Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › O filmach i serialach › Ogólnie o kinie
1 2 3 4 5 6 Dalej »

Godzilla, King Kong i inne potworasy

Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »
Opcje tematu
Godzilla, King Kong i inne potworasy
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

17-02-2020, 16:32
(17-02-2020, 12:09)Andi napisał(a):  Rozbawił mnie ten fragment z Godzilli z 1973 Smile

"Godzilla" jest tak specyficznym cyklem filmowym - mowa tu o jego latach kreacji: 1954 - 1980 i okolice - że zdaje się być Uniwersum zbudowanym z tego, co jest nierzeczywiste. Pierwsze kilkanaście filmów z cyklu wychodzi naprzeciw wszystkiemu, co wtedy jak i dzisiaj rozumiemy pod pojęciem kina sci-fi. Gigantyczny, człapiący na dwóch nogach jaszczur, z apokaliptycznego zagrożenia, które było w stanie zniszczyć Japonię a potem może i ludzkość, stał się uosobieniem przyjaznego potworasa, który ma nawet syna, i który, o dziwo, potrafi... tańczyć, tak jak po pokonaniu Ghidorah, co widać poniżej, na krótkim wycinku z filmu "Inwazja Potworów" z 1965 roku. Heart

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,322
Reputacja: 175

30-04-2020, 15:27
Nigdy nie oglądałem ale z paczki ucieszyłem się jak dziecko myślałem że już przepadła ... swoją drogą myślę że wszystki steelbooki powinni w takie zabezpieczające slipcase pakować.

[Obrazek: ZdwYVPv.jpg]
[Obrazek: VCPhoI9.jpg]
[Obrazek: b6pfv9n.jpg]
[Obrazek: X37x1gY.jpg]

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

02-05-2020, 11:08
Film, jako część kolekcji, nie powiem, wygląda wręcz cudownie. I robi wrażenie iście niebagatelne! "Godzilla kontra Mothra", to film wyjątkowy. A to, co rzuca się w nim w oczy, to to, że melodyjnie, niczym w klimacie wierzeń, obrzędów czy tradycji krajów azjatyckich zaśpiewano, przy udziale liliputów z wyspy, dość ciekawą piosenkę: ni to dziękczynną, ni to chwalebną nutę, która co nieco miała w sobie nostalgii, jak i romantyzmu. Uniwersum Potworów - jeśli chodzi o kinematografię, to głównie zasługa japońskich dzieł, w tym najbardziej niezrównanego Ishiro Hondy. To od niego wszystko tak na prawdę, w 1954 roku filmem "Godzilla", na dobre się zaczęło.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

13-07-2020, 11:53
(13-07-2020, 11:16)prodarek napisał(a):  Nie ma nic lepszego w brudnym i zaszumionym obrazie jedyną realna i znaczącą różnicą jest ścieżka audio a nie takie pierdoły.

Jeśli to są pierdoły to Twoje screeny ukazujące różnice w skalowaniu obrazu z różnych urządzeń należy nazwać mega pierdołami.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

09-09-2020, 09:53
"Godzilla" to jedno z najbardziej rozbudowanych Uniwersów Tematycznych - jeśli tak by można to określić - jakie jak dotąd zostało wykreowane w kulturze masowej. Jestem obecnie w trakcie oglądania jego całej maści tworów filmowych, stanąwszy na 22 filmie od początku franczyzy - wybitności z 1954 roku, najlepszego według mnie obrazu kinematografii z wizerunkiem Godzilli, jaki kiedykolwiek powstał, uwzględniając również hollywoodzkie blockbustery. Przede mną 23 film od początku emisji franczyzy. "Godzilloversum" jest dość nierówne, naliczyłem się bodaj trzech rodzajów ,,genez" zmutowanego promieniowaniem przerośniętego jaszczura. I tak 23 obraz z serii to "Powrót Godzilli" z 1999 roku, rozpoczynający minicykl (Uniwersum w Uniwersum?) - trzeci od początku Kanonu, czyli tzw. Millenium.

W serii tematycznej Heisei "Godzilloversum", którą niedawno skończyłem filmem "Godzilla kontra Destruktor" z 1995 roku, Godzilla naprawdę wraca do korzeni, do pierwszych filmów z całego przepastnego Uniwersum! Jest ukazywany, takim jak powinien być kreowany od początku: jako solidny czarny charakter. Porzucono motyw kosmitów zsyłających potwory na Ziemię. Porzucono też klimat kina klasy B, nadając filmom z tej serii wyższą wartość produkcyjną, dostosowując się do standardów kina zachodniego: plany filmowe, plener, jakość techniczna ujęć, aktorstwo etc. Sam stwór jest wizualnie kreowany w tej serii naprawdę wyjątkowo dobrze, najlepiej w historii. Monstrum z Hollywood nie ma tej fizycznej namacalności co ta kreatura właśnie - jest zbyt agresywnie ,,obrabiane algorytmicznie". VFX effects temu stworowi nie służą.

P.S. A to, jak z Godzillą, wątkami, całym procesem filmowym będzie w cyklu "Millenium", zobaczymy niebawem.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

09-02-2021, 15:33
Jedyny król wśród potężnych, wręcz ogromniastych monstrów, jedyny, który zaszczycił popkulturę we właściwy sposób swoją prezencją w wielu filmach na przestrzeni lat, jest Kong. Moglibyście zapytać, dlaczego nie Godzilla (tak naprawdę to ,,Gojira")? Otóż monstrualny jaszczur będący nadal własnością TOHO, przechodził zbyt wiele zmian i dziwnych fluktuacji, zarówno w swej fizyczności, jak i genezie (bodaj były trzy, jak nie cztery rebooty całego kinematgoraficznego jestestwa Godzilli). Filmów z udziałem ,,megajaszczura" było zdecydowanie zbyt dużo, około 30: od totalnie kiepskich i infantylnych po wyborne, świetnie zrealizowane przykłady kina od TOHO'; o amerykańskich produkcjach w tym względzie nie mówiąc, bo to już zupełnie inna bajka. Kong jest tym największym wśród osobliwości filmów Monster Universe na przestrzeni dziejów, głównie ze względu na jego kreację w obrazach: "King Kong (1933)" oraz "Kong - Wyspa Czaszki". Nie chcę nazywać go drapieżnym, potężnym zwierzęciem. To nie jest żaden ,,mutant", to po prostu... Kong, na dodatek wykazujący cechy i zachowania bliskie ludziom. Sam film z 1933 roku, tak naprawdę rozpoczął erę Monster Movies/Universe - dzieło archetypowe, nieskalane.

Odpowiedz
Uatu_TheWatcher
Niezarejestrowany

25-03-2021, 18:46
Z cyklu ,,hot plotek typowych youtuberów, robiących typowe cilckbaity":

Czyżby prawdziwy złol "Godzilla vs Kong" właśnie został ujawniony? Tongue

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

06-10-2021, 09:45
Podczas wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych u boku Kazimierza Pułaskiego walczył jego przyjaciel, pułkownik John Cooper. Po latach opowieść o ich przyjaźni sprowadziła do Polski dzielnego pilota, który dokonał w swoim życiu niezwykłych rzeczy. Merian Caldwell Cooper, bo o nim mowa, oprócz bycia żołnierzem był także filmowcem. Osobiście pilotował samolot w wyreżyserowanym przez siebie filmie King Kong (1933), którym zgładził filmowego potwora.

https://www.onet.pl/informacje/histmag/pilot-wojska-polskiego-ktory-zestrzelil-king-konga/38f9pqg,30bc1058

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

16-04-2023, 10:50
Coś dla prawdziwych fanów
https://www.youtube.com/playlist?list=PLoF7cL-nr74DCuCh6M7PE4__aRhLKBys8

Najnowsze moje znalezisko Smile

Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak

22-09-2023, 17:18
Dzięki @Kirek Smile
[Obrazek: cweUxhf.jpg]

A to moje całe zbiory...
[Obrazek: W5swdJg.jpg]
[Obrazek: XLFLBuJ.jpg]

Szykuje się seans
[Obrazek: Pzrdb7B.png]
[Obrazek: pVoEJwO.png]
[Obrazek: U1rRFlY.png]
[Obrazek: lnm6Swb.png]
[Obrazek: qZOeGi8.png]

Odpowiedz
Strony (6): « Wstecz 1 2 3 4 5 6 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku