Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Płyta nie chce się odtworzyć

Strony (45): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 Dalej »

Opcje tematu
Płyta nie chce się odtworzyć
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,404
Reputacja: 155

08-09-2025, 17:21
Pamiętajmy też, że rysa rysie nierówna. Miałem raz ryskę na metadanych i nic. Miałem też ogólnie porysowane płyty, które chodziły bez większych problemów. A innym razem wystarczy sam odcisk palucha, żeby się laser poddał lub płyta w ogóle może przypominać lustro, a w trakcie odczytu coś jest nie halo.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 237
Reputacja: 14

08-09-2025, 17:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2025, 17:55 przez Fitzer.)
Czaję, czyli loteria. Ja mam kilka płyt z US z rysami i na razie jeszcze nie było takiej, której odtwarzacz by nie łyknął, dlatego ich nie wymieniałem.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,648
Reputacja: 738

08-09-2025, 18:34
(08-09-2025, 12:32)Fitzer napisał(a):  Jeszcze nie miałem problemu z odpaleniem płyty z US nawet jeżeli były porysowane, stąd pytanie.

Nie bardzo wiem co kryje się pod pojęciem "odpalenia"... Że film się uruchamia? Czy może chodzi też o bezproblemowe odtwarzanie od pierwszej do ostatniej sekundy, bez żadnych zwieszek, przeskoków, pikselozy, itp. Jeśli chodzi o to drugie, nie pozostaje nic innego jak pogratulować dobrej sztuki odtwarzacza, moje OPPO też sobie świetnie radzi i na ponad 500 płyt UHD (z tego część z większymi lub mniejszymi rysami, głównie z USA) mogę na palcach jednej ręki wyliczyć płyty, które sprawiałyby u mnie jakiekolwiek problemy. A o zwieszkach przy zmianie warstwy wiem tylko z opowiadań, nie licząc słynnego francuskiego La Piscine.
Tego samego niestety nie mogę napisać odnośnie posiadanego przeze mnie napędu komputerowego LG, który co prawda z porysowanymi BD radzi sobie świetnie, ale większości takich UHD nie jest w stanie zbackupować bez błędów. Jednak niedawno kupione Asusy z napędem Pioneera już sobie radzą z niemal wszystkimi tego typu płytami, więc jak widać napęd napędowi nierówny, mają one różne tolerancje co do korekcji błędów, o samym laserze nie wspominając.

Niestety niedawno doszła mi jedna płyta, której żaden odtwarzacz, ani napęd, nie jest w stanie odtworzyć bez problemów - chodzi konkretnie o Younger Generation z boxu Frank Capra at Columbia Collection. Większość z dziewięciu płyt UHD w tym zestawie jest też porysowana, ale ta dość konkretnie i w jednym miejscu jest mikrozabrudzenie, którego jednak w żaden sposób nie udało mi się usunąć.

Odpowiedz
Offline Fitzer
Użytkownik
Liczba postów: 237
Reputacja: 14

08-09-2025, 22:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-09-2025, 22:09 przez Fitzer.)
(08-09-2025, 18:34)misfit napisał(a):  Nie bardzo wiem co kryje się pod pojęciem "odpalenia"... Że film się uruchamia? Czy może chodzi też o bezproblemowe odtwarzanie od pierwszej do ostatniej sekundy, bez żadnych zwieszek, przeskoków, pikselozy, itp.
Jeśli chodzi o odtwarzanie od pierwszej do ostatniej minuty to jeszcze kilka płyt mi zostało do sprawdzenia pod tym kątem, ale kilka mam z zabrudzeniami/rysami, które odtworzyłem całe bez wspomnianych przez ciebie problemów. Ostatnio zwiechę miałem, nie przy płycie z US, bo bodajże przy Memories of Murder UHD Curzona. Myślałem, że to jedna z tych, które zdarzają się na Sony x800m2 i trzeba wtedy odpiąć od prądu, ale tutaj po kilku sekundach film leciał dalej, nie wiem czym to może być spowodowane.

Panasonic TX-55HZ1000E
Sony UBP-X800M2
Samsung HW-Q800A
Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 960
Reputacja: 59

21-01-2026, 14:31
Przez moje problemy zdrowotne dopiero teraz zabrałem się za Eyes wide shut i okazało się niestety, że otrzymałem jakąś wadliwa kopię, płyta się zatrzymuje i obraz pikselizuje po ok 20 min. Amazon wysłał mi już zamiennik, ktoś z Was natrafił na podobne problemy?

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,829
Reputacja: 145

21-01-2026, 14:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2026, 14:55 przez pred895.)
Mam tak z płytami Warnera i Universala. Płyty czyste jak łza a mimo to wyskakuje błąd odczytu. Domyślam się że płyta podczas transportu została potraktowana przez ciężkie warunki pogodowo - elektromagnetyczne i się uszkodziła. Mam tak z płytą Wakacje w krzywym zwierciadle, gdzie zastępstwo przyszło już bez wady. Teraz nie chce mi się już takich przypadków reklamować i jak płyta da się skopiować na dysk bez błędów, to wkładam kartę SD z kopią do pudełka z filmem i żyje z tym dalej.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak

21-01-2026, 16:21
Nie mam nagrywarki, wiec taka opcja u mnie odpada. Co do felernej płyty, pewnie masz rację

Odpowiedz
Offline kłapouchy
Użytkownik
Liczba postów: 81
Reputacja: 7

22-01-2026, 12:26
(21-01-2026, 14:31)kulcikriu napisał(a):  dopiero teraz zabrałem się za Eyes wide shut i okazało się niestety, że otrzymałem jakąś wadliwa kopię, płyta się zatrzymuje i obraz pikselizuje po ok 20 min.

Trochę słabo. Mnie się udało utworzyć kopię zapasową. Filmu z płyty jeszcze nie oglądałem, więc nie wiem.. Na bluray com ludzie mieli też chyba jakieś problemy z tą płytą, jeśli mnie pamięć nie myli.

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,501
Reputacja: 225

29-01-2026, 21:07
(21-01-2026, 14:31)kulcikriu napisał(a):  płyta się zatrzymuje i obraz pikselizuje
Też miałem takie objawy na Panasonicu. W każdym razie na początku tych problemów przy drugim seansie potrafiły występować w innym momencie filmu lub w ogóle ich nie było. Nie dotyczyło to też wszystkich płyt ale jednak z czasem coraz częściej się takie trafiały i przeważnie gdy już na jakiejś wystąpiło to atakowało przy każdym seansie. Gdy sprawdzałem te płyty na Sony to wszystko działało bez zarzutu. I tutaj do akcji wkracza nasz niezawodny spec od Panasa prodarek Smile. Wymienił laser na nowy i wszystkie objawy na 'podejrzanych płytach' ustąpiły. Tak więc mój przypadek pokazuje, że nie zawsze winna musi być płyta.

Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak

29-01-2026, 21:32
U mnie akurat problem z Kubrickiem wystąpil na Oppo, no ale zobacze jak sytuacja gdy dojdzie zamiennik, ae masz racje Kirek, moze byc roznie.

Odpowiedz
Strony (45): « Wstecz 1 ... 41 42 43 44 45 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku