Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Płyta nie chce się odtworzyć

Strony (44): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44

Opcje tematu
Płyta nie chce się odtworzyć
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

08-09-2025, 17:21
Pamiętajmy też, że rysa rysie nierówna. Miałem raz ryskę na metadanych i nic. Miałem też ogólnie porysowane płyty, które chodziły bez większych problemów. A innym razem wystarczy sam odcisk palucha, żeby się laser poddał lub płyta w ogóle może przypominać lustro, a w trakcie odczytu coś jest nie halo.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

08-09-2025, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2025, 17:55 przez Fitzer.)
Czaję, czyli loteria. Ja mam kilka płyt z US z rysami i na razie jeszcze nie było takiej, której odtwarzacz by nie łyknął, dlatego ich nie wymieniałem.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

08-09-2025, 18:34
(08-09-2025, 12:32)Fitzer napisał(a):  Jeszcze nie miałem problemu z odpaleniem płyty z US nawet jeżeli były porysowane, stąd pytanie.

Nie bardzo wiem co kryje się pod pojęciem "odpalenia"... Że film się uruchamia? Czy może chodzi też o bezproblemowe odtwarzanie od pierwszej do ostatniej sekundy, bez żadnych zwieszek, przeskoków, pikselozy, itp. Jeśli chodzi o to drugie, nie pozostaje nic innego jak pogratulować dobrej sztuki odtwarzacza, moje OPPO też sobie świetnie radzi i na ponad 500 płyt UHD (z tego część z większymi lub mniejszymi rysami, głównie z USA) mogę na palcach jednej ręki wyliczyć płyty, które sprawiałyby u mnie jakiekolwiek problemy. A o zwieszkach przy zmianie warstwy wiem tylko z opowiadań, nie licząc słynnego francuskiego La Piscine.
Tego samego niestety nie mogę napisać odnośnie posiadanego przeze mnie napędu komputerowego LG, który co prawda z porysowanymi BD radzi sobie świetnie, ale większości takich UHD nie jest w stanie zbackupować bez błędów. Jednak niedawno kupione Asusy z napędem Pioneera już sobie radzą z niemal wszystkimi tego typu płytami, więc jak widać napęd napędowi nierówny, mają one różne tolerancje co do korekcji błędów, o samym laserze nie wspominając.

Niestety niedawno doszła mi jedna płyta, której żaden odtwarzacz, ani napęd, nie jest w stanie odtworzyć bez problemów - chodzi konkretnie o Younger Generation z boxu Frank Capra at Columbia Collection. Większość z dziewięciu płyt UHD w tym zestawie jest też porysowana, ale ta dość konkretnie i w jednym miejscu jest mikrozabrudzenie, którego jednak w żaden sposób nie udało mi się usunąć.

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 220
Reputacja: 14

08-09-2025, 22:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2025, 22:09 przez Fitzer.)
(08-09-2025, 18:34)misfit napisał(a):  Nie bardzo wiem co kryje się pod pojęciem "odpalenia"... Że film się uruchamia? Czy może chodzi też o bezproblemowe odtwarzanie od pierwszej do ostatniej sekundy, bez żadnych zwieszek, przeskoków, pikselozy, itp.
Jeśli chodzi o odtwarzanie od pierwszej do ostatniej minuty to jeszcze kilka płyt mi zostało do sprawdzenia pod tym kątem, ale kilka mam z zabrudzeniami/rysami, które odtworzyłem całe bez wspomnianych przez ciebie problemów. Ostatnio zwiechę miałem, nie przy płycie z US, bo bodajże przy Memories of Murder UHD Curzona. Myślałem, że to jedna z tych, które zdarzają się na Sony x800m2 i trzeba wtedy odpiąć od prądu, ale tutaj po kilku sekundach film leciał dalej, nie wiem czym to może być spowodowane.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Strony (44): « Wstecz 1 ... 40 41 42 43 44

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku