leży na ampli i odpala/odcina się w trybie avr on/off. Tak więc jest to fajna domowa nie droga metoda chłodzenia swojego AVR. Jeszcze raz podziękowania dla prodarek za patent z taką metodą.

Edit: A tak to wygląda po instalacji. Kabelek pociągnąłem pod avr do portu usb na przodzie panelu i myślę, że wyszło spoko.
[Obrazek: MEV08LN_t.JPG] [Obrazek: MEV08LQ_t.JPG] [Obrazek: MEV08LT_t.JPG]

Edit: part II
Panowie jestem podczas seansu 4k Lost City of Z. Nie szczedze AVR, a wiatrak robi swoje i skrzynka jest praktycznie zimnia. Cały gorąc i syf świetnie wydmuchany. Super sprawa jestem mega zadowolony z tego praktycznego rozwiązania.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

31-07-2024, 13:36
(30-07-2024, 22:40)pred895 napisał(a):  Cały gorąc i syf świetnie wydmuchany.
Co do kurzu to może być różnie. Zależy od kierunku przepływu powietrza. Jak wdmuchujesz powietrze do obudowy, to tworzysz lokalnie nadciśnienie, a to sprzyja wypychaniu kurzu z obudowy. Jak wyciągasz powietrze z obudowy, to tworzysz lokalnie podciśnienie, a to sprzyja zaciąganiu kurzu do obudowy wszelkimi otworami, wiec trzeba sprawdzić, czy kurzu nie pojawi się w pewnych miejscach obudowy nieco więcej niż by się można było spodziewać...
Oczywiście, poziom hałasu może być też odrobinę inny w obu przypadkach.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

04-08-2024, 12:37
No ale kurz to najmniejszy problem najważniejsze jest zbicie temperatur. A co do samego pomysłu to efektywność w ten sposób wdmuchiwania powietrza jest znikoma a powodów jest masę: kratki obudowy = opór, nawarstwienie w środku płytek = opór, zaburzenie prawidłowej cyrkulacji dlaczego? urządzenia z reguły budowane są aby ciepłe powietrze uchodziło ku górze. Także nie polecam kombinować.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline eldian
Użytkownik
Liczba postów: 115
Reputacja: 9

25-07-2025, 11:20
Pytanie Smile
Próbuję podejść do tematu nagłośnienia. Narazie mam soundbar z LG, który był w pakiecie z c1, ale chciałbym coś więcej.
Tylko... Kompletnie się na tym nie znam.

Czy znacie jakiś sklep, który sprzedaje sensowne gotowe zestawy? Ktoś, kto nie zabierze miliona monet za niepotrzebne znaczki, a da fajną relację cena-jakość?

Odpowiedz
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,832
Reputacja: 84

25-07-2025, 20:16
Nie wiem jakie to są sensowne zestawy, ale znam sklep q21. Z tego co słyszałem, to jeden z lepszych w Polsce. Tu masz jakieś zestawy: https://www.q21.pl/category/zestawy-kina-domowego/1/description/price/asc/0. Ale nie ma tu amplitunera Yamahy RX-V6A w tych zestawach, a też jest dobry. Może lepiej wybrać osobno amplituner i dokupić do tego zestaw głośników i suba.
A w ogóle to najlepiej jakbyś napisał na jakimś forum to Ci tam doradzą, co i jak, np:. tu https://www.audiostereo.pl/forum/3-kino-domowe.

Odpowiedz
Offline Dusia
Użytkownik
Liczba postów: 218
Reputacja: 8

25-07-2025, 22:21
Eldian ile chcesz przeznaczyć pieniążków na sprzęt , jak duże masz pomieszczenie ? Jakie są Twoje oczekiwania co do jakości dźwięku ?? Jaki format dźwięku , 5.1 ,czy bardziej zaawansowany, jak Dolby atmos ? Dużą rolę odgrywa akustyka pomieszczenia , następnie sprzęt Smile

Odpowiedz
Offline eldian
Użytkownik
Liczba postów: 115
Reputacja: 9

27-07-2025, 15:59
Mam mętlik w głowie w tej kwestii i właściwie przy każdym pytaniu wymiękam.
Budżet? Pytanie, przy jakiej kwocie odczuje sensowną różnice względem soundbara. Ale na wstępie chciałbym się ograniczyć do 6-7k, z perspektywą rozbudowy systemu kiedyś.
Jaki format? 5.1 to minimum. Ale w sumie też chciałbym mieć możliwość ulepszenia (o ile możliwe). Mam tylko problem ze raczej nie umieszczę nic na suficie.
A pomieszczenie aktualnie (pewnie zmienię mieszkanie za rok lub dwa) ma 3m wysokości, od tv mam koło 3m kanapę.

Odpowiedz
Offline Dusia
Użytkownik
Liczba postów: 218
Reputacja: 8

27-07-2025, 19:25
Zacznę od końca… bardziej chodziło mi o wymiary pokoju w metrach długość- szerokość, skoro masz 3 m wysokości , to aż się prosi o podwieszany sufit i dolby atmos Wink ale jak nie masz takiej możliwości i zmieniasz lokum , to zostań przy rozwiązaniu 5.1 Smile żadne kolumny z nadstawkami dolby atmos nie dadzą takiego efektu jak , głośniki montowane w suficie.
Każdy jeden zestaw 5.1 zagra lepiej przestrzenie niż soundbar, i tu decyzja czy w przyszłości dolby atmos na 2 czy 4 głośniki w suficie ??
Jeżeli dwa to to na dzisiaj masz zestaw…

Za 6–7k możesz złożyć zestaw:
• amplituner (ok. 3,5–4k), 5.1.2
• zestaw 5.0 (ok. 3–3,5k),
• subwoofer dokupisz w następnym etapie rozbudowy
W salonie na miejscu sam wybierzesz odpowiednie elementy, bo jest tego dużoSmile chyba,że nie masz takiej możliwości… to podpowiem Ci jaki wybrać dobry budżetowy zestaw na początek.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

28-07-2025, 08:10
Amplituner obsługujący Atmos i zestaw 5.2.2 kupisz już za 1,8k.
Np. ten kupił niedawno mój ziomek i z jakimiś starymi Yamahami plus kompaktowy sub Jamo robi robotę.
https://allegro.pl/oferta/amplituner-denon-avr-x1700h-bluetooth-wi-fi-czarny-16767325273

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline czarodziejmarx
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 288
Reputacja: 10

28-07-2025, 19:52
No właśnie ja też sobie planuję kiedyś ampli do Atmosa i też właśnie czatuję na Denona z serii AVR-X. Niektóre mają Wifi i Bluetooth, niektóre Ethernet+Bluetooth, używki można wyrwać 600-1300 zł, wygląda na dobry deal.

Odpowiedz
Strony (35): « Wstecz 1 ... 30 31 32 33 34 35 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku