Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Oglądamy filmy z kolekcji...

Strony (125): « Wstecz 1 ... 115 116 117 118 119 ... 125 Dalej »

Opcje tematu
Oglądamy filmy z kolekcji...
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

#1,161
10-01-2025, 10:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2025, 11:04 przez Gieferg.)
Żadnego Bourne'a nie widziałem więcej niż raz (a powyżej trzeciego nie oglądałem ich już wcale) i nie sądzę, żeby to się miało zmienić.

Tymczasem:

Armageddon (BD +Matul) - niesamowite jak tak głupi film (już sam motyw lądowania wahadłowcem na asteroidzie i potem startowania z niej niszczy głupotą, a to tylko wierzchołek góry lodowej) może sprawić, że na wszelkie pokazane w nim bzdury mam totalnie wywalone i za każdym razem (a widziałem go pewnie z kilkanaście razy) dostarcza niesamowitej frajdy. Blu-ray wygląda podobnie lub trochę lepiej niż Twierdza, ale nie jakoś szałowo. 9/10.
Breakdown (BD +Łukomski) - jakiś czas temu kupiłem BD w ciemno, właśnie zaliczyłem trzeci seans - solidna pozycja, Kurtowi zawsze się chętnie kibicuje + solidny transfer. 7/10
Dracula Coppoli - mój ulubiony film z wampirami ever, klimat nieziemski, interesujący sposób zrealizowane efekty specjalne (o których bardzo ciekawie opowiadają materiały dodatkowe), co tu dużo gadać - nieśmiertelna klasyka. 9/10
Excalibur mam mieszane uczucia względem tego filmu, ma to naprawdę fajny klimat i i stronę wizualną (bardzo przypomina Robina z Sherwood, w dodatku nawet Gisburne się pojawia), które sprawiają, że co jakiś czas wracam, jest też parę znanych twarzy na drugim planie, ale tak mniej więcej od pojawienia się Lancelota robi się coraz to słabsze i słabsze, fabula jest prowadzona jakoś tak niezgrabnie, a na dokładkę Merlin comic-reliefuje psując trochę klimat), zaczynają się niezgrabne przeskoki czasowe, narracja robi się rwana, pewne wątki są ucinane (potem postacie pojawiają się na chwilę w 1-2 scenach jak np Lancelot, o którym Artur mówi, że jest najlepszym z ludzi, choć głównym zajęciem Lancelota w filmie jest ruchanie żony Artura), cały motyw z Graalem wjeżdża nie wiadomo skąd. Rozegranie finału jest zdecydowanie zbyt szybkie i przy tym wyprane z wszelkich emocji, a scena w której Percival wraca do Artura, stwierdza, że nie wykonał polecenia i za chwilę jedzie ponownie by jednak je wykonać, wypada dość absurdalnie (jak coś, co zdecydowanie należało wyciąć). . Do tego skopane kadrowanie (zarówno na DVD jak i BD) - ogólna ciasnota kadrów i dziwnie poucinane głowy, chwilami naprawdę irytują. W skrócie - mam słabośc do tej pozycji, ale oglądanie jej to dość frustrujące doświadczenie. Pierwsza połowa 8/10, druga - 4/10, co nam w sumie daje 6/10

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wiles
Użytkownik
Liczba postów: 189
Reputacja: 8

#1,162
10-01-2025, 12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2025, 12:51 przez Wiles.)
(10-01-2025, 10:59)Gieferg napisał(a):  Excalibur...

Oho! No ciekaw jestem jak ja odbiorę powtórkę tego filmu. Właśnie czekam aż najnowszy zakup przyjedzie. Dzieło Boormana widziałem już dość dawno temu i pamiętam, że wtedy zrobiło na mnie dobre wrażenie. Fakt, scena z jeżdżącym w tę i we w tę Percivalem jest dość dziwaczna, jednak już ujęcie z dłonią trzymającą Ekskalibur na tle czerwonego słońca, by po chwili płynnie zanurzyć się pod wodę jest absolutnie znakomita i mi przynajmniej rekompensuje ów niezręczny moment. Smile

Odpowiedz
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

#1,163
10-01-2025, 13:02
Gieferg spróbuj Armageddon z Łukomem z czasów Polsatu SD, dobry klimat robi. Breakdwon Łukomski nowy czy z ery SD?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,164
10-01-2025, 14:30
Cytat:Breakdwon Łukomski nowy czy z ery SD?

Brzmiał raczej jak nowy.
Armageddon już widziałem z jakimś Łukomskim, możliwe, że tym o którym mówisz, ale Matul mi bardziej odpowiada.

Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 639
Reputacja: 22

#1,165
10-01-2025, 16:23
(10-01-2025, 10:59)Gieferg napisał(a):  Dracula Coppoli - mój ulubiony film z wampirami ever, klimat nieziemski, interesujący sposób zrealizowane efekty specjalne (o których bardzo ciekawie opowiadają materiały dodatkowe), co tu dużo gadać - nieśmiertelna klasyka. 9/10

Pełna zgoda. Dodam od siebie jeszcze świetne kostiumy i naprawdę zabójczy score Kilara. Soundtrack imo popsuty odrobinę zupełnie niepotrzebną Annie Lennox ale na szczęście na końcu. Ale sam score a zwłaszcza main theme genialny w swojej prostocie a jednocześnie niesamowicie złowieszy i klimatyczny.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 727
Reputacja: 12

#1,166
10-01-2025, 16:56
(10-01-2025, 10:59)Gieferg napisał(a):  Dracula Coppoli - mój ulubiony film z wampirami ever, klimat nieziemski, interesujący sposób zrealizowane efekty specjalne (o których bardzo ciekawie opowiadają materiały dodatkowe), co tu dużo gadać - nieśmiertelna klasyka. 9/10

U mnie podobnie - 9/10.
Soundtrack aż tak polubiony, że nabyłem winyl.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Audio Yamaha + Klipsch
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,167
15-01-2025, 10:35
Szklana pułapka 3 (1995) [Blu-ray, kopia zapasowa - lektor VHS, czyt. Tomasz Knapik]
Popełniają grzechy, za które innych trójek nie lubię / lubię mniej od poprzedników (np. odcięcie się od formuły, zrobienie bardziej stand-alone historii), ale w tym przypadku nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, bo DH3 poprawia to, co gryzło mnie w dwóch poprzednich - również wspaniałych - częściach i to trójkę widziałem jako pierwszą, więc mam do niej największy sentyment. Uwielbiam! Znalazłem tekst, który doskonale obrazuje dlaczego nawet 30-lat po premierze Szklaną pułapkę 3 tak świetnie się ogląda, podczas gdy większość akcyjniaków powstałych w XXI wieku nie wytrzymuje z nią porównania: "I don’t know how many times I’ve written reviews about dumb action movies where the plot only holds together if everyone onscreen is just as stupid as the story. In McTiernan’s films, everyone is smart and talented and a step ahead of the audience. That’s way harder to do, and much more fun to watch."
Obraz na Blu-ray miewa niezłe momenty, ale w zdecydowanej większości wypada marnie, najsłabiej z trzech części, które mam. Muszę zerknąć na remaster 4K na Disney+, wielka szkoda że Disney nie chce go wydać na płytach.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,168
19-01-2025, 11:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2025, 11:24 przez Gieferg.)
Rush (Blu-ray, napisy) - powrót po kilku latach bardzo udany bo to kawał świetnego kina z kapitalnie zrealizowanymi scenami wyścigów i genialnie dobranymi głównymi aktorami. Polskie wydanie Blu-ray ma problem z bandingiem który na nowym TV dał mi się nieco we znaki choć na szczęście ogranicza się głównie do kilku statycznych ujęć ze ścianami w tle i "fade in/out" w kilku scenach w drugiej połowie filmu. Ogólnie nie jest tak źle, żebym zamierzał to wydanie wymieniać. 9/10
Benedetta (Blu-ray + Gudowski) - drugi seans filmu Verheovena tylko potwierdza, że holenderski rezyser nie wychodzi z formy. Angażujący i wciągający film, bez żadnych poważnych problemów (nie rozumiem tylko czemu w roli młodej Benedetty mamy dziewczynkę z zupełnie innym kolorem włosów niż głowna bohaterka - osobiście w życiu zetknąłem się ze zmianą koloru włosów tylko w drugą stronę (jasny blond na ciemne), bo żeby z brunetki wyrosła blondynka to jeszcze nie widziałem. 8/10
Solomon Kane (BD, napisy) - powrót po latach do tej adaptacji Howarda jak najbardziej udany, choć finałowe starcie z CGI-pokraką i czarodziejem odstaje poziomem od reszty filmu. 7/10
Blue Lagoon (Blu-ray +Gudowski) - trudno się tu specjalnie zachwycać fabułą, bo ta jest dość pretekstowa i prosta, ale plenery i rewelacyjny transfer to rekompensują, zapewniając przyjemny seans. 7/10

No i gwóźdź programu:
Predator (4K UHD, napisy) - mój pierwszy seans w 4K był niebywale przyjemnym doświadczeniem - padło na film, który nie miał szczęścia do wydań płytowych na poprzednim nośniku, a tu wygląda wręcz genialnie. Po seansie odpaliłem sobie dla porównania załączone BD z dramatycznie wręcz paskudnym Ultimate Wax Edition - na dużym ekranie dosłownie przyprawia o odruch wymiotny. Trzeba sobie teraz będzie powtórzyć P2 (tu będzie niestety bolał brak Knapika z VHS, z którym oglądałem ten film przez ostatnie kilkanaście lat). 9/10

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

#1,169
20-01-2025, 10:16
Pulp Fiction (1994) [Blu-ray, lektor]
Powtórka jak zwykle udana (choć puściłem sobie późno i pierwszy raz odczułem jak długi jest to film - 154'). Początkowe wrażenia pod względem jakości obrazu bardzo pozytywne - szczególnie oglądane niedługo po Szklanej pułapce 3 Tongue - ale im dalej w las tym bardziej przeszkadzał mi brak ziarna podkreślającego obecność taśmy filmowej oraz zerową ilość szczegółów w jasnych partiach obrazu - dużo tu ujęć osób stojących, lub siedzących przy oknach, które są po prostu białymi plamami, albo białych koszul, które też bywają białymi plamami, itd. Jednak nad tym UHD trzeba się jeszcze zastanowić (ale bez spiny, kolejna powtórka pewnie znowu za kilka lat).
A sam film - wiadomo, jeden z kilku najważniejszych w historii kinematografii, który nie tylko zmienił kino, ale też miał ogromny wpływ na całą popkulturę. Uwielbiam do nie go wracać. Obsada, reżyseria i dialogi o dupie Maryni to samo złoto.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

#1,170
25-01-2025, 10:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2025, 11:20 przez Gieferg.)
Predator 2 (4K UHD, napisy) - zaraz po powtórce pierwszego, przyszła pora na sequel, w ocenie filmu bez zmian, nadal uważam za dorównujący jedyne jeden z lepszych znanych mi sequeli, w kwestiach wizualnych robił mniejsze wrażenie bo i sceneria mniej atrakcyjna wizualnie, ale w porównaniu do starego BD jest o wiele lepiej, problemów z obrazem brak (prócz małego zonka na początku gdy wyglądało jakby TV nie rozpoznał HDR z jakiegoś powodu i musiałem go wyłączyć i włączyć ponownie by wszystko zaczęło działać jak trzeba).
9/10

Bliskie spotkania z wesołym diabłem - DVD, powtórka reliktu z lat 80. który w dziecistwie kilka razy widziałem w tv. Na dużym ekranie miał fajny klimat (jakby się było w jakimś starym kinie), świetnie zrobiona maska tytułowego diabła ale pisali to chyba po pijaku, bo często nie wiadomo za bardzo o co tam w ogóle chodzi, fabuła jest koślawa i durna, do tego absurdalnie powstawiane dźwięki, które chwilami przyprawiają o siarczystego facepalma. Dziwna rzecz (powrót do Cudownego dziecka opisywanego ostatnio w NN był zdecydowanie bardziej udany).
3/10

Matrix [4K UHD, napisy] - wystartowałem z powtórką Matrixów, tym razem w 4K, film wiadomo - klasyka nie do zdarcia, w 4K UHD prezentował się bardzo ładnie choć chwilami zdarzały się sceny, gdzie miałem wrażenie jakby kolorystyka dziwnie odstawała od reszty filmu. Było też coś dziwnego z dźwiękiem co jakiś czas (pojedyncze słyszalne "tąpnięcia" może z 6, 7 razy w ciągu całego filmu. )
10/10

Predators [4K UHD, napisy] - przyzwoity ale jak dla mnie zbyt wtórny względem jedynki sequel, wyraźnie słabszy niż P2 (jednak to wciąż ostatni udany film z predatorem jaki powstał). Jedyny film 4K nie kręcony na taśmie jaki mam, więc nieco inne doświadczenie niż z pozostałymi, bo jest gładko i czysto ale nie w taki irytujący sposób jak w przypadku filmów zDNRowanych. Wyglądał bardzo ładnie (mimo że to 2K upscal) końcowe sceny spektakularnie się prezentowały, ale z drugiej strony to też pierwszy film jaki widziałem gdzie HDR tak dawał po oczach przy wszelkich wybuchach, płomieniach w ciemności itp, że chwilami robiło się to męczące i wręcz nie szło normalnie patrzeć.
7/10

Odpowiedz
Strony (125): « Wstecz 1 ... 115 116 117 118 119 ... 125 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku